AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Od proleća 2014-te, kada su počele isporuke prvim kupcima, potpuno novi Ford Tourneo Courier ponudilo je porodicama koje se proširuju i urbanim vozačima koji neguju aktivan stil života najekonomičniju potrošnju u klasi, prostranost i ekskluzivne bezbednosne sisteme...

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Fordov mali putnički automobil raspolaže izuzetno velikim prostorom u putničkoj kabini i za smeštaj prtljaga, sa 708 litara zapremine prtljažnog prostora* sa svim sedištima u normalnom položaju - što je 60 litara više u odnosu na direktne konkurente – kao i odličnim pristupom zadnjim sedištima zahvaljujući kliznim vratima sa obe strane vozila.

Moderan petosed takođe se može podičiti najekonomičnijom potrošnjom u klasi, kako u verziji sa dizel, tako i sa benzinskim motorom. Dizel motor Duratorq TDCi od 1,6 litara troši 3,7 l/100 km uz emisiju CO2 od 97 g/km, dok višestruko nagrađivani benzinski 1,0-litarski EcoBoost ima potrošnju od 5,2 l/100 km i emisiju CO2 od 119 g/km** – što je za 15 procenata bolji rezultat od najbližeg konkurenta.

Potpuno novi Tourneo Courier otvara novo poglavlje u pogledu bezbednosne opreme i prvi u ovoj klasi vozila kupcima nudi sveobuhvatan sistem zaštite koji u standardnoj opremi uključuje vazdušni jastuk za kolena i vazdušne zavese, kao i napredne uređaje poput sistema za kontrolu pritiska u pneumaticima (TPM - Tyre Pressure Monitoring). Ford SYNC sistem sa glasovnom kontrolom i funkcijom pomoći u hitnim situacijama omogućava putnicima u vozilu da pozovu lokalne službe hitne pomoći u slučaju saobraćajne nesreće.

“Sasvim nov Tourneo Courier je žustar i kompaktan, sa neverovatno velikom količinom raspoloživog prostora u malom pakovanju”, kaže Paulo Đantalija /Paulo Giantaglia/, glavni inženjer Tourneo Courier programa u Fordu Evropa. “Mlade porodice danas žele automobil koji je pametan i dobro opremljen, ali istovremeno i praktičan, bezbedan i ekonomičan u vožnji – a Tourneo Courier je upravo to.”

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Izuzetno prostran i praktičan

Višestrano upotrebljiv, izuzetan prostor za putnike i prtljag u novom modelu Tourneo Courier takođe uključuje i 97 mm više prostora iznad glava putnika na prednjim sedištima u odnosu na glavne konkurente; a na zadnjim sedištima 67 mm više prostora iznad glava putnika i 59 mm više prostora za noge.

Fleksibilni zadnji deo opremljen je zadnjom klupom preklopivom u odnosu 60/40, sa pogodnim mehanizmom preklapanje na pritisak, pri čemu se sa oborenim sedištima dobija 1.656 litara prostora za prtljag – što je sasvim dovoljno za smeštaj kabaste sportske ili kamperske opreme. Pristup zadnjem delu kabine olakšan je zahvaljujući kliznim zadnjim vratima koja su za 30 mm šira od direktnih konkurenata.

Pametno osmišljena, podesiva zadnja tabla prtljažnika po prvi put se pojavljuje u ovoj klasi. Omogućava postavljanje stvari u više različitih položaja po visini u prtljažnom prostoru, a uredno klizi iza naslona zadnjih sedišta u situacijama kada nije potrebna.

U čitavoj unutrašnjosti vozila, potpuno novi Tourneo Courier nudi viši nivo kvaliteta materijala, izrade, rešenja u detaljima i opremljenosti. Vodeća u svojoj klasi, rešenja za odlaganje stvari u kabini obuhvataju široku središnju konzolu u koju mogu da se smeste dokumenta dimenzije A4 i mali laptop računar; krovnu policu za odlaganje koja se proteže čitavom širinom kabine i fioku ispod prednjeg sedišta vozača. Jedinstvena nova opcija MyFord Dock može da se koristi za odlaganje stvari, kao nosač i kao punjač mobilnih uređaja - kao što su mobilni telefoni i sistemi navigacije.

Kupci imaju mogućnost da u opciji izaberu i nove pametne tehnologije kao što su kamera na zadnjem delu vozila, integrisani sistem navigacije sa SD-karticom i Ford SYNC sa funkcijom pomoći u hitnim situacijama. Tehnologija koja će omogućiti vozačima da glasom upravljaju svojim omiljenim aplikacijama na pametnim telefonima – Ford SYNC sa AppLink-om – pojaviće se u ponudi kasnije tokom 2014. godine.

Tourneo Courier je u ponudi u tri jasno definisane verzije: po ceni povoljnije varijante Ambiente i bogatije opremljene verzije Trend i Titanium. Titanium verzije će u standardnoj opremi imati automatsku klimu, tempomat sa funkcijom ograničenja brzine, automatsko uključivanje farova i brisača, plus sedmokrake naplatke od lake legure prečnika 16 inča, ogledalce za putnike na zadnjem sedištu, kao i ugrađene šine za krovni nosač.

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Najbolje vozne osobine u klasi i sveobuhvatna ponuda pogonskih agregata

Potpuno novo vozilo je bazirano na Fordovoj najnovijoj globalnoj platformi malih automobila koju deli sa modelima Fiesta i B-MAX, dok je podvozje podešeno tako da obezbedi najbolje vozne karakteristike u klasi, uz izuzetnu udobnost i upravljivost.

Najsavremeniji sistem upravljača sa elektro servo asistencijom obezbeđuje precizno i pouzdano upravljanje, a pri tom smanjuje i potrošnju goriva i emisiju CO2 u poređenju sa tradicionalnim hidrauličkim sistemima.

Visoko efikasni dizel i benzinski motori u novom vozilu Tourneo Courier upareni su sa manuelnim menjačima, a na svim verzijama u opciji je i ekonomični Auto-Start-Stop sistem.

Pored 1,6-litarskog dizel i 1,0-litarskog benzinskog EcoBoost motora, kupci imaju mogućnost da se opredele i za 1,5-litarski dizel motor sa 75 KS, koji nadmašuje sve rivale - po količini emitovanog CO2 od 103 g/km i potrošnji od samo 3,9 l/100 km. Za sve verzije važe servisni intervali od jedne godine, odnosno 30.000 km.

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Bezbednosna oprema koja se po prvi put pojavljuje u ovoj klasi vozila

Tourneo Courier po prvi put u ovoj klasi vozila uvodi elemente bezbednosne opreme kao što su vazdušne zavese, vazdušni jastuci za kolena i sistem signalizacije vezivanja sigurnosnih pojaseva na zadnjim sedištima. Navedena oprema sastavni je deo sveobuhvatnog sistema bezbednosti koji, pored toga, obuhvata i vazdušne jastuke za zaštitu grudnog koša vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke i ISOFIX kopče za fiksiranje sedišta za dete.

Tourneo Courier takođe nudi i sistem za ograničenje brzine kretanja i standardni sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC - Electronic Stability Control), koji uključuje sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill Start Assist), sistem za pojačavanje sile kočenja u hitnim situacijama (Emergency Brake Assist), sistem za kontrolu vuče (Traction Control), sistem za sprečavanje prevrtanja vozila (Roll-Over Mitigation) i sistem za kontrolu zanošenja prikolice (koji funkcioniše uz fabričku Ford vučnu kuku).

Potpuno novi Tourneo Courier kompletira Fordovu liniju od četiri Tourneo vozila za prevoz putnika, pridružući se modelima Tourneo Connect, Grand Tourneo Connect i Tourneo Custom.

Ford

Audi Q7 dobio specijalni paket Exclusive

Audi Q7 dobio specijalni paket Exclusive

Nova generacija modela Audi Q7 jedan je od najkvalitetnijih luksuznih SUV modela na tržištu. Iz Ingolstadta stiže nova specijalna verzija Exclusive, koja "Q-sedmici" donosi više individualnosti...

Brabus C 450 4Matic AMG

Brabus C 450 4Matic AMG

Svi oni kojima 367 konjskih snaga koji pokreću njihov Mercedes-Benz C 450 4Matic AMG nije dovoljno, mogu se obratiti Brabusu za veoma zanimljivu modifikaciju izgleda, ali i tehnike...

TopCar Stinger GTR otkriven bez automobila (FOTO)

TopCar Stinger GTR otkriven bez automobila (FOTO)

Ruska kompanija specijalizovana za modifikaciju sportskih modela marki BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Range Rover... predstavila je seriju karoserijskih komponenti od ugljeničnih vlakana, ali bez automobila za koji je namenjena...

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 zvanično je proglašen za najbezbedniji automobil u kompaktnom segmentu, budući da je na Euro NCAP „kreš“ testovima u godini za nama postigao najbolje rezultate od svih konkurenata u toj klasi...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje