AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Insignia: Lakša, dinamičnija, agilnija

Nova Opel Insignia: Lakša, dinamičnija, agilnija

Opel je novoj Insigniji Grand Sports podario sve što jedan sedan srednje klase zahteva da bi osigurao unapređenu voznu dinamiku i agilnost. Novajlija se oslobodio do 175 kilograma mase u odnosu na odlazeće modele, što očigledno donosi prednost na planu voznih osobina i performansi...

Ovaj atleta je 29 milimetara niži u odnosu na prethodnika, trag točkova je proširen za 11 milimetara, prepusti su značajno redukovani a međuosovinsko rastojanje je povećano za 92 milimetra, što obezbeđuje dodatnu pravolinijsku stabilnost pri visokim brzinama. Dodatno „izbrušena“ FlexRide šasija prilagođava rad amortizera, sistema upravljanja i pogona automatski ili putem selektivnih režima – „Standard“, „Sport“ i „Tour“. Najbolje mesto za testiranje ove tehnologije je naravno legendarni Nirburgring Nordšlajfe. Ova staza je ekstremno zahtevna sa kombinacijom različitih asfaltnih podloga, brzih pravaca i krivina. Svaki novi Opel svoj završni test prođe upravo ovde.


Tim okupljen oko šefa projekta, inženjera Andreasa Cipsera (Andreas Zipser), stigao je na Nirburging u kamufliranim prototipovima. Vozilo se na 21 kilometar dugoj stazi da bi se utvrdili finalni procentualni poeni u samoj vožnji, u cilju perfektnog podešavanja vozila.


„Možete osetiti da je nova Insignia razvijena od praznog lista papira čim sednete u automobil. Spoj vozača i automobila je neverovatan, što obezbeđuje da vozač mnogo bolje oseća vozilo. Insignia je postala agilnija, čak i sa istim motorima“, rekao je Cipser, koji je jedva čekao nove brze krugove.


Glavni inženjer se uputio u padok, gde je seo u Insigniju Grand Sport i izašao na asfalt Nordšlajfea. Uskoro je doveo Opelov sedan sa petoro vrata do limita, uronivši u sekciju staze poznatu kao „Brünnchen“, pre nego što se vešto izborio sa „Planzgartenom“, deonicom poznatom među ljubiteljima auto-moto sporta. Opelova nova perjanica leti stazom. Cipser uživa u novom, preciznom, u zavisnosti od brzine prilagođavajućem sistemu upravljanja i poziciji u vozački orijentisanom kokpitu. Sama pozicija vozača je tri centimetra niža u odnosu na odlazeći model i donosi osećaj spojenosti sa automobilom – centralna konzola obezbeđuje dodatnu podršku a instrumentacija i kontrolni uređaji su lako dostupni. Sve ovo rezultira pozicijom sličnom onoj kod trkača u klasi turističkih automobila, što je idealno za dinamičnu vožnju, ne samo na Nirburgringu.

Za izrazito dinamične performanse, idealan odabir vozača čini režim „Sport“ FlexRide šasije: amortizeri se ukrućuju dok odziv na volanu i papučici gasa postaje direktniji. Pored toga, ESP sistem protiv proklizavanja interveniše kasnije, na taj način omogućavajući vozaču više slobode pri zanošenju. U kombinaciji sa automatskom transmisijom, „Sport“ režim podrazumeva kasniju promenu stepena prenosa, tako da je Insignia u potpunosti podešena za dinamičnu vožnju.


Na povratnoj ruti sa Nirburgringa, vozač može da bira između tri postavke, u odnosu na karakteristike puta i svoje sopstveno nahođenje:


- „Standard“: Automatska kontrola bira optimalno podešavanje u odnosu na prikupljene informacije koje šalju senzori vozila.
- „Tour“: Konfiguracija šasije koja u prvi plan stavlja komfor, dok podešavanje pogona za imperativ ima smanjenu potrošnju goriva – ovo je pravi režim za opušteno krstarenje na dugim distancama.
- „Sport“: Poniranje pri kočenju je redukovano, šasija se značajno manje naginje pri brzom prolasku kroz krivine a upravljanje obezbeđuje direktniju povratnu informaciju sa vozne podloge.


FlexRide šasija elektrohidrauličnim putem prilagođava amortizere uslovima na putu i očitava voznu površinu 500 puta u sekundi odnosno 30.000 puta u minuti. Pored toga, vozač može da memoriše lične preference kada je reč o karakteristikama upravljanja, odziva na papučici gasa i amortizerima, i to putem „Sport“ dugmeta.


„Novi centralni softver „konrole režima vožnje“ (Drive Mode Control), predstavlja srce i dušu adaptivne šasije. On neprestano analizira informacije koje dobija iz senzora i zadatog podešavanja, tako da prepoznaje individualan vozački stil. Ovaj individualan sistem se dalje optimizuje za ostvarivanje najboljeg mogućeg prijanjanja i pozicije na putu“, objasnio je Cipser.


Ukoliko se, na primer, Opel Insignia Grand Sport vozi u „Standard“ režimu i vozač odluči da „napadne“ krivine na vijugavom putu sa više entuzijazma, softver prepoznaje sportski nastrojen stil vožnje na osnovu parametara ubrzanja i kočenja i istovremeno prebacuje podešavanje komponenti šasije i pogona na sportsku postavku.

 


PR



 

Bosch GCL 2-15 G Profesionalni laser sa ukrštenim linijama

Bosch GCL 2-15 G Profesionalni laser sa ukrštenim linijama

Kratkodometno nivelisanje u svetlim okruženjima, koje pokriva površine u dometu do 15 metara, sada je postalo još lakše. Prilikom rada u okruženjima sa jakom svetlošću, kao što je u blizni prozora, zelene laserske diode Bosch GCL 2-15 G profesionalnog lasera sa ukrštenim linijama mogu se videti znatno bolje nego crvene laserske linije drugih alata dostupnih na tržištu...

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Odličan početak prodaje hibridnog krosovera Niro

Novi Kia Niro se odmah pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su evropski trgovci od njegovog predstavljanja početkom leta dobili više od 23.000 narudžbi. Od jula do kraja oktobra su strankama isporučili 5.815 primeraka Nira, a preostali kupci trebali bi svoja vozila dobiti do kraja godine...

Godišnjica: 130 godina kompanije Bosch – priča o uspehu

Godišnjica: 130 godina kompanije Bosch – priča o uspehu

Osnovan u novembru 1886. godine, sa porastom od 2 do samo 15 zaposlenih do 1891. godine. Iste godine, početni kapital je skoro u potpunosti potrošen, Bosch je bio primoran da zamoli svoju majku da bude garant, uzimajući dodatni zajam od banke i dostigavši ivicu nesolventnosti 1892. godine...

Renault Symbioz
Slika nedelje