AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji - još jedan rekord u potrošnji

The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji - još jedan rekord u potrošnji

U poslednjem krugu kvalifikacionih nadmetanja, vozač kompanije Ralu d.o.o. postigao prosečnu potrošnju od samo 22,32 litra na 100 km, čime je još jednom u praksi potvrđeno da su novi FH tegljači sa Euro VI motorima ne samo uzorni prijatelji okoline, već i izuzetno ekonomična vozila za dugolinijski prevoz...

The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji - još jedan rekord u potrošnji

Četvrto kvalifikaciono nadmetanje u ovogodišnjem takmičenju u ekonomičnoj vožnji u Srbiji, Drivers' Fuel Challenge 2014, održano je 25. aprila u Volvo podajno-servisnom centru u Čačku. Budući da se za odmeravanje vozačkog umeća prijavio veći broj vozača - njih 27, kao i na loše vremenske prilike (nevreme prethodnog dana, kiša i jak vetar tokom jutra i prepodneva), organizator je odlučio da takmičare podeli u dve grupe: prva je vozila pre, druga popodne, ali u osetno boljim atmosferskim uslovima.

Propozicije su bile isti kao i u prethodna tri kvalifikaciona kruga, organizovana 5. aprila u Novim Banovcima, 12. i 13. aprila u Novom Sadu i 15. aprila u Paraćinu: da se zadata deonica prevali za što kraće vreme i uz što nižu prosečnu potrošnju goriva. Ovog puta kružna ruta je vodila od Volvo servisnog centra Čačak regionalnim putem Kraljevo-Beograd (Ibarskom magistralom) ka Gornjem Milanovcu, s okretanjem kod mesta Mlakovac i nazad. Tih 27,3 km je trebalo prevaliti za maksimalno 33 minuta. Niko od takmičara nije prekoračio maksimalno određeno vreme, čak ni oni iz prepodnevnog dela, koji su, uz saobraćajne izazove, morali da savladaju i jak vetar i zamke vlažnog kolovoza.

Prepodnevni deo nadmetanja, od 9 do 13 časova, protekao je u znaku vozača Grade Transa, kompanije koja u voznom parku ima četrdesetak Volvo kamiona. Dva vozača iz tog regionalnog lidera u prevozu sirovog mleka, osvojila su dva prva mesta: Slobodan Vučković je vozio 30 minuta, 19 sekundi i 77 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 23,56 litra (na 100 km), a prošlogodišnji pobednik takmičenja Drivers' Fuel Challenge 2013 u Srbiji, Miško Đoković, istu deonicu je prevalio za 31 minut i 9 sekundi, uz prosečnu potrošnju od 23,69 litara.

The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji - još jedan rekord u potrošnji

Nešto posle podneva vremenske prilike su se popravile, što je vožnju učinilo znatno lakšom, pa se to odrazilo i na rezultate. Ali, ipak je presudila vozačka veština, pa je Jovan Vučićević iz kompanije Ralu d.o.o ostvario apsolutni rekord u prosečnoj potrošnji u sve četiri kvalifikacione runde takmičenja Drivers' Fuel Challenge 2014 u Srbiji: vozio je 31 minut, 53 sekunde i 32 stotinke i novim Volvo FH tegljačem s Euro VI motorom od 500 KS („sparen" sa automatizovanim menjačem I-Shift) prosečno potrošio tek 22,32 litra (na 100 km).

Drugoplasirani, Vojislav Vesković, iz kompanije Simkop yu d.o.o. vozio je 30 minuta, 47 sekundi i 71 stotinku, uz prosečnu potrošnju od 23,08 litara, a treći, Ivan Milinković, iz komapanije Takovo A.D. zadatak je obavio za 29 minuta, 38 sekundi i 54 stotinki, uz prosečnu potrošnju od 23,55 litara.

The Drivers’ Fuel Challenge u Srbiji - još jedan rekord u potrošnji

Budući da je trećeplasirani iz popodnevnog dela takmičenja ostvario bolje rezultate od obojice pobednika prepodnevnog nadmetanja, organizator je odlučio da se u nacionalnom finalu, koje je zakazano za 7. jun, na aerodromu u Batajnici, pojave petorica najboljih iz kvalifikacija voženih u Čačku, dakle i trećeplasirani iz popodnevne vožnje.

U narednih mesec i po dana učesnici finala u Batajnici imaju mogućnosti da se u praksi pripremaju za odlučujuće nadmetanje - većina njih iovako već dugo vozi Volvo kamione. Ali, sada su pred novim izazovom: da njima upravljaju što ekonomičnije, a da se to ne odrazi na uobičajeni radni ritam.

Volvo Trucks Serbia

Video: dramatičan snimak lančanog sudara u Sloveniji

Video: dramatičan snimak lančanog sudara u Sloveniji

Pet osoba je poginulo, a preko 30 povređeno u velikom lančanom sudaru koji se u subotu dogodio na autoputu na zapadu Slovenije. Najnoviji video snimak, načinjen kamerom u jednom od automobila, otriva nam koliko je situacija bila dramatična...

Fordomanija – najbolja ponuda za najbrže kupce

Fordomanija – najbolja ponuda za najbrže kupce

Od 1. februara, svakoga dana do kraja meseca biće ponuđena po četiri Ford modela sa lagera po specijalnim cenama koje će važiti 24 sata. Fiesta dostupna od 8.990, Focus od 12.200, C-MAX od 15.550, Mondeo dizel od 20.290, a Kuga dizel od 18.990 evra...

SUV marke Seat na prvoj fotografiji

SUV marke Seat na prvoj fotografiji

Poslednjih dana mnogo se govori o novom SUV modelu Škoda Kodiaq. U isto vreme, na internetu su se pohavile prve fotografije SUV modela iz drugog brenda iz koncerna VW - Seat...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje