AutoMAGAZIN - Vesti

Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Od proleća 2014-te, kada su počele isporuke prvim kupcima, potpuno novi Ford Tourneo Courier ponudilo je porodicama koje se proširuju i urbanim vozačima koji neguju aktivan stil života najekonomičniju potrošnju u klasi, prostranost i ekskluzivne bezbednosne sisteme...

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Fordov mali putnički automobil raspolaže izuzetno velikim prostorom u putničkoj kabini i za smeštaj prtljaga, sa 708 litara zapremine prtljažnog prostora* sa svim sedištima u normalnom položaju - što je 60 litara više u odnosu na direktne konkurente – kao i odličnim pristupom zadnjim sedištima zahvaljujući kliznim vratima sa obe strane vozila.

Moderan petosed takođe se može podičiti najekonomičnijom potrošnjom u klasi, kako u verziji sa dizel, tako i sa benzinskim motorom. Dizel motor Duratorq TDCi od 1,6 litara troši 3,7 l/100 km uz emisiju CO2 od 97 g/km, dok višestruko nagrađivani benzinski 1,0-litarski EcoBoost ima potrošnju od 5,2 l/100 km i emisiju CO2 od 119 g/km** – što je za 15 procenata bolji rezultat od najbližeg konkurenta.

Potpuno novi Tourneo Courier otvara novo poglavlje u pogledu bezbednosne opreme i prvi u ovoj klasi vozila kupcima nudi sveobuhvatan sistem zaštite koji u standardnoj opremi uključuje vazdušni jastuk za kolena i vazdušne zavese, kao i napredne uređaje poput sistema za kontrolu pritiska u pneumaticima (TPM - Tyre Pressure Monitoring). Ford SYNC sistem sa glasovnom kontrolom i funkcijom pomoći u hitnim situacijama omogućava putnicima u vozilu da pozovu lokalne službe hitne pomoći u slučaju saobraćajne nesreće.

“Sasvim nov Tourneo Courier je žustar i kompaktan, sa neverovatno velikom količinom raspoloživog prostora u malom pakovanju”, kaže Paulo Đantalija /Paulo Giantaglia/, glavni inženjer Tourneo Courier programa u Fordu Evropa. “Mlade porodice danas žele automobil koji je pametan i dobro opremljen, ali istovremeno i praktičan, bezbedan i ekonomičan u vožnji – a Tourneo Courier je upravo to.”

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Izuzetno prostran i praktičan

Višestrano upotrebljiv, izuzetan prostor za putnike i prtljag u novom modelu Tourneo Courier takođe uključuje i 97 mm više prostora iznad glava putnika na prednjim sedištima u odnosu na glavne konkurente; a na zadnjim sedištima 67 mm više prostora iznad glava putnika i 59 mm više prostora za noge.

Fleksibilni zadnji deo opremljen je zadnjom klupom preklopivom u odnosu 60/40, sa pogodnim mehanizmom preklapanje na pritisak, pri čemu se sa oborenim sedištima dobija 1.656 litara prostora za prtljag – što je sasvim dovoljno za smeštaj kabaste sportske ili kamperske opreme. Pristup zadnjem delu kabine olakšan je zahvaljujući kliznim zadnjim vratima koja su za 30 mm šira od direktnih konkurenata.

Pametno osmišljena, podesiva zadnja tabla prtljažnika po prvi put se pojavljuje u ovoj klasi. Omogućava postavljanje stvari u više različitih položaja po visini u prtljažnom prostoru, a uredno klizi iza naslona zadnjih sedišta u situacijama kada nije potrebna.

U čitavoj unutrašnjosti vozila, potpuno novi Tourneo Courier nudi viši nivo kvaliteta materijala, izrade, rešenja u detaljima i opremljenosti. Vodeća u svojoj klasi, rešenja za odlaganje stvari u kabini obuhvataju široku središnju konzolu u koju mogu da se smeste dokumenta dimenzije A4 i mali laptop računar; krovnu policu za odlaganje koja se proteže čitavom širinom kabine i fioku ispod prednjeg sedišta vozača. Jedinstvena nova opcija MyFord Dock može da se koristi za odlaganje stvari, kao nosač i kao punjač mobilnih uređaja - kao što su mobilni telefoni i sistemi navigacije.

Kupci imaju mogućnost da u opciji izaberu i nove pametne tehnologije kao što su kamera na zadnjem delu vozila, integrisani sistem navigacije sa SD-karticom i Ford SYNC sa funkcijom pomoći u hitnim situacijama. Tehnologija koja će omogućiti vozačima da glasom upravljaju svojim omiljenim aplikacijama na pametnim telefonima – Ford SYNC sa AppLink-om – pojaviće se u ponudi kasnije tokom 2014. godine.

Tourneo Courier je u ponudi u tri jasno definisane verzije: po ceni povoljnije varijante Ambiente i bogatije opremljene verzije Trend i Titanium. Titanium verzije će u standardnoj opremi imati automatsku klimu, tempomat sa funkcijom ograničenja brzine, automatsko uključivanje farova i brisača, plus sedmokrake naplatke od lake legure prečnika 16 inča, ogledalce za putnike na zadnjem sedištu, kao i ugrađene šine za krovni nosač.

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Najbolje vozne osobine u klasi i sveobuhvatna ponuda pogonskih agregata

Potpuno novo vozilo je bazirano na Fordovoj najnovijoj globalnoj platformi malih automobila koju deli sa modelima Fiesta i B-MAX, dok je podvozje podešeno tako da obezbedi najbolje vozne karakteristike u klasi, uz izuzetnu udobnost i upravljivost.

Najsavremeniji sistem upravljača sa elektro servo asistencijom obezbeđuje precizno i pouzdano upravljanje, a pri tom smanjuje i potrošnju goriva i emisiju CO2 u poređenju sa tradicionalnim hidrauličkim sistemima.

Visoko efikasni dizel i benzinski motori u novom vozilu Tourneo Courier upareni su sa manuelnim menjačima, a na svim verzijama u opciji je i ekonomični Auto-Start-Stop sistem.

Pored 1,6-litarskog dizel i 1,0-litarskog benzinskog EcoBoost motora, kupci imaju mogućnost da se opredele i za 1,5-litarski dizel motor sa 75 KS, koji nadmašuje sve rivale - po količini emitovanog CO2 od 103 g/km i potrošnji od samo 3,9 l/100 km. Za sve verzije važe servisni intervali od jedne godine, odnosno 30.000 km.

Potpuno novi Ford Tourneo Courier

Bezbednosna oprema koja se po prvi put pojavljuje u ovoj klasi vozila

Tourneo Courier po prvi put u ovoj klasi vozila uvodi elemente bezbednosne opreme kao što su vazdušne zavese, vazdušni jastuci za kolena i sistem signalizacije vezivanja sigurnosnih pojaseva na zadnjim sedištima. Navedena oprema sastavni je deo sveobuhvatnog sistema bezbednosti koji, pored toga, obuhvata i vazdušne jastuke za zaštitu grudnog koša vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke i ISOFIX kopče za fiksiranje sedišta za dete.

Tourneo Courier takođe nudi i sistem za ograničenje brzine kretanja i standardni sistem elektronske kontrole stabilnosti (ESC - Electronic Stability Control), koji uključuje sistem za pomoć pri kretanju uzbrdo (Hill Start Assist), sistem za pojačavanje sile kočenja u hitnim situacijama (Emergency Brake Assist), sistem za kontrolu vuče (Traction Control), sistem za sprečavanje prevrtanja vozila (Roll-Over Mitigation) i sistem za kontrolu zanošenja prikolice (koji funkcioniše uz fabričku Ford vučnu kuku).

Potpuno novi Tourneo Courier kompletira Fordovu liniju od četiri Tourneo vozila za prevoz putnika, pridružući se modelima Tourneo Connect, Grand Tourneo Connect i Tourneo Custom.

Ford

Golf udario u LaFerrari u Monte Carlu + FOTO

Golf udario u LaFerrari u Monte Carlu + FOTO

U udesu je nastradao i prvi privatni Ferrari LaFerrari. Zanimljivo je, da se udes dogodio u gradu sa najvećom koncentracijom ekskluzivnih automobila na svetu - u Monte Carlu! A, još čudnije zvuči činjenica, da je u LaFerrari udario VW Golf VI...

Redizajnirani web sajt www.peugeot.rs

Redizajnirani web sajt www.peugeot.rs

Kompanija Verano Motors, generalni uvoznik i distributer Peugeot proizvoda, lansirala je novi, redizajnirani sajt www.peugeot.rs. Novi web sajt osmišljen je sa ciljem unapređenja korisničkog iskustva i ultimativne satisfakcije ljubitelja brenda Peugeot...

Ford Fiesta Red Edition i Black Edition

Ford Fiesta Red Edition i Black Edition

Fordov novi 1,0-litarski EcoBoost sa 140 KS je najmoćniji ikada napravljen 1,0-litarski serijski automobilski motor, koji po litru radne zapremine isporučuje više snage od motora koji pokreću superautomobile Bugatti Veyron ili Ferari 458 Speciale...

Toyota otkrila FCV - prvi masovni automobil na gorive ćelije (video)

Toyota otkrila FCV - prvi masovni automobil na gorive ćelije (video)

Toyota veruje da su hibridna vozila sa gorivim ćelijama (Fuel Cell Hybrid Vehicle  - FCHV) rešenje za pitanja potrošnje energije i emisije štetnih gasova. Ova tehnologija je najbliže automobilu sa nultim emisijama, dok je vodonik idealan i izuzetno čist energent. Toyota nam predstavlja prvi serijski automobil na vodonik...

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC Hybrid - 2.000 km sa jednim rezervoarom

Mercedes-Benz E 300 BlueTEC Hybrid - 2.000 km sa jednim rezervoarom

Goodwood Festival of Speed nije osmišljen samo za promociju snage i brzine. Potpuno standardni Mercedes-Benz E 300 BlueTec Hybrid postigao je nešto, za šta bi većina pomislila da je nemoguće. Sa samo jednim rezervoarom goriva, ova hibridna limizina srednje više klase, prešla je trasu od Afrike do Velike Britanije, tačnije do Googwooda. Za volanom je bio britanski novinar Andrew Frankel...

Nissan pokrenuo proizvodnju modernizovanog modela Juke

Nissan pokrenuo proizvodnju modernizovanog modela Juke

Četiri godine posle početka proizvodnje atraktivnog i neobičnog dizajniranog crossover modela, Nissan je pripremio modernizaciju. Unapređeni Nissan Juke zadržao je kontroverzan izgled, a njegova proizvodnja je već počela u engleskoj fabrici u Sunderlandu...

Evo šta se desi, kada Mercedes-Benz SLS ispadne iz broda + FOTO

Evo šta se desi, kada Mercedes-Benz SLS ispadne iz broda + FOTO

Prevoz automobila kontejnerom sa sobom nosi određene rizike i neretko se događaju incidenti. Do jednog takvog došlo je u junu prošle godine, u luci Ensenada, u provinciji Buenos Aires. Prilikom istovara, iz broda su ispala tri kontejnera, a u jedom od njih bio je potpuno nov Mercedes-Benz SLS AMG. Fotografije govore više od hiljadu reči...

Audi RS6 Avant 25 years of Audi RS
Slika nedelje