AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Električni Kia Soul EV stekao ekološki sertifikat TÜV Nord

Električni Kia Soul EV stekao ekološki sertifikat TÜV Nord

Električni Kia Soul EV je najnoviji model najstarijeg korejskog proizvođača automobila, koji je stekao važan sertifikat zbog izvanrednih dostignuća na području očuvanja okoline. TÜV Nord, nezavisno nemačko udruženje za tehničku kontrolu, novom Soulu  EV je podelio sertifikat za dostizanje standarda ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (LCA).

LCA ocenjuje uticaj vozila na okolinu tokom celokupnog procesa vozila od same proizvodnje do kraja životnog ciklusa vozila i uzima u obzir faktore kao što su npr. izbor materijala, izduvne emisije i reciklaža vozila.

U odnosu na dizelsku varijantu se električni Soul EV može pohvaliti nultim emisijama, a kroz čitav životni vek vozila u vazduh ispušta 39,7% manje stakleničkih gasova kao što su npr. ugljen dioksid i metan. Soul EV je takođe postigao poboljšanja na području stvaranja fotohemijskog oksidansa, jer se proizvede manje smoga u proizvodnji vozila i tokom njegovog životnog veka.

Kia je prvi sertifikat TÜV Nord stekla 2008. godine za prvu generaciju cee’da, a ove godine se broj Kijinih modela sa sertifikatom ISO 14040 LCA popeo na čak 11.

Kijina zalaganja za čistiju životnu sredinu nisu od juče, jer već od 2006. godine imajo kod razvoja svakog modela za cilj smanjenje ekološkog otiska Kijinih proizvodnih operacija.

Električni Kia Soul EV stekao ekološki sertifikat TÜV Nord

Ovaj okolini prihvatljiviji razvojni proces uključuje 5 glavnih koraka:

- Implementacija programa za ocenjivanje ekoloških referencija kroz celi životni vek vozila;
- Upotreba 3D crteža u fazi dizajniranja kako bi mogli proveriti mogućnosti reciklaže;
- Detaljne fizičke analize proizvoda tokom razvojnog procesa kako bi mogli proveriti mogućnosti reciklaže;
- Upotreba okolini prihvatljivijih materijala;
- Učinkoviti prizvodni procesi zahvaljujući poboljšanjima u korišćenju materijala i pojednostavljenjima dizajna delova.

Nedavno su iz Kije javili da za sve svoje fabrike nameravaju steći sertifikat ISO 50001, što će doprineti boljem upravljanju potrošnjom energije. ISO 50001 je međunarodni standard u korporativnom planiranju čuvanja energije i njegovoj implementaciji. Kijina fabrika Gwangju je sertifikat ISO 50001 dobila 2012. godine, a uskoro će joj slediti i ostale Kijine fabrike.

Kia Motors

SUV marke Seat na prvoj fotografiji

SUV marke Seat na prvoj fotografiji

Poslednjih dana mnogo se govori o novom SUV modelu Škoda Kodiaq. U isto vreme, na internetu su se pohavile prve fotografije SUV modela iz drugog brenda iz koncerna VW - Seat...

Honda je moja odluka

Honda je moja odluka

Honda je pripremila afirmativne pakete finansiranja vozila za modele CR-V i HR-V čiji je broj ograničen, a koji su raspoloživi za isporuku odmah. Model finansiranja bez ostatka vrednosti bi obuhvatio period otplate od 60 meseci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje