AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

U drugom kvartalu Ford u Evropi poslovao bolje nego lani u isto vreme

U drugom kvartalu Ford u Evropi poslovao bolje nego lani u isto vreme

Ford nastavlja da sprovodi plan transformacije svojih aktivnosti u Evropi koje su usmerene na proizvod, brend i cenu, a i dalje je na putu da postigne profitabilnost u 2015. Kompanija je u Evropi za drugi kvartal prijavila profit pre oporezivanja od 14 miliona dolara...

To je u odnosu na isti period prošle godine poboljšanje od 320 miliona američkih dolara. Poboljšanje se može objasniti, pre svega, nižim troškovima i povoljnijim valutnim kursevima. To je delimično kompenzovalo slabije rezultate i niže tantijeme od Fordovih zajedničkih ulaganja, prvenstveno u Rusiji, kao i niži profit od prodaje delova i dodatne opreme.

Troškovi restrukturiranja bili su niži nego pre godinu dana, u prvom redu zbog odloženog otpuštanja u ovom kvartalu, što je u vezi sa investicionim sporazumom za fabriku u Kelnu.

U drugom kvartalu obim prodaje je skoro nepromenjen – kao pre godinu dana, dok je prihod povećan za 10 odsto. To povećanje je ipak delimično kompenzovno padom prodaje u Rusiji i Turskoj. Na veći prihod u Evropi uglavnom se odražavaju veći obim prodaje na 20 najznačanijih tržišta i povoljniji valutni kursevi.

Udeo na 20 evropskih tržišta od 7,9 odsto manji je za 0,2 procentna poena nego pre godinu dana, što je odraz, pre svega, smanjenog udela u pojedinčanoj i flotnoj prodaji, kao i štetne segmentacije u industriji putničkih vozila. Tržišni udeo u sektoru komercijalnih vozila na 20 najvećih evropskih tržišta u drugom kvartalu je povećan na 10,6 odsto, što je za 0,5 procentnih poena više u odnosu na godinu pre. To je Fordovov najviši udeo drugom kvartalu od 1997-me, za koji je najzaslužniji osvežen i proširen spektar proizvoda u familijama Transit.

 

Fordove smernice za Evropu za celu godinu ostaju nepromenjene: iz regiona se očekuje da se poboljšaju rezultati pre oporezivanja u poređenju sa 2013. Shodno normalnim sezonskim oscilacijama u prodaji i proizvodnji, Ford očekuje da u drugoj polovini godine gubitak u Evropi neće biti veći od gubitaka u prvom polugodištu koji je iznosio 180 miliona dolara. Manji obim maloprodaje u drugoj polovini godine - od oko 100.000 jedinica- uključuje efekat smanjene potražnje tokom leta u trećem kvartalu i na kraju godine, u četvrtom kvartalu. Pored toga, Ford očekuje veće troškove restrukturiranja u drugoj polovini godine, kao i veće troškove vezane za početak proizvodnje potpuno novog Mondea i novog Focusa. Iako je trenutni poslovni ambijent u Rusiji težak, ta država ostaje veliko i važno tržište. Sa ruskim partnerom, kompanijom Ford Sollers, Ford razvija aktivnostima kojima treba da poboljša svoje poslovne perspektive u toj državi.

 

Grand Motors PR

Honda je moja odluka

Honda je moja odluka

Honda je pripremila afirmativne pakete finansiranja vozila za modele CR-V i HR-V čiji je broj ograničen, a koji su raspoloživi za isporuku odmah. Model finansiranja bez ostatka vrednosti bi obuhvatio period otplate od 60 meseci...

Opel GT Concept zvanično predstavljen (FOTO)

Opel GT Concept zvanično predstavljen (FOTO)

Jedna od zvezda autosalona u Ženevi biće Opel GT Concept, koji sa motorom iza prednje osovine, sekvencijalnim menjačem i pogonom na zadnje točkove, predstavlja pravi čistokrvni sportski automobil. Ovim modelom Opel se vraća korenima istinskih sportskih automobila...

DDOR BG Car Show 2016 - od 17. do 23. marta

DDOR BG Car Show 2016 - od 17. do 23. marta

Reflektori na međunarodnom autosalonu u Ženevi još neće biti ugašeni, a već će da se pale motori na 5. Sajmu automobila DDOR BG Car Show i 10. Međunarodnom sajmu motocikala Motopassion, najreprezentativnijim regionalnim događanjima u sektoru auto i moto industrije.

Snowboardom po zavejanom New Yorku (VIDEO)

Snowboardom po zavejanom New Yorku (VIDEO)

Snežna oluja, koja je pogodila istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, mnogima je zagorčala svakodnevnicu. Na drugu stranu, ima i onih koji ove snežne padavine koriste da bi se dobro zabavili...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje