AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

Volvo Trucks je razvio novu tehnologiju koja drastično utiče na smanjenje rizika udesa uzrokovanih ograničenim vidnim poljem. Ona omogućava da za 360 stepeni vozilo „skenira“ sve što se nalazi u njegovom okruženju...

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

Vozilo simultano procenjuje podatke iz više izvora, funkcionišući na sličan način kao ljudski mozak i predlaže korake u cilju izbegavanje bilo kakvih incidenata. Ova tehnologija je trenutno u probnoj fazi i postaće realnost za pet do deset godina.

Ova tehnologija je rezultat jedinstvenog istraživačkog projekta nazvanog Non-Hit Car and Truck, u saradnji sa Volvo Cars. Po prvi put je moguće da vozilo registruje i procenjuje sve što se dešava u njegovom okruženju i predlaže korake za izbegavanje udesa, kao što su sudari sa pešacima, biciklistima i drugim vozilima. Ako vozač ne reaguje na predložene korake, upravljački ili kočioni sistem može nezavisno da se aktivira.

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

“Naša vizija bezbednosti u saobraćaju su udesi bez Volvo kamiona”, kaže Karl Johan Almkvist /Carl Johan Almqvist/, direktor za bezbednost saobraćaja i proizvoda u Volvo Trucks. “Ova jedinstvena tehnologija približava nas za još jedan korak ka našoj viziji i nadamo se da će u budućnosti sačuvati mnoge živote.”
Virtuelni suvozač

Glavna komponenta ove tehnologije je platforma podataka koja spaja ulazne signale sa kamera, radara i drugih senzora smeštenih na svim stranama vozila. Ova platforma omogućava vozilu da obavi skeniranje svog okruženja od 360 stepeni na svakih 25 milisekundi. Svi ulazni podaci se tumače, rizične situacije se analiziraju i kreiraju se različite putanje vozila. Kombinujući različite senzorske sisteme, ova tehnologija može da razlikuje i identifikuje različite učesnike u saobraćaju, uključujući pešake, bicikliste, motocikliste i druga vozila. Takođe, može da registruje njihovu udaljenost i njihov pravac kretanja.

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

“Ova tehnologija može da, u zavisnosti od brzine učesnika, predvidi saobraćajne situacije za 5 sekundi unapred, i kreira najbolji mogući akcioni plan”, kaže Mansur Kešavarc /Mansour Keshavarz/, sistem inženjer u Volvo Trucks, koji je radio na razvoju tehnologije. “Na mnoge načine ova tehnologija služi kao suvozač – ali suvozač koji može da vidi sve oko vozila. Takođe može da upozori vozača na situacije koje se dešavaju tako da on/ona može da reaguje, na primer, korišćenjem sirene ili kočenjem da bi se izbegao sudar.”

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

Budući izazovi

Ova tehnologija još uvek nije spremna da se primeni kod sigurnosnih sistema na komercijalnim vozilima. U poređenju sa automatizacijom na putničkim vozilima, postoje specifični izazovi koji moraju da se prevaziđu pri razvijanju ovakve tehnologije za teška vozila.
 “Kamioni su drugačiji tip vozila i u saobraćaju se ne ponašaju na isti način kao putnička vozila. Svaki kamion je drugačije natovaren i njihova veličina ih sprečava da izvode ozbiljne manevre u cilju izbegavanja nesreće – kao, na primer, naglu promenu pravca. Zato je važno istražiti i razviti tehnologiju specifičnu za kamione”, kaže Mansur Kešavarc.

Po Karl Johanu Almkvistu, uvođenje ove tehnologije na tržište može da se očekuje za pet do deset godina. “Mi imamo spremne sve glavne komponente, ali moramo da uradimo još puno testova da bi bili sigurni da je sistem u potpunosti bez greške. Ako uspemo da prevaziđemo ove izazove, budućnost bez kamionskih udesa je na dohvat.”
Pogledajte video zapis o novoj Volvo tehnologiji:
http://www.youtube.com/watch?v=HVwmYUrfOP0&feature=youtu.be

Volvo Trucks: Nova tehnologija omogućava potpun vidokrug

Činjenice o Non-Hit Car and Truck projektu:
• Počeo je u septembru 2010. godine u saradnji sa Volvo Car Corporation, ÅF Group, HiQ, Mecel i Chalmers University of Technology.
• Glavni cilj je bio da se razviju tehnologije koje bi smanjile rizik udesa kod putničkih i komercijalnih vozila, naročito se fokusirajući na situacije u kojima današnji aktivni sigurnosni sistemi nisu dovoljni.
• Istraživanje se završava u decembru 2014. i rezultati će omogućiti da se razviju novi aktivni sigurnosni sistemi, za koje se očekuje da će u komercijalnu upotrebu na kamionima biti spremni za pet do deset godina.

Činjenice o sadašnjim Volvo Trucks aktivnim sigurnosnim sistemima:
• Collision Warning i Emergency Brake – napredni kočioni sistem za slučaj opasnosti opremljen alarmom za prethodno upozorenje da bi se prečile nezgode izazvane nepažnjom.
• Lane Changing Support – registruje vozila u mrtvom uglu na strani suvozača.
• Lane Keeping Support – kontroliše položaj vozila na drumu. Kada registruje zanošenje ili skretanje van putanje, upozorenje obaveštava vozača tako da on/ona može da preuzme kontrolu pre nego što se dogodi ozbiljna nesreća.
• Driver Alert Support – upozorava umorne vozače i savetuje ih da se odmore.


Volvo Trucks filmove koje se odnose na bezbednost možete pogledati na:
https://www.youtube.com/watch?v=dw6Kqb9t3J8&index=7&list=PL54172764AF8D100B

Volvo Trucks

Delta Motors: Specijalna ponuda za BMW X3

Delta Motors: Specijalna ponuda za BMW X3

Delta Motors je pripremio niz pogodnosti za model BMW X3 xDrive 2.0d koji predstavlja nepogrešiv izbor kada je u pitanju porodični automobil. Specijalna ponuda podrazumeva poklon paket opreme, u vrednosti većoj od 5.000€...

Marchionne o Ferrari SUV-u: Samo preko mene mrtvog!

Marchionne o Ferrari SUV-u: Samo preko mene mrtvog!

Šef koncerna Fiat-Chrysler, koji je odgovoran i za upravljanje kompanijom Ferrari, izneo je jasan stav o tome, da li ovaj proizvođač sportskih automobila planira proizvodnju SUV modela. "Morali biste najpre da me ubijete." - rekao je Sergio Marchionne...

Neobičan udes u centru Minska (FOTO)

Neobičan udes u centru Minska (FOTO)

Jedna veoma neobična saobraćajna nezgoda se dogodila u Minsku, glavnom i najvećem gradu Belorusije. Verovali ili ne, u Volkswagen Golf druge generacije zakucao se skupoceni Bentley Continental Flying Spur...

Počela prodaja Jaguara F-PACE u Srbiji

Počela prodaja Jaguara F-PACE u Srbiji

Grand Motors, ovlašćeni uvoznik, prodavac i serviser vozila marke Jaguar u Srbiji, počeo je sa prodajom novog modela F-PACE. Atraktivni krosover britanskog premijum proizvođača  od sada je dostupan i kupcima u Srbiji po ceni od 46.990 evra...

Bosch aktivna papučica gasa - osećaj za put

Bosch aktivna papučica gasa - osećaj za put

Stopalo vozača odgovorno je za četvrtinu potrošnje goriva. Do sada, jedina stvar koju je bilo moguće uraditi u vezi toga je da se vozi lagano ili da se pohađaju kursevi za eko-vožnju. Bosch ima rešenje...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje