AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Opel danas predstavlja novu, petu generaciju Corse. Opelov najprodavaniji model treba da ponudi novo vozačko iskustvo na tržištu malih automobila, postavljajući nove standarde za performanse šasije, motora i menjača...

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Novi poboljšan i ekonomičan turbo motor zapremine 1l sa tri cilindra, efikasan sistem prenosa, novo vešanje i optimizovan upravljački sistem pružaju preciznost i udobnost na svetskom nivou. Nova Corsa takođe poseduje potpuno nov enterijer koji unapređuje doživljaj prostranosti i kvaliteta, uključujući i savršeno povezani „IntelliLink“ informaciono zabavni sistem i ultra-moderne sisteme za podršku u vožnji. Pored toga, Opelovi konstruktori su Corsi dali novi dinamičan oblik u skladu sa filosofijom dizajna ove firme, uvodeći tečne, izvajane oblike i precizne detalje. Nova Corsa je opremljena svim što je potrebno da bi se obezbedio kontinuitet od 32 godine uspeha na veoma konkurentnom tržišnom segmentu. Peta generacija Opelovog najprodavanijeg modela imaće premijeru na “Mondial de l’Automobile 2014” u Parizu (od 4. do 19. oktobra), a prvi primerci će napustiti fabrike u Saragoii i Ajzenahu do kraja ove godine.

„Opel Corsa je oduvek bila hvaljena, pre svega zbog dopadljivog izgleda i dobro iskorišćenog prostora unutar kompaktnih dimenzija“, rekao je izvršni direktor Opela dr Karl-Tomas Nojman. „To je bio odlučujući faktor za dugogodišnju popularnost ovog modela, a mi, naravno, prenosimo tu suštinsku dopadljivost na novu generaciju. Zahvaljujući mnogim novim tehnologijama, možemo da pružimo i fantastično iskustvo vožnje koje pomera standarde u ovoj klasi automobila. Peta generacija Corse biće puna iznenađenja“.

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Recept za uspeh: Mladalački dizajn i prostranost u kompaktnim dimenzijama

Kroz četiri generacije tokom 32 godine, u Evropi je prodato 12 miliona primeraka Corse, uključujući 2,8 miliona trenutne četvrte generacije. Sa prosečnom godišnjom prodajom od 370.000 vozila, Opel Corsa je jedan od najistrajnijih i najpopularnih modela u svom segmentu. Ključ usepha je u izvanrednoj iskorištenosti prostora: u kompaktnoj dužini od 4 metra, Opelov najprodavaniji model nudi mnogo prostora za čak pet putnika – kako u porodičnom izadnju sa petora vrata, tako i u dinamičnoj, sportskoj ivedbi sa troja vrata. U isto vreme, spoljašnja izvedba Corse je izraz praktičnost i snažne, izražajne dopadljivosti sa mladalačkim i dinamičnim izgledom. Nova generacija modela Corsa obezbeđuje kontinuitet recepta za uspeh, iako je radikalno drugačija. Spoljašnji dizajn je svežiji, sofisticiraniji i još više naglašava karakter ovog modela. Upadljiv prednji deo krakterišu farovi u obliku „krila“ sa Opelovim karakterističnim dnevnim LED svetlima u obliku „krila“, nisko postavljenom trapezoidnom rešetkom sportskog izgleda, sa Opelovim zaštitnim znakom. Izvajane bočne strane karakterišu Opelova tipična „blade“ izvedba karoserije.  linije karakteristične za Opel. Na zadnjoj delu, široka, horizontalna podeljena zadnja svetla vizuelno proširuju automobil i teku preko zadnjeg dela dajući automobilu još bolje držanje. Ali promene su najuočljivije tek kada sednete u novu Corsa-u i provozate je. Potpuno nova kabina, sa svedenim, izduženim oblicima i kombinacijom sofisticiranih materijala, uz šasiju koja nudi još veću udobnost, preciznije upravljanje, potpuno nov pogonski agregat i smanjen nivo buke zajedno pružaju potpuno novo iskustvo u vožnji.

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Apsolutna preciznost: Nova šasija i sistem upravljanja za maksimalnu stabilnost na putu

Glavni priorite Opelovog konstruktorskog tima bio je da vozačima Corse pruže doživljaj vožnje koji bi se u pogledu komfora i preciznosti mogao porediti sa većim i skupljim automobilima. Nova šasija i sistem upravljanja predstavljaju osnovu. Šasija nije nasledila nijednu komponenetu od sadašnje Corse. Stabilnost u skretanju i pravolinijskom kretanju je povećana zahvaljujući težištu koje je niže za 5 milimetara, čvršćem podramu i novoj geometriji vešanja sa novim prednjim zglobom. Poboljšani su ponašanje prilikom prevrtanja, odziv na upravljanje i karakteristike podupravljanja. Takođe, nove karakteristike amortizacije omogućavaju Corsi bolje prigušenje vibracija izazvanih rupama i neravnim površinama na putu, što stvara izuzetnu udobnost u malom automobilu.

Razvoj potpuno novog električnog sklopa za petu generaciju Corse omogućava napredniji nivo povezanosti između njenih različitih sistema. Uz novu geometriju upravljačkog sistema i softver za kalibraciju upravljačkog sklopa, ovakav poboljšan sistem koristi prednosti novog električnog upravljanja osetljivog na brzinu radi poboljšanja odziva upravljačkog sistema i uanpređenog uživanja u vožnji i udobnosti. Nova standardna karakteristika u svim modelima Corse, „City“ režim koji se aktivira jednostavnim pritiskom na taster, olakšava upravljanje pri malim brzinama.

Što se tiče trenutnog modela Corse, korisnici mogu izabrati jednu od dve vrste šasija, „Comfort“ i „Sport“. Šasija „Sport“ ima kruće opruge i amortizere kao i specifičnu geometriju i kalibraciju upravljačkog sistema, što omogućava brži odziv.

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Karakteristike motora: Najnovija generacija 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo  

Najvažniji detalj ispod poklopca motora novog, takozvanog Corsa E, modala pete generacije je Opelov novi trocilindarski motor, 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, koji je deo ofanzive ove firme na polju pogonskih agregata. Ovaj ultra-moderni pogonski agregat džepnog formata predstavlja jedini jednolitarski trocilindarski motor u proizvodnji koji ima balansnu osovinu, čime pomera standarde u svojoj klasi po pitanju drastično smanjenog nivoa buke, vibracija i gruboće (NVH karakteristike), kao i po pitanju udobnosti vožnje. Kompaktni 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motor, u celosti izrađen od aluminijuma, naravno u skladu sa Euro 6 standardima, dostupan je u dve konfiguracije, sa izlaznom snagom od 66 kW/90 ks ili 85 kW/115 ks. Oba motora imaju izvanredno ubrzanje i dobar obrtni momenat pri manjem broju obrtaja, sa 170 Nm na samo 1.800 rpm. Opelov novi trocilindrični motor male zapremine standardno je opremljen Start/Stop tehnologijom.

Nova Corsina linija benzinskih pogonskih agregata proširena je uvođenjem novog 1,4-litarskog motora sa 74 kW/100 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 200 Nm, kao i unapređenim Euro 6 1,2-litarskim i 1,4-litarskim motorima sa normalnim usisavanjem vazduha. Pored toga, potpuno redizajnirani i poboljšani 1.3 CDTI motori snage 55 kW/75 ks i 70 kW/95 ks proširuju Corsinu ponudu dizel motora. U trenutku izbacivanja na tržište, najštedljivija verzija Corse – sa motorom 70 kW/95 ks, ručnim menjačem sa 5 brzina i Start/Stop sistemom – emituje samo 89 g/km CO2. Dodatne verzije sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida biće dostupne od sledećeg proleća.

Opel predstavlja Corsu pete generacije

Ali nisu samo potpuno novi i poboljšani motori ono što čini vožnju nove Corse još zabavnijom i udobnijom. Uvođenje novog sistema prenosa takođe doprinosi boljem doživljaja vožnje i poboljšanju efikasnosti. Obe verzije 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo dolaze u spolju sa potpuno novim ručnim menjačem sa šest brzina. Najvažnije karakteristike uključuju veću efikasnost, zahvaljujući konstrukciji koja umanjuje trenje i osećaj preciznosti menjanja brzina. Menjanje brzina u novoj Corsi je udobno i lako, ali i brzo i precizno. Uz lansiranje nove Corse, Opel će ponuditi i najnoviji automatski menjač sa šest brzina, kao i potpuno novi Easytronic 3.0 poluautomatski menjač sa šest brzina koji omogućava bolje i ravnomernije ubrzanje – savršen način da se uz pristupačnu cenu iskombinuju lakoća korištenja automatskog i efikasnost ručnog menjača.

Najbolja povezivost uz vrhunska sigurnost: IntelliLink i sistemi podrške u vožnji

Kabina nove Corsee, sa svojom jednostavnom izvedbom, organizovana je oko atraktivnog kontrolnog centra vozača sa kontrolnom tablom dizajniranom oko horizontalnih linija koje još više naglašavaju prostranost unutrašnjosti. IntelliLink sistem sa 7-inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir, idealno je pozicioniran u centralnom delu kabine, blizu menjača. To omogućava vozaču da brzo i lako prelazi rukom sa menjača na ekran osetljiv na dodir. Corsin novi, vrhunski info-zabavni sistem omogućava najbolje povezivanje, kompatibilan je sa Apple i Android uređajima i podržava upravljanje glasom. Mogu se koristiti i Bluetooth i Siri Eyes Free funkcije. Dostupno je nekoliko aplikacija, poput „BringGo“ za navigaciju, kao i  „Stitcher“ i „TuneIn“ za internet i radio prenos, a postoji i praktični „FlexDock“ držač i punjač za pametne telefone.

Nova Corsa uvodi niz sistema za podršku u vožnji, od kojih su mnogi bez premca u ovoj klasi vozila. Bezbednost je unapređena zahvaljujući novim sistemima koji su po prvi put dostupni na Corsi –  poput bi-ksenonskih farova sa svetlima za skretanja, „Side Blind Spot Alert“ sistema za detekciju mrtvog ugla i „Opel Eye“ prednjom kameron sa prepoznavanjem saobraćajnih znakova, automatskom regulacijom dugih svetala, indikatorom rastojanja i sistemom za upozorenja od čeonog sudara. U cilju pružanja maksimalne bezbednosti, sistem za upozorenje od čeonog sudara projektuje upozorenje crvene boje direktno na vetrobransko staklo. Pored toga, sistem za praćenje pritiska u gumama upozorava vozaču u slučaju drastičnog smanjenja pritiska u nekoj od guma.

Udobnost u vožnji je takođe unapređena pomoću funkcije napredne podrške parkiranju (Advanced Park Assist) koja omogućava automatsko upravljanje prilikom parkiranja, kao i retrovizorskom kamerom i podrškom pri kretanju na usponu. Upravljač, prednja sedišta a sada i vetrobransko staklo se mogu zagrejati kako bi se u kabini postigla prijatna toplota, kao i dobra vidljivst tokom pri hladnom vremenu. Enterijer visoke klase obuhvata fino izvedena prednja sedišta vrhunske izvedbe, velik panoramski krov, i prijatno ambijentalno osvetljenje, koje u kabini stvara toplu, prijatnu atmosferu.

A za aktivne sportiste, u karakterističnom zadnjem delu modela Opel Corsa, Opel ekskluzivno nudi, kao opciju integrisan praktičan FlexFix nosač za bicikle.

Opel

 

Nova Mazda MX-5 osvojila još devet novih nagrada

Nova Mazda MX-5 osvojila još devet novih nagrada

Nastavljajući tradiciju svojih prethodnica, potpuno nova Mazda MX-5 osvojila je još devet nagrada u 2016. godini, uključujući i nekoliko u Evropi. Nakon predstavljanja prošlog leta, novo izdanje roadstera do sada je osvojilo više od 15 nagrada - i nastavlja da ih sakuplja.

One su bolje za volanom nego većina muškaraca (FOTO)

One su bolje za volanom nego većina muškaraca (FOTO)

Muški šovinisti smatraju, da je ženi mesto pored šporeta i da ona ne treba da se meša u "muške stvari", među koje spada i vožnja automobila. Ove lepotice bi itekako imale šta da pokažu za volanom, čak i muškarcima koji sebe smatraju vrhunskim vozačima...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje