AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Rekordna prodaja Kijinih hibridnih i električnih vozila u 1. kvartalu

Rekordna prodaja Kijinih hibridnih i električnih vozila u 1. kvartalu

Kia Motors je u 1. kvartalu u Evropi doživela rekordnu prodaju novih hibridnih i električnih vozila, uprkos padu ukupne prodaje prouzrokovane koronavirusom. Kia je takođe ostvarila svoj najviši tržišni udeo u prvom kvartalu u istoriji...

Prodaja u 1. kvartalu pala za 14,5% u odnosu na rekordnu 2019.

Po najnovijim podacima udruženja evropskih proizvođača automobila ACEA je Kijina prodaja u zemljama EU, Velikoj Britaniji i članicama EFTA (Island, Lihtenštajn, Švajcarska i Norveška) u prvom kvartalu pala na ukupno 113.026 vozila. To predstavlja pad od 14,5 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je Kia zabeležila rekordnu kvartalnu prodaju u Evropi (132.174 vozila). Ovaj pad je znatno manji od onoga sa kojim se susreo evropski automobilski sektor (-26%).

Kijin tržišni udeo u Evropi u 1. kvartalu iznosi 3,7%

Kijin tržišni udeo je sa 3,2% u prvom kvartalu 2019. ove godine dostigao rekordnih 3,7%.
Prodaja elektrifikovanih Kia bolja za 21% uprkos smanjenju tržišta novih vozila
Uprkos zahtevnom početku godine se prodaja elektrifikovanih Kia – hibridnih, plug-in hibridnih i električnih vozila – povećala za 21%, na ukupno 21.340 vozila.

Elektrifikovani modeli sada čine skoro petinu svih prodatih Kia u Evropi

Elektrifikovani modeli sada predstavljaju skoro petinu novoprodatih Kia u Evropi odn. tačno 19% svih prodatih Kia u 1. kvartalu 2020., dok je prodaja ovakvih Kia u istom periodu prošle godine predstavljala 13%. Emilio Erera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Prva tri meseca ove godine su zbog koronavirusa širom Evrope bila vrlo zahtevna za čitavu industriju. Uprkos tome smo doživeli rast prodaje Kijinih hibridnih i električnih vozila – svi naši elektrifikovani modeli su u Evropi imali rast prodaje u prošlom periodu. Dolazak novih plug-in hibrida, unapređenih električnih vozila, kao i raširena ponuda modela Ceed su povećali našu prodaju i tržišni udeo.”

U prvom kvartalu 2020 je prodaja Kijinih baterijskih električnih vozila – e-Niro i e-Soul – predstavljala 32% svih prodatih elektrifikovanih vozila (prošle godine 22%). Plug-in hibridi, uključujući i nove varijante XCeed i Ceed Sportswagon, sve su popularniji, a sada čine 30% svih prodatih elektrifikovanih Kia.

Kia e-Soul je nedavno osvojio nagradu za Svetski urbani auto 2020. godine (World Car of the Year), koji će svim elektrifikovanim Kijama doneti dodatno zanimanje stranaka. Kia Telluride, koja se prodaje u Severnoj Americi i nekim tržištima izvan Evrope, postao je Svetski auto 2020. i veliki pobednik ovog globalnog izbora.

Prodaja svih varijanti modela Ceed bolja za 19%

Kijin najprodavaniji model je u ovom periodu ostvario rekordnu prodaju. Prodaja modela Ceed – ponuda obuhvata izvedbe Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed – je veća za 19%. Ukupno su prodata 29.664 primerka ovog modela. Dodatno je rast prodaje u Evropi pojačao dolazak novog XCeeda u drugoj polovini prošle godine, kao i nedavno lansiranje plug-in hibrida varijanti XCeed i Ceed Sportwagen.

Pet najpopularnijih modela Kije u Evropi pored Ceeda čine Sportage (23.011 prodatih primeraka), Niro (16.010), Stonic (15.115) i Picanto (13.639).

PR

Novu Opel Mokku je provozao Jirgen Klop (VIDEO)

Novu Opel Mokku je provozao Jirgen Klop (VIDEO)

Kako možete inspirisati nekoga ko je već iskusio (skoro) sve? Pokazujući mu novi Opel. U ovom slučaju novu Mokku. Samo pokazati? Ne, još bolje – zašto ga ne uključiti u testni program dok druga generacija Opel Mokke trenutno dobija poslednje detalje...

Svetska premijera Toyote B-SUV

Svetska premijera Toyote B-SUV

Savremeni život stalno postavlja nove izazove. Kada je reč o vožnji, to je okruženje u kojem vozači sve više cene robustnost i visoku poziciju kakve pruža SUV vozilo, ali prilagođeno gradskim ulicama s naglaskom na ekološke karakteristike...

Lamborghini Huracan Evo RWD Spyder (2021)
Slika nedelje