AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ukupna proizvodnja Toyote u Evropi je dostigla 9 miliona vozila

Ukupna proizvodnja Toyote u Evropi je dostigla 9 miliona vozila

Mnogi vozači Toyote u Evropi nisu toga svesni, ali postoji velika verovatnoća da je njihova Toyota napravljena u Evropi...

Zapravo, dva od tri vozila prodata na kontinentu su napravili radnici Toyote u jednoj od 6 fabrika vozila i 3 fabrike motora, smeštenih u Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Rusiji. Ukupna proizvodnja u Evropi će ove nedelje dostićii 9 miliona vozila.

Didier Leroy, predsednik i generalni direktor kompanije Toyota Motor Europe je nedavno objavio ovaj rezultat na Sajmu automobila u Parizu, koji se održava do 19. Oktobra u francuskoj prestonici: "Toyota Europe ovog meseca obeležava jedan važan događaj - proizvodnju svog 9-milionitog automobila u Evropi. A veoma sam srećan što to obeležavamo u odličnom raspoloženju", misleći na jake poslovne rezultate u protekloj fiskalnoj godini i rast prodaje tri godine za redom, uz planove za povećanje prodaje u kalendarskoj 2014. godini.

"U Toyoti imamo dugu tradiciju lokalne proizvodnje i prodaje vozila. Nedavno smo takođe povećali izvoz, zbog konkurentnosti naših vozila proizvedenih u Evropi. Želimo da održimo evropsku proizvodnju uvođenjem novih tehnologija, kao što je hibrid, i inovacija u menadžementu koje će nam omogućiti globalnu konkurentnost naših fabrika", dodao je g. Leroy.

Proizvodnja u Evropi je krenula 1971. godine, gradnjom prve fabrike - Toyota Caetano Portugal S.A, gde se je proizvodila prva "evropska" Corolla.

Danas, 43 godine kasnije, u sedam evropskih zemalja nalazi se devet fabrika, što predstavlja ulaganje od više od 8 milijardi evra. U tim fabrikama se proizvodi širok asortiman vozila za evropske kupce, kao i za izvoz na tržište Sjedinjenih Država:

• Toyota Caetano Portugal S.A. je počela sa radom 1971. i trenutno proizvodi Toyota Dyna komercijalno vozilo.

• Toyota Motor Manufacturing United Kingdom je počela sa radom 1992. godine i proizvodi Avensis limuzinu i karavan, Auris hečbek i Auris Touring Sports, uključujući Auris sa hibridnim pogonom u svojoj fabrici u Burnastonu, Derbišir. TMUK takođe proizvodi 1,6 i 1,8 litarske VVT-i motore u Disajd fabrici u severnom Velsu. U istoj fabrici se sklapaju i hibridni agregati.

• Toyota Motor Manufacturing Turkey je prvo vozilo proizvela 1994. godine, a od tada proizvodi Corolla i Verso modele.

• Toyota Motor Manufacturing France je počela proizvodnju 2001. godine, a trenutno proizvodi treću generaciju Yarisa, kao i Yaris hibrid. Od 2013. proizvodi i Yaris za severnoameričko tržište.

• Toyota Motor Manufacturing Poland od 2002. godine proizvodi 1,0 litarske benzinske motore za AYGO i Yaris, kao i ručne menjače za Auris, Avensis, Verso, Corollu i AYGO.

• Počevši sa radom 2005. godine Toyota Motor Industries Poland proizvodi 2,0 i 2,2 litarske D-4D dizel motore za Avensis, Auris, Verso, RAV4, kao i 1,4 litarski D-4D dizel motor za Yaris, Auris i Corollu.

• Zajednička fabrika PSA Peugeot Citroën grupacije i Toyote, Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, je počela sa radom 2005. godine i trenutno proizvodi novi Toyota AYGO, predstavljen ranije ove godine.

• Toyota Motor Russia je počela sa radom 2007. u Sankt Peterburgu i proizvodi Camry. Ove godine proširiće proizvodnju na presovanje i izradu plastičnih delova. TMR u 2016. godini takođe planira proizvodnju još jednog modela, Toyote RAV4.

"Gledajući u budućnost", nastavio je Didier Leroy, "imamo razloga za optimizam. Posle nedavnog predstavljanja nove generacije AYGO-a i Yarisa, imamo najmlađe kompaktne modele na tržištu. Prodaja ovih modela napravljenih u Evropi je upravo počela i sigurni smo da će oni ojačati naše pozicije u A i B segmentima, a time i učvrstiti rad naših fabrika u Evropi."

Ustvari, evropski dizajn je dobio više autonomije u odnosu na japanski i novi modeli se zato dizajniraju po ukusu evropskih kupaca - novi dizajn je veoma atraktivan, moderan i privlači poglede gde god da se pojavi, a pravi predstavnici tog dizajna su nova generacija AYGO-a, novi Yaris i CH-R koncept upravo predstavljen u Parizu.

Na osnovu Toyotine globalne vizije, poslovanje u Evropi će imati znatno veću ulogu na globalnom nivou, što će definisati buduće generacije automobila u evropskom A, B i C segmentu.

• Trenutno Toyota u Evropi zapošljava oko 20.000 ljudi, što direktno, što preko svojih podružnica, a ta brojka se penje na 94.000 ako uključimo radnike Toyotine prodajne mreže.
• Do sada je u Evropu investirano preko 8 milijardi evra.
• Toyotina evropska mreža se sastoji od preko 400 dobavljača, koji dobijaju delove od preko 600 proizvođača u regionu, što znatno doprinosi evropskoj ekonomiji.

Danas, oko 20% svih Toyota i Lexus vozila prodatih u Evropi su hibridi, a većina njih je takođe proizvedena u Evropi. 2013. godine, 105.000 od 156.000 hibrida prodatih na evropskom tržištu su bili proizvedeni u fabrikama TMMF (Yaris) i TMUK (Auris i Auris Touring Sports). Od početka ove godine, u Evropi je prodato više od 131.000 hibridnih vozila.  

Toyota

Audi Q2 - otkrivanje se nastavlja

Audi Q2 - otkrivanje se nastavlja

Posle modela Q3, Q5 i Q7, Audi nam "na kašikicu" predstavlja novog člana Q porodice, koji će nositi ime Q2. Pred nama su dve fotografije, koje nam otkrivaju Audi Q2 ispod plašta iz dva ugla...

Mercedes-Benz C-Klasa Cabriolet - prva zvanična skica

Mercedes-Benz C-Klasa Cabriolet - prva zvanična skica

Nemačka kompanija Mercedes-Benz potvrdila je informaciju, da priprema model C-Klasu u verziji kabriolet. Posredstvom zvaničnog Facebook profila, Mercedes je u svet pustio prvu skicu i kratku informaciju, da je ovo prvi put u istoriji, da C-klasa postaje kabrio...

Volvo V90 na prvim fotografijama

Volvo V90 na prvim fotografijama

18. februara zvanično će biti predstavljen Volvo V90. Na internetu su prostrujale prve fotografije, istina nezvanične, koje su verovatno oficijelne fotografije sličajno "procurele" u javnost (ako dana bilo šta može biti slučajno)...

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 najprodavaniji kompaktni SUV u Evropi

Volvo XC60 uživa sve veću popularnost  na evropskom tržištu, gde je proteklu godinu završio na vodećoj poziciji po prodaji u svom segmentu, pokazuju podaci JATO Dynamics, vodeće svetske kompanije za prikupljanje podataka i istraživanje tržišta u automobilskoj industriji...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje