AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Milion Lexusa u Evropi

Milion Lexusa u Evropi

Lexus je zabeležio značajan uspeh prodajom svog milionitog vozila u Evropi, pošto je postigao ukupni sedmocifreni prodajni rezultat u septembru ove godine. Ovaj uspeh vremenski se podudara sa tridesetogodišnjicom od početka prodaje Lexusa u Evropi...

Milion Lexusa u Evropi

Takođe, ovaj rekord označava i novu eru u istoriji ovog luksuznog brenda s obzirom na predstavljanje modela UX 300e, prvog električnog vozila s baterijom koje će biti ponuđeno na pojedinim evropskim tržištima.


Te 1990. godine, samo nekoliko meseci posle početka prodaje u SAD, Lexus je stigao u Evropu s jednim modelom, LS 400, i ukupno prodao 1.158 automobila. Iako je početak bio skroman, nagovestio je promene na tržištu premijum vozila, kao što je i LS najavio nove standarde za luksuzne automobile, koji se odnose na performanse, ekonomičnost i bogatije pakete opreme.


Istovremeno, Lexus je uveo nov pristup kupcu i održavanju vozila čime je postavio nove standarde u svetskoj auto-industriji. U skladu s japanskom tradicijom omotenashi - obraćanje kupcu s istom pažnjom i ljubaznošću kao gostu u kući – Lexus je postavio vrhunsku uslugu kao suštinu svog brenda.

Milion Lexusa u Evropi

Lexus nije pratio ustanovljena pravila na tržištu, već je uveo sopstvena, ne samo preuzimajući vođstvo u razvoju samopunjivog hibridno-električnog pogona. Lexus je prvi u svetu predstavio luksuzan hibridni automobil, RX 400h SUV, 2005. godine, i od tada neprestano radi na razvoju tehnologije koja pruža još bolje karakteristike, manju potrošnju goriva i smanjenu emisiju štetnih gasova, na zadovoljstvo vozača. Od milion Lexusovih vozila koji su stigli na evropske puteve, čak 45% bili su hibridi. Danas, hibridi preovlađuju u gami modela Lexusa, sa stalnim rastom prodaje – trenutno dostižući 96% od ukupne prodaje na zapadno-evropskim tržištima.


Lexus brižljivo prati sve promene koje se odnose na sklonosti i želje kupaca, razvijajući nove modele koji su u potpunosti u skladu s trendovima na tržištu. To je doprinelo rastu interesovanja za SUV / krosover modele, kojih je samo u Evropi prodao 550 hiljada. Aktuelnu gamu danas čine RX, model koji predstavlja automobil za tržišni segment luksuznih SUV vozila; praktični RX-L sa sedam sedišta; NX srednje veličine; tu je i kompaktni UX, gradski krosover predstavljen 2019. godine, koji je vrlo brzo postao najprodavaniji model Lexusa u Evropi. U Rusiji i drugim državama Istoka, Lexus takođe plasira LX i snažne GX modele. Zbirno, ovi modeli čine danas više od 80% prodaje koju Lexus ostvaruje u Evropi.

Zadovoljstvo vozača se ne dovodi u pitanje što potvrđuju i brojni modeli sa oznakom Lexus “F” koji obuhvataju ručno rađen, eksluzivni automobil LFA V10, kao i kupe RC F, koji se takmiči u svetskom GT šampionatu. Duh ovih specijalnih modela direktno se odražava na standardne modele game, kao što su sportske verzije F SPORT.


Lexus nije samo luksuzan brend u automobilskom svetu, već podstiče i promoviše umetnički rad, podržavajući uzbudljiva dostignuća dizajnerskih talenata svojom međunarodnom nagradom Lexus Design Award, i pružajući svojim kupcima mogućnost da uživaju u tom zadivljujućem iskustvu.


Ukupna prodaja Lexusa u Evropi


Model  Početak prodaje  Prodatih jedinica do 30.9.2020.
LS         1990.                       35.059
GS        1993.                       74.998
IS         1999.                      202.210
RX         2000.                      289.284
SC         2001.                        6.202
LX         2002.                       58.234
GX         2010.                        14.862
ES         2010.                       26.949
CT         2011.                       97.637
LFA        2011.                         38
NX         2014.                      155.366
RC         2015.                        7.083
LC         2017.                        1.816
UX         2019.                        32.972
Ukupno  1.006.710


*Prodaja Lexusa u Evropi obuhvata Zapadnu Evropu (države Evropske unije, Ujedinjeno kraljevstvo, Norvešku, Island, i Švajcarsku), kao i sledeća istočno-evropska tržišta: Rusija, Ukrajina, Kazahstan, kavkaski region, Turska i Izrael.


PR

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje