AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Proizvođač automobila Subaru, kompanija "Fudži teška industrija" (FHI), predstavila je potpuno novi model Outback na Međunarodnom salonu automobila u Njujorku. Novi Outback je peta generacija ovog modela od njegovog prvog pojavljivanja 1995. godine...

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Ono što povezuje sve generacije Outback-a svakako je koncept tzv. crossover-a koji u sebi objedinjuje karakteristike putničkog automobila i snagu SUV-a. Tokom razvoja svake generacije, Subaru je stalno insistirao na vrednostima koje ističu Outback kao svoj vodeći automobil u klasi crossover-a, a poverenje svojih korisnika zaslužio je praveći automobile koji podižu kvalitet njihovih života na viši nivo.

Sa novim Outback-om Subaru je sačuvao odličan odnos kvaliteta vožnje, očuvanja životne sredine i najmodernijih sigurnosnih karakteristika kao što je novi EyeSight i sistem za nadgledanje bočne i zadnje strane vozila sa dizajnom i kvalitetom izrade kao emocionalnim vrednostima.

Koncept proizvoda

Od svoga pojavljivanja na tržištu, Subaru Outback je pronašao svoje mesto u srcima zaljubljenika u ovaj brend širom sveta kao jedan od rodonačelnika Crossover koncepta koji kombinuje udobnost putničkog automobila sa sposobnostima vozila za duža putovanja i obilnim prostorom za prtljag koji karakteriše SUV. Razvijajući Outback, Subaru je značajno unapredio ovaj koncept uvodeći nova dizajnerska dostignuća koja zaslužuje vodeći model u njihoboj ponudi, ali i stvorio automobil za kupce sa naglašenom željom za aktivnim i sportskim životnim stilom. Najznačajnija vrednost novog Outback-a je izuzetno poverenje koje uliva svojim korisnicima koji traže najviši nivo uživanja u životu.

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Spoljašnjost

Da bi obezbedio nivo kvaliteta i funkcionalnosti koji priliči vodećem modelu u svojoj ponudi Subaru je temu dizajna spoljašnjeg izgleda vozila nazvao "još više autbeka". Cilj je bio da se odmah uoči snažan stil koji je bio karakterističan za njegovog prethodnika. To su postigli specifičnom siluetom koju karakteriše kombinacija putničkog vozila i SUV-a sa značajnim odstojanjem od podloge, tzv. "klirensom", žilavim i surovim izgledom.

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Unutrašnjost

Tema unutrašnjeg dizajna bila je "komforan i sportski", a usvojena je da bi unapredila udobnost i kvalitet kreirajući enterijer sledeće generacije koji nudi vozačevo okruženje sportskog stila, moderan audio-vizuelni tzv."infotejnment" sistem najnovije tehnologije radi što boljeg uživanja u unutrašnjosti automobila tokom vožnje.

Unutrašnjost kabine nudi putnicima komfor i relaksiran položaj. Vidljivost, veliki prostor unutra i prvoklasne bezbednosne karakteristike upakovane su u snažan sportski izgled sa izraženim osećajem svetlosti i prostranosti.

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Pogon na sve točkove

Kao dodatak jedinstvenom simetričnom pogonu na sve točkove (SAWD) Subaru je Outback opremio X-mode koji služi da unapredi kvalitet vožnje po lošim putevima  optimizujući integrisanu kontrolu motora, pogona na sve točkove, kočenje i druge funkcije na klizavoj podlozi. HDC ili kontrola vozila na nizbrdici oslobađa vozača još jedne brige tokom vožnje održavajući optimalnu brzinu prilikom spuštanja sa brda.
       

Motori

  • 2,5L, DOHC, horizontalno postavljeni atmosferski benzinac sa 4 cilindra. Obrtni moment srednjeg opsega u FB25 bokser-motoru pruža više kontrole i osećaj lakoće pri normalnom korišćenju. Značajne promene naročito prilikom usisa i izduva kao i novi sistem sagorevanja poboljšali su ekonomičnost agregata.
  • 3.6L, DOHC, horizontalno postavljeni atmosferski benzinac sa 6 cilindara. Subaru je kroz dugi niz godina razvoja izoštrio performanse svog EZ bokser-motora uparivši ga sa Lineartronic  menjačem koji je kompatibilan sa velikim obrtnim momentom što mu je donelo bolju upravljivost i ekonomičnost u vožnji

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Lineartronic menjač

Kako bi dostigli veći stepen ekonomičnosti unapređena je snaga motora i njegova prilagođenost čovekovoj okolini. Radi postizanja glatke promene stepena prenosa koji je karakterističan za Lineartronic menjač ugrađen je šestostepeni ručni prekidač za promenu brzina koji savršeno odgovara na svaku nameru vozača.

Sa 3,6-litarskim bokser motorom uparen je Lineartronic menjač kompatibilan sa visokim obrtnim momentom i zajedno postižu visoki nivo prilagođenosti čovekovoj okolini. Unapređeni su i konverter obrtnog momenta, pumpa za ulje i mehanizam za prebacivanje moda za vožnju napred i nazad.

Svetska premijera novog Subaru Outbacka na autosalonu u New Yorku

Bezbednost

Snažna struktura karoserije i aktivna i pasivna bezbednost koja je karakteristična za sve prethodne modele "autbeka" dodatno je unapređena na novom. Ono što je novo u ovoj oblasti svakako je EyeSight koji dramatično poboljšava preventivnu bezbednost i relaksira vozača. Tu su i sistemi za unapređenje vidljivosti bočnih i zadnje strane vozila, detektor tzv. "mrtvog ugla", upozorenje na promenu saobraćajne trake kao i maglenke koje prate zakretanje točkova i održavaju dobru vidljivost noću i po magli.

Subaru PR

Brabus C 450 4Matic AMG

Brabus C 450 4Matic AMG

Svi oni kojima 367 konjskih snaga koji pokreću njihov Mercedes-Benz C 450 4Matic AMG nije dovoljno, mogu se obratiti Brabusu za veoma zanimljivu modifikaciju izgleda, ali i tehnike...

TopCar Stinger GTR otkriven bez automobila (FOTO)

TopCar Stinger GTR otkriven bez automobila (FOTO)

Ruska kompanija specijalizovana za modifikaciju sportskih modela marki BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Range Rover... predstavila je seriju karoserijskih komponenti od ugljeničnih vlakana, ali bez automobila za koji je namenjena...

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 najbezbedniji u kompakt klasi

Infiniti Q30 zvanično je proglašen za najbezbedniji automobil u kompaktnom segmentu, budući da je na Euro NCAP „kreš“ testovima u godini za nama postigao najbolje rezultate od svih konkurenata u toj klasi...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje