AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ford Telematics može da smanji troškove voznog parka za gorivo do 20%

Ford Telematics može da smanji troškove voznog parka za gorivo do 20%

Ford je predstavio novi sistem telematike, koji primenjuje i obezbeđuje kompanija Telogis, a koji će pomoći korisnicima komercijalnih vozila u Evropi da unaprede efikasnost svojih voznih parkova, uključujući i uštedu u potrošnji goriva koja može biti i do 20 odsto...

Ford Telematics™ koristi podatke koji se u realnom vremenu upućuju iz svakog vozila, tako da rukovodioci voznih parkova mogu da prate položaj vozila, potrošnju goriva, ponašanje vozača kao i upozorenja za bezbednost ili održavanje, kako bi se optimizovao način rada voznog parka.

Ovaj inovativni sistem upravljanja voznim parkom nudi privrednim subjektima neposredan pristup dijatnostičkim podacima o vozilima, pružajući veće mogućnosti za kontrolu troškova i povećanje bezbednosti vozača.

Prvim nastupom na Sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru 2014. godine, Ford Telematics će biti raspoloživ za klijente voznog parka kao opcija koju instalira distributer na odabranim evropskim tržištima, a nudi se u mreži Fordovih specijalizovanih Transit centara.

„Ford Telematics je inovativni sistem koji može pomoći da se smanje troškovi vlasnika vozila u preduzećima koja poseduju Fordova komercijalna vozila Transit”, kaže Bil Frajkman /Bill Frykman/, direktor sektora za poslovanje i razvoj proizvoda u kompaniji Ford Motor. „Lociranje vozila u realnom vremenu, zajedno sa dijagnostičkim podacima, vlasnicima komercijalnih vozila pruža moćno sredstvo za efikasno upravljanje vozilima, uz bezbedniju vožnju.”

Ford Telematics funkcioniše tako što podatke o vozilu prenosi iz vozila na namensku web lokaciju Telogisa putem ugrađene celularne konekcije. Pored podataka o lociranju uz pomoć GPS modula, ovo omogućava da se informacije pribavljaju neposredno iz elektronskih sistema samog vozila.

Sistem telematike, koji ima pristup poverljivim podacima vlasnika o Ford vozilima, omogućava onima koji njima upravljaju da prate i takve detalje kao što su upozorenja za promenju ulja, o prisustvu vode u dizel gorivu, o pritisku u pneumaticima, korišćenju pojasa za vezivanje kao i statusu vazdušnog jastuka.

„Ford Telematics, upravljan Telogisom, omogućava Fordovim klijentima u Evropi koji imaju komercijalna vozila da pristupe podacima, a samim tim i moć da transformišu način poslovanja“, kaže Greg Đevit (Greg Dziewit), podpredsednik OEM sektora u Telogisu. „Napredna tehnologija telematike ugrađena je u Ford Telematics s ciljem da se smanje troškovi voznih parkova bez obzira na broj vozila, a da se istovremeno unapredi bezbednost vozača i kompletna efikasnost poslovanja.“

Zahvaljujući podacima dobijenim u realnom vremenu, Ford Telematics, osnažen softverskom platformom Telogisa, pruža širok spektar korisnih poslovnih informacija koje rukovodiocima voznih parkova omogućavaju da svojim vozilima upravljaju na najefikasniji način i pomažu da se osigura da će vozači upravljati vozilima na bezbedan i ekonomičan način.

U praksi se pokazalo da, prema izveštajima lica koja upravljaju voznim parkovima, ušteda u gorivu dostiže i 20 odsto, zahvaljujući optimizaciji korišćenja vozila i maršuta, kao i boljem ponašanju u vožnji, sve to uz dobrobiti koje donosi bezbednost vozača i trajnost vozila.

Dodatne dijagnostičke informacije koje pruža Ford Telematics osim toga unapred upozoravaju o potrebi servisiranja ili o nekom tehničkom problemu, tako da se efikasnost korišćenja vozila u firmi dovodi do najvišeg nivoa, a istovremeno se time troškovi popravke i period u kome se vozilo ne koristi svode na najmanju meru.

Ford Telematics je kompatibilan sa Fordovim najnovijim asortimanom komercijalnih vozila serije Transit – među koje se ubrajaju sasvim novi Transit, Transit Custom, Transit Connect i Transit Courier, kao i Ford Ranger pik-ap vozilo.

„Ford Telematics je još jedan primer kako Ford koristi pametne tehnologije koje našim klijentima omogućavaju da uživaju u vrhunskom kvalitetu kao i najbezbednijem i najodrživijem korišćenju komercijalnih vozila koje se danas može dobiti“, kaže Stiv Berou /Steve Barrow/, rukovodilac servisnih operacija za komercijalna vozila u Ford Evropa.

Grand Motors PR

Volvo V90 na prvim fotografijama

Volvo V90 na prvim fotografijama

18. februara zvanično će biti predstavljen Volvo V90. Na internetu su prostrujale prve fotografije, istina nezvanične, koje su verovatno oficijelne fotografije sličajno "procurele" u javnost (ako dana bilo šta može biti slučajno)...

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 uživa sve veću popularnost  na evropskom tržištu, gde je proteklu godinu završio na vodećoj poziciji po prodaji u svom segmentu, pokazuju podaci JATO Dynamics, vodeće svetske kompanije za prikupljanje podataka i istraživanje tržišta u automobilskoj industriji...

Prvi ruski crash test za Ladu Vestu

Prvi ruski crash test za Ladu Vestu

Lada Vesta je prvi automobil u novoj eri ruske kompanije AvtoVAZ, tako da javnost od ovog modela ima velika očekivanja. U najnovijem testiranju bezbednosti, u organizaciji ruskog časopisa Auto Review, Vesta je imala maksimalan rezultat...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje