AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Tri godine od završetka, inovativni „One Tone Life“ projekat, koji su sprovele kompanije A-hus, Vatenfall i Volvo, nadahnuo je brojne porodice da odaberu njime propagiran klimatski optimizovan životni stil...

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

Jedna od tih porodica je i Jogensjö, čiji otac Jon, majka Tina i sin Nils, uživaju u ugodnoj, ekološki napravljenoj kući, koja je bila u srcu koncepta „života od jedne tone.“

„Oduvek smo poštovali životnu okolinu, ali još uvek smo prijatno iznenađeni kako je lako primeniti ugodan i klimatski efikasan životni stil, kada posvećenost zaštiti okoline ukomponujete s modernom tehnologijom“, ističe Tina Jogensjö, zaposlena u UNICEF-u.

Projekat „života od jedne tone“ privukao je mnogo pažnje tokom 2010. i 2011. godine. Bio je rezultat saradnje kompanija A-hus, Vattenfall i Volvo, koje su, zajedno sa specijalizovanim partnerima ICA i Siemens, stvorile ekološki prosvećeno domaćinstvo za porodicu Lindell (otac Nils, majka Alicja i deca Hannah i Jonathan), a koja je svoj dom iz 70-tih godina prošlog stoleća i dva 10 godina stara automobila zamenila potpuno novom, klimatski optimizovanom drvenom vilom (delo kompanije A-hus) i električnim Volvoom C30. Kompanija Vattenfall snabdevala je domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizovani partneri ICA i Siemens bili zaduženi za hranu i kućne aparate. Na kraju projekta, Lindellovi su prosečnu emisiju ugljen-dioksida smanjili sa 7,3 tone, na samo 1,5 tona godišnje.

„Bili smo jako zainteresovani, pa smo preko medija pažljivo pratili tok projekta. Smanjenje emisije ugljen-dioksida za 80 odsto pokazalo je da je kroz pravu motivaciju, znanje i tehnologiju, moguće napraviti veliku razliku. Procenili smo da možemo da prepolovimo emisiju ugljen-dioksida prosečne švedske porodice, bez kompromisa po pitanju kvalitete života“, napominje Tina Jogensjö.

Ljubav na prvi pogled
Porodica Jogensjö odmah se zaljubila u dizajn, prostranost i enterijer ekološki ustrojene kuće, pa je, bez mnogo razmišljanja, napustila stan u centru Stockholma. Porodica se fokusirala na vođenje energetski efikasnog života u vili od 155 kvadratnih metara, koju je dizajnirao Gert Wingårdh, a izgradila kompanija A-hus.

„Bili smo u mogućnosti da vodimo normalan život u predgrađu, a bonus je bila činjenica da živimo u klimatski najefikasnijoj kući u Švedskoj“, ističe Tina.

Vattenfallov EnergyWatch merač elektriciteta i Smart Plug utičnice omogućili su porodici veću kontrolu potrošnje električne energije. Dodatni elektricitet, dobijen od solarnih panela na krovu i fasadi, prodavao se elektroenergetskoj kompaniji.

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

„Kuća je sama po sebi maksimalno energetski efikasna. Ipak, sjajno je biti u mogućnosti da se meri potrošnja energije u realnom vremenu i otkriju nove opcije za uštedu. Tako smo otkrili da se Jon zaista predugo tušira, ali, na sreću, imali smo termalne kolektore na krovu garaže koji su obezbedili dovoljno tople vode u svakom trenutku.“

Porodična putovanja uz pomoć samostalno generisanog solarnog elektriciteta
Porodica je testirala i inovativni Volvo V60 Plug-in Hybrid koji su punili koristeći posebno napravljenu Vatenfall stanicu za punjenje. Tina Jogensjö je do posla i nazad u centar Stockholma išla električnim biciklom, dok je hibridni Volvo karavan korišćen za posete prijateljima i vikend putovanja.

„Stvarno je super da budete u mogućnosti da vozite udoban i prostran porodičan automobili, pokretan solarnim elektricitetom prikupljenim uz pomoć kuće. Domet od 50 km znači da sam mogla svakodnevni odlazak na posao i povratak kući da obavim bez da se startuje (‘pali’) dizel motor. A priključiti automobil na kućni punjač mnogo je jednostavnije od odlaska na benzinsku pumpu“, ističe Tina.

Volvo: Tri godine pilot projekta „One Tonne Life“

„Meni se svidelo što sam svaki put pokušavao da što više kilometara pređem samo na struju, što znači da sam razvio miran i efikasan stil vožnje“, napominje Jon.

A-hus - vodeći u gradnji klimatski efikasnih domova
Za osnivače projekta, kompanije A-hus, Vattenfall i Volvo Cars, iskustvo iz One Tonne Life projekta obezbeđuje dodatnu inspiraciju za razvoj novih projekata. A-hus je vodeći u razvoju klimatski efikasnih domova, s fokusom na dizajn i udobnost.

„Naše kuće su energetski efikasnije od aktuelnih energetskih standarda, bez obzira da li imaju moderan ili tradicionalan dizajn. One Tonne Life projekt nam pomaže da napravimo sledeći korak u razvoju energetski efikasnih domova, kao i da povećamo znanje o klimatski efikasnom životu“, ističe Susanne Ström, direktor marketinga pri kompaniji A-hus.

Vattenfall – pametna rešenja za niže troškove
Na inicijativama kao što je One Tonne Life projekt, Vatenfall je razvio niz novih proizvoda i rešenja za energetski efikasan život.

„Sada je moguće značajno smanjiti potrošnju energije i utjicaj na životnu okolinu aktivnim monitoringom potrošnje, korišćenjem energetski efikasnijih kućnih aparata, ali i promenom ponašanja. Pomažemo razvoj električnog transporta razvojem jednostavnih rešenja za punjenje, kako u kući, tako i javnoj infrastrukturi“, napominje Lars Ejeklint, energetski ekspert pri Vattenfallu.

Volvo Cars – uspeh za inovativni plug-in hybrid
„Test porodica“ One Tonne Life projekta, Lindels, vozila je Volvo C30 Electric, razvijen u saradnji s kompanijom Siemens. Projekt je pokazao da korišćenje električnih vozila može smanjiti štetne emisije u saobraćaju za čak 90 odsto. Test automobil porodice Jogensjö, Volvo V60 Plug-in Hybrid, jedan je od najprodavanijih plug-in hibrida u Evropi. I novi XC90, koji stiže krajem godine, dobiće istu, plug-in hibridnu verziju.

„Električni automobili sastavni su deo ekološki prosvećenog društva. Pametna kombinacija klasičnog motora s unutrašnjim sagorevanjem i elektromotora je tehnički najnapredniji pogon sadašnjice. To nas približava cilju da u budućnosti ponudimo automobile koji neće imati nikakve štetne emisije“, napominje Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars.

Više informacija o One Tonne Life projektu potražite na www.onetonnelife.com.

PR

Video: dramatičan snimak lančanog sudara u Sloveniji

Video: dramatičan snimak lančanog sudara u Sloveniji

Pet osoba je poginulo, a preko 30 povređeno u velikom lančanom sudaru koji se u subotu dogodio na autoputu na zapadu Slovenije. Najnoviji video snimak, načinjen kamerom u jednom od automobila, otriva nam koliko je situacija bila dramatična...

Fordomanija – najbolja ponuda za najbrže kupce

Fordomanija – najbolja ponuda za najbrže kupce

Od 1. februara, svakoga dana do kraja meseca biće ponuđena po četiri Ford modela sa lagera po specijalnim cenama koje će važiti 24 sata. Fiesta dostupna od 8.990, Focus od 12.200, C-MAX od 15.550, Mondeo dizel od 20.290, a Kuga dizel od 18.990 evra...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje