AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

“Compasso d’Oro ADI 2014”: Povelja za model Alfa Romeo Giulietta

“Compasso d’Oro ADI 2014”: Povelja za model Alfa Romeo Giulietta

Model Alfa Romeo Giulietta osvojio je povelju „Compasso d’Oro ADI - Associazione per il Disegno Industriale“ (Zlatni kompas – Asocijacije za industrijski dizajn), najstariju i najprestižniju nagradu za dizajn u Evropi...

Ova prestižna nagrada proširuje seriju nagrada koje je primio model Giulietta, koji je od svog lansiranja do sada osvojio preko 20 nagrada od međunarodnih štampanih medija: od Italije do Nemačke, od Grčke do Francuske i od Danske do Slovenije. Mnoštvom nagrada od strane medija i toplim dočekom od strane evropske javnosti, Alfa Romeo Giulietta potvrđuje svoj ugled, predstavljajući najbolje iz italijanske proizvodnje, vešto kombinujući elegantni i dinamični dizajn sa najnaprednijom tehnologijom na polju motora, bezbednosti i udobnosti u vozilu.

Kako bi nastavio da igra vodeću ulogu u svom segmentu, ovaj model je nedavno obnovljen, nudi redizajniran izgled, nove verzije motora i više tehnološkog sadržaja. Pre svega, novi izgled prednje maske i hromirani okvir na svetlima za maglu osvežavaju izgled prednjeg dela. Ovo je početna tačka za dizajn celog automobila, koji kombinuje energičnost sa izraženo elegantnom formom.

Prednja svetla koriste DRL sa LED tehnologijom sa funkcijom „pravih dnevnih svetala“ za maksimalnu aktivnu bezbednost. Inovativna zadnja svetla koriste LED tehnologiju na isti način, što nema samo estetsku ulogu već predstavlja i preventivnu meru bezbednosti.
Štaviše, uvedene su tri nove boje – „Moonlight“ biserna, „Anodizzato“ plava i bronzana – kako bi se istakle dinamične crte modela koji spaja sportski duh i eleganciju, dok tri nove vrste aluminijumskih felni (16, 17 i 18 inča) jasno naglašavaju profil novog modela Alfa Romeo Giulietta.

Bočni prozori izgledom podsećaju na kupe, i naglašavaju dinamičnost i fluidnost forme zahvaljujući i skrivenim ručicama na zadnjim vratima. Detalji na stranama izdužuju auto, dok jasne linije koje se završavaju na zadnjem delu, naglašavaju ugaoni dizajn karoserije.

Pažnja posvećena detaljima i odabrani materijali visokog kvaliteta predstavljaju krajnji izraz italijanskog stila. Ono što se naročito ističe jesu novi paneli vrata i ručice, kao i potpuno nov dodatak centralne konzole i komandne table. Svi elementi obrađeni su  farbom otpornom na ogrebotine i dodacima koji su jednolični kada su u pitanju boja i materijali. Rezultat je unutrašnjost vrhunskog kvaliteta koja dočekuje putnike u toploj i prijatnoj atmosferi.

Sedišta i volan su takođe novi i dodatno naglašavaju opaženi kvalitet i udobnost pri vožnji. Kod verzije modela Quadrifoglio Verde, svoj debi imaju nova specifična sportska sedišta presvučena crnom Alcantara kožom sa kontrastnim štepovima i električno zavarenim logoom na leđnom naslonu.

Sportski dizajn i novi oblik koji se odnose na Alfa Romeo masku važe i za volan koji sada odlikuju aluminijumski dodatak, crni, beli ili crveni štepovi – u zavisnosti od unutrašnjosti i nivoa opreme - i presvlake od kože vrhunskog kvaliteta, pravljene sa posebnom penom koja omogućava bezbedno i neposredno prianjanje.
Ukratko, ovo su nova stilska obeležja novog modela Alfa Romeo Giulietta, što je sigurno doprinelo povelji „Zlatni kompas“.

Osnovana 1954. godine, nagrada „Zlatni kompas“, koja se održava svake 3 godine, rezultat je ideje Đija Pontija, i godinama je organizovana od strane Rinascente robne kuće sa ciljem da naglasi vrednost i kvalitet proizvoda italijanskog dizajna, koji je tada bio u svojim ranim fazama. Nagrada je potom prepuštena ADI (Asocijaciji za industrijski dizajn), koja je organizuje od 1964. i nadgleda njenu nepristrasnost i integritet.

Primalac nagrade „Zlatni kompas“ se određuje na osnovu prethodnog odabira od strane ADI Stalne opservatorije za dizajn, koja uključuje komisiju stručnjaka, dizajnera, kritičara, istoričara, stručnih novinara, ADI članova i drugih osoba, koji su svi stalno posvećeni prikupljanju informacija iz godine u godinu, ocenjivanju i biranju najboljih proizvoda, koji se potom objavljuju u „ADI Design Index“ (ADI Indeks dizajna) godišnjacima.

Blizu tri stotine nagrađenih projekata tokom više od 50 godina postojanja ove nagrade, zajedno sa blizu dve hiljade odabranih koji su primili povelje, prikupljaju se i čuvaju u Istorijskoj kolekciji nagrade „Zlatni kompas“, koja je poverena ADI Fondaciji od 2001. godine. Italijansko ministarstvo kulturnog nasleđa je 2004. godine proglasilo tu kolekciju „od značajne umetničke i istorijske vrednosti“, i kao rezultat toga je uvrstilo tu kolekciju u nacionalnu baštinu.

FAS

Rudi Pešović u poseti ASK Auto Vesnić

Rudi Pešović u poseti ASK Auto Vesnić

Novi automobil Rudija Pešovića već je više od mesec dana u garaži ASK Sport Auto Vesnić i radovi na njegovoj pripremi za sezonu 2015 uveliko su u toku. Pešović, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, kratki boravak u Srbiji iskoristio je da po prvi put vidi uživo svoj Seat Toledo S2000...

Ford Transit Prisoner Transport Vehicle - auto za zatvorenike

Ford Transit Prisoner Transport Vehicle - auto za zatvorenike

Automobili za prevoz zatvorenika veoma su česta tema u američkim akcionim filmovima, a upravi iz njih najčešće beže "loši momci", koji na kraju filma to nisu. Ford je predstavio koncept Transit Prisoner Transport Vehicle (PTV), razvijen u saradnji sa firmom Havis Prisoner Transport Solutions  iz Pensilvanije...

BMW M4 Coupe na steroidima

BMW M4 Coupe na steroidima

Novi BMW M4 Coupe već u serijskoj verziji je pravi "đavo", ali u kompaniji Lightweight tvrde da mu nekoliko konja više ne bi škodilo. Nmačka kompanija za tjuning automobila "obradila" je novi minhenski kupe, tako da se sada iz "leve trake" neće sklanjati ni onim najbržim i najskupljim automobilima...

Delta City u znaku Honde - dođite i isprobajte nove modele

Delta City u znaku Honde - dođite i isprobajte nove modele

Honda Srbija predstojećeg vikenda, 27. i 28. septembra, organizuje otvorenu izložbu najpopularnijeg Hondinog modela CR-V na platou ispred šoping-mola Delta City. Tokom izložbenog vikenda na jednom mestu moći će da se pogledaju i uporede sve varijante modela CR-V, kada su u pitanju agregati i paketi opreme...

Opel Corsa, ADAM S, Mokka: četiri svetske premijere u Parizu

Opel Corsa, ADAM S, Mokka: četiri svetske premijere u Parizu

Sportski, ekonomično, uzbudljivo: Opel proslavlja ni manje ni više nego četiri svetske premijere na Salonu automobila u Parizu od 4. do 19. oktobra. Nova Corsa, moderni i sportski ADAM S, Mokka sa novim 1.6 CDTI turbo dizel motorom od 100 kW/136 ks i 2.0 CDTI motor za modele Insignia i Zafira Tourer po prvi put će biti predstavljeni javnosti...

Fiat 500X otkriva malo više (video)

Fiat 500X otkriva malo više (video)

Svetska premijera novog Fiat 500X tokom Paris Motor Show-a se približava. Jeste li spremni  da upoznate novog člana porodice Fiat? Očekivanje je u vazduhu. Dopali su vam se obrisi nepogrešivog dizajna koje ste videli u prvom video klipu. Danas otkrivamo malo više...

Bettina Fetzer ispred Mercedes-Benz S-Klasa 2021
Slika nedelje