AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Nova sportska zvezda porodice ADAM zove se ADAM S. On će obeležiti vrh palete živopisnog ADAM portfolija i pokazaće ono što ima da ponudi na salonu automobila 2014 u Parizu od 4. do 19. oktobra. Okretan dizajn, energičan sistem prenosa i naravno brojne mogućnosti individualizacije su karakteristike najnovijeg ADAM-a...

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Vozači koji vole donekle više sportski pogon pod haubom mogu pronaći 1,4- litarski Turbo ECOTEC motor sa 110 kW i150 ks. Osim toga, posebno podešena šasija i OPC sistem kočenja omogućavaju da ova džepna raketa ostane na putu čak i pri velikim brzinama. ADAM S-ov sportski pedigre je očigledan – dizajneri su mu dali jedinstven stajling, i spolja i iznutra. Ovaj mali trkački auto dopunjava paletu ADAM modela zajedno sa već predstavljenim ADAM ROCKS krosoverom. Modelom ADAM S, Opel je još jednom pokazao koliko je raznovrsna porodica ADAM, i uvek u skladu sa principom: individualan, uzbudljiv i moćan. ADAM S će sa svojim performansama dati drugu dimenziju najbolje povezanom malom automobilu i šampionu u individualizaciji.

Džepna raketa sa turbo punjenjem

Sa 110 kW i 150 KS i obrtnim momentom od 220 Nm, specijalna nova verzija 1,4-litarskog Turbo ECOTEC motora u modelu ADAM S može se pohvaliti posebnom izlaznom snagom od preko 100 ks/l. Ovo je motor sa turbo punjenjem i odličnim performansama nastao na osnovu ADAM-ovog postojećeg četvorocilindarskog 1,4-litarskog motora koji je posebno razvijen za model ADAM S. On isporučuje za 50 procenata više konjskih snaga i ima za 70 procenata veći obrtni momenat nego njegov 1,4-litarski rođak sa prirodnim usisavanjem. U kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, ADAM S postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Uz ADAM S 1,4 Turbo motor prirodno ide i Start/Stop tehnologija, a motor je već usklađen sa budućim Euro 6 standardima za emisiju gasova. Poseduje dvostruko varijabilno otvaranje za kontinuirano varijabilno podešavanje ventila i turbo-punjač integrisan unutar izduvne grane radi smanjenja težine i kompaktnosti. Brojne uštede na težini podrazumevaju blok od livenog gvožđa sa šupljom nosećom strukturom, bregaste osovine sa šupljinama i plastičnu usisnu granu. Ovako doteran sportski model iz ADAM porodice troši 6,4 litre benzina na 100 km u kombinovanom režimu što je jednako emisiji 149 grama CO2 po kilometru.

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Sportske karakteristike vožnje unapređene su posebno podešenom performantnom šasijom koja je proizvedena specijalno za model ADAM S, kao i direktnim, žustrim, performantnim sistemom upravljanja. Ali ova džepna raketa dobro se ponaša i u vanrednim situacijama – velike OPC S kočnice, pravljene za različite dimenzije točkova, obezbeđuju odlične karakteristike kočenja. 18-inčnim točkovima sa naplacima u obliku propelera odgovaraju gume 225/35 R 18 i crvena kočiona klješta. Točkovi od 17 inča su, po potrebi, takođe dostupni.

Sportista na prvi pogled: Jedinstveni „Red ’n‘ Roll“ dizajn

Jedar dizajn modela ADAM S ne ostavlja mesta sumnji u ono što se nalazi pod haubom. Prednji spojler, umeci bočnih pragova i produženi zadnji branik koji je presečen upadljivom izduvnom cevi karakteristike su karoserije ovog mišićavog sportiste. Izbor od ukupno deset boja i još četiri kombinacije za krov dostupni su uz „Red'n'Roll“ dizajn krova koji je rezervisan isključivo za kupce modela ADAM S. Izgled je upotpunjen upadljivim zadnjim spojlerom iznad zadnjeg prozora i specijalnim logom ADAM S na C stubovima. Oni koji žele još impresivniji izgled, mogu individualizovati krov i karoseriju dodatnim posebnim „S“ grafikama.

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Unutar vozila, vozač i suvozač mogu da biraju između četiri vrste različito uređenih sedišta, od kojih su tri ekskluzivno dostupne za ovu varijantu ADAM-a, uključujući Recaro performantna sedišta od morokana ili napa kože. Unutrašnjost odražava „Red 'n' Roll“ dizajn na mnogo načina, na primer, sa dodatnim kožnim paketom koji obuhvata crno-crveni volan, ručicu menjača i ručnu kočnicu od kože ili crveno-belo osvetljenje u instrument tabli i vratima. Sve ovo je zaokruženo malim detaljima kao što su specijalne ADAM S patosnice ili ključ dizajniran za ADAM S u sivo-crno-crvenoj boji. Postoji i mogućnost postavljanja zastave na kvadratiće što mu daje dodatni trkački šmek.

Debi novog modela Opel ADAM S na Sajmu automobila u Parizu

Takođe, ADAM S poseduje zatamnjena, dnevna i zadnja LED svetla, elektronsko upravljanje klimom i Opelov nagrađivani sofisticirani IntelliLink sistem koji nudi vrhunsko povezivanje i aplikacije. Ovaj info-zabavni sistem je u potpunosti kompatibilan sa najnovijim pametnim telefonima koji koriste ANDROID i Apple operativne sisteme. Sistem poseduje USB i Bluetooth konekcije, audio prenos, sedam zvučnika i 7-inčni ekran osetljiv na dodir u boji visoke rezolucije. Opelov pametni IntelliLink sistem takođe omogućava navigaciju pomoću BringGo aplikacije kao i Stitcher i TuneIn aplikacije. Integracija uređaja sa Apple iOS u sistem omogućava upotrebu SIRI EYES FREE funkcije glasovne kontrole. Ova tehnologija, bezbedna i laka za upotrebu, čini ADAM-a najbolje povezanim malim automobilom na tržištu.

Opel PR

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 zvanično je proglašen za najbezbedniji automobil u kompaktnom segmentu, budući da je na Euro NCAP „kreš“ testovima u godini za nama postigao najbolje rezultate od svih konkurenata u toj klasi...

Euro Sumar: Prodaja Suzuki automobila u Srbiji veća za petinu

Euro Sumar: Prodaja Suzuki automobila u Srbiji veća za petinu

U beogradskom Euro Sumaru, ovlašćenom uvozniku i serviseru Suzukijevih automobila i motocikala, prošlu poslovnu godinu ocenjuju uspešnom: u odnosu na 2014. isporuke su povećane za 19,64 odsto – kupcima su predati ključevi od 396 vozila, a to je 65 veše nego godinu ranije.

Šta se sprema u ovoj garaži? Škoda Kodiaq?

Šta se sprema u ovoj garaži? Škoda Kodiaq?

Škoda je na zanimljiv način počela "komunikaciju" svog novog modela. Na Facebook profilu ovog proizvođača objavljena je fotografija na kojoj piše da nam ubrzo stiže nešto veliko. Pretpostavljamo da je u pitanju novi SUV iz Mlade Boleslave...

Mercedes-Benz ukida oznaku AMG Sport

Mercedes-Benz ukida oznaku AMG Sport

Oznaka za "polu-sportske" Mercedes-Benz modele - AMG Sport, nije dugo trajala. Ova oznaka će biti ukinuta, a modeli iz ove serije koristiće oznake iz divizije AMG. Šta to u praksi znači?

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje