AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Novi Kia K5 je fastback evolucija Kijine globalno najprodavanije limuzine, koja združuje agresivan dizajn sa enterijerom podređenom vozaču, najnovije tehnologije i nove motore...

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Pored prikaza Kijinih budućih dizajnerskih smernica K5 će kao prvi Kijin model ponuditi opciju pogona na sva četiri točka (AWD), uz standardni pogon na prednji par točkova. Snagu modelu daju efikasni benzinski motori ‘Smartstream’ sa novim 8-stepenim menjačem sa dvostrukim (mokrim) kvačilom.
 
Bolji materijali u kabini, visokotehnološka pomagala i nova šasija znače da K5 vozačima nudi opušteniju, samouvereniju i zabavniju vožnju nego pre.
 
Tomas Šemera, vođa produktnog odeljenja u korporaciji Kia Motors, o novom modelu je rekao: “Kada smo 2010. godine predstavili K5 to je označilo početak neke nove ere za Kiju, jer smo dizajnom napravili iskorak u poimanju brenda širom sveta. Sada, dve generacije kasnije, verujemo da će se isto dogoditi sa novim K5. Novi K5 sa fastback dizajnom je jedan od najboljih sportskih modela koje smo ikada napravili; sa najsavremenijim tehnologijama, novim motorima i menjačima i luksuznom unutrašnjošću i jedan je od najnaprednijih.
 
“K5 neće igrati samo glavnu ulogu u jačanju Kijine prisutnosti u segmentu limuzina. Naime već skoro deset godina predstavlja prekretnicu u Kijinoj preobrazbi u tvorca privlačnih, vrhunskih automobila.”

Prodaja novog Kia K5 počinje u prvoj polovini nove godine na većini globalnih tržišta, među kojima (zasad) nema Evrope.
 
K5 donosi novu sportsku siluetu Sportska limuzina K5, koja je nastala kao plod saradnje Kijina tri dizajnerska centra u SAD, Evropi i Južnoj Koreji, označava korak napred u odnosu na prethodnike.
 
Napred je novi model doživeo evoluciju 'tigrovog nosa' sa LED farovima, integrisanim u masku. Dnevna svetla, koja podsećaju na ‘puls’, doprinose agresivnijem prednjem delu, a svoj udeo daju i donja maska sa fluidnom vazdušnom zavesom i širi otvori za protok vazduha.
 
Gledajući iz profila K5 donosi veću dozu mišićavosti i nešto Stingerovih oblina. Ramena postepeno rastu, što sa suženim staklenim površinama prema kraju vozila pruža ‘napred nagnut stav’ i sportskiji izgled. U odnosu na prethodnika K5 je niži za 20 milimetara (sada 1.445 mm), duži za 50 mm (4.905 mm), širi za 25 mm (1.860 mm) i ima 45 milimetara duži međuosovinsko rastojanje (2.850 mm). Duži, niži i širi nego pre K5 na cesti pruža veću stabilnost i veći užitak u vožnji. 

K5 biti će raspoloživ sa 16-, 17- ili 18-inčnim aluminijumskim naplacima i različitim bojama karoserije. GT varijante će nuditi posebne 19-inčne naplatke i agresivniji prednji i zadnji branik, posebne ‘GT’ oznake i dve izduvne cevi.
 
Prema vozaču usmeren dizajn kabine i više prostora Kabina donosi minimalističan izgled sa Kijinim najsavremenijim sistemom infoteinmenta, sa novim dizajnerskim jezikom koji će ubuduće preuzeti i ostali modeli. Pored 10,25-inčnog ekrana na dodir nudiće se i Kijina nova 12,3-inčna digitalna instrument tabla na kojoj se jasno prikazuju informacije neposredno ispred vozačevog vidokruga i ceste.

Kia predstavlja novu limuzinu K5

Pored toga je kod K5 na raspolaganju i ambijentalno osvetljenje, koje suptilno osvetljava unutrašnje obloge vrata i armaturnu ploču, kao i bežično punjenje mobilnih uređaja. Za vrhunski zvuk u kabini zadužen je audio sistem BOSE®  sa 12 zvučnika.
 
Zavisno od tržišta novi K5 će pružati mogućnost izbora jedno- ili dvobojnog tapaciranja kabine, sa tkaninom, veštačkom kožom i različitim kombinacijama kože. Armaturna ploča nudiće se u metalik boji ili sa drvenim umecima za prefinjeniji izgled i osećaj.
 
Benzinski motori Smartstream, novi menjači, premijerno AWD sistem Novi K5 dobio je nove ‘Smartstream’ motore i – premijerno – novi pogon na sva četiri točka (AWD). Novi motori nude veću samouverenost, manju potrošnju goriva i veću uglađenost nego ikad pre.
 
Kia će prvi put u D segmentu na nekim tržištima ponuditi AWD pogon, dok će K5 standardno imati pogon na prednji par točkova. 
 
U domaćoj Južnoj Koreji i u Severnoj Americi Kia će nuditi 1.6 T-GDI benzinski motor sa tehnologijom vremenski promenjivog otvaranja ventila (Continuously Variable Valve Duration - CVVD). Tehnologija upravljanja ventila reguliše vreme trajanja otvaranja i zatvaranja ventila u skladu sa uslovima vožnje, zbog čega CVVD ostvaruje poboljšanje performansi od 4% i 5% manju potrošnju goriva, dok su emisije smanjene za čak 12 posto. 1.6 T-GDi ima najveću snagu 180 KS pri 5.500 obr./min, dok najveći obrtni momenat iznosi 265 Nm u intervalu od 1.500 do 4.500 obr./min.
 
Najsnažniju varijantu K5 GT, koja će biti raspoloživa samo u Severnoj Americi, pokretaće 2.5 T-GDi turbobenzinski motor sa 290 KS i obrtnim momentom od 422 Nm, kojem će od 0 do 100 km/h biti potrebno 6,6 sekundi.  Kao i prošla generacija modela i novi K5 će biti raspoloživ i sa hibridnim pogonom.
 
Svi motori standardno imaju 6-ili 8-stepeni automatski menjač, dok će 2.5 T-GDi imati Kijin novi 8-stepeni menjač sa dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT).

K5 nudi sistem izbora načina vožnje (Drive Mode Select), koji sa različitim podešavanjima  ubrzanja, upravljivosti i odnosa menjača vozačima nudi različite načine vožnje - ‘Smart’, ‘Comfort’, ‘Eco’, ‘Sport’ i ‘Custom’, od kojih svaki nudi drugačije iskorišćenje goriva, drugačiju upravljivost ili odzivnost vozila na vozačeve inpute.
 
Najnovija povezivost i infotainment

Program za prepoznavanje glasa vozačima omogućava posredovanje različitih naredbi vozilu, kao npr. upravljanje klima uređaja, električno podizanje stakala, grejanje upravljačkog obruča, sedišta i zadnjeg stakla, kao i upravljanje audio sistema. Tako vozač K5 može imati obe ruke na volanu i oči na putu ispred sebe. 
 
U slučaju kad je vozilo opremljeno sa navigacijom tu je 10,25-inčni ekran na dodir, a moguće je naručiti i Kijine nove 12,3-inčne digitalne merače, koji zahvaljujući visokoj rezoluciji vozaču nude jasno prikazivanje informacija. 
 
K5 će nuditi i 8,0-inčni head-up ekran, koji prikazuje putne informacije na malom staklu ispred vozača. Sistem prikazuje upozorenja brojnih sistema asistencije, detalje o brzini vozila, navigacijska uputstva zavoj za zavojem. Najzahtevnijim ljubiteljima muzike namenjen je audio sistem BOSE sa 12 zvučnika, dok će na nekim tržištima biti omogućeno i ambijentalno osvetljenje.
 
Napredni sistemi asistencije sa daljinskim automatskim parkiranjem Limuzina K5 donosi brojne pasivne i aktivne bezbednosne i asistencijske sisteme, koji štite putnike i ostale učesnike u saobraćaju u vožnji. Kijin napredni sistem asistencije ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) smanjuje rizik od povreda i stresa tokom vožnje.
 
U zavisnosti od tržišta i stepena opremljenosti ADAS će nuditi sledeće sisteme: sistem za sprečavanje naleta (FCA), sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BVM) sa prikazom okoline vozila (SVM) i sprečavanjem sudara sa vozilima u mrtvom uglu (BCA), radarski tempomat (SCC) ili navigacioni radarski tempomat (NSCC), sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LFA), sistem za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost (DAW), i sistem asistencije na autoputu (HDA), koji automatski prilagođava podešenu brzinu radarskog tempomata ograničenjima brzine na autoputevima sa upravljanjem i kontrolom ubrzavanja i kočenja vozila, što omogućava održavanje bezbedne razdaljine do vozila ispred i unutar vozne trake. 
 
Kijin ‘2. stepen’ autonomne vožnje - sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LFA) – kontroliše položaj vozila s obzirom na vozila ispred. LFA za praćenje podnih oznaka i održavanje vozila na sredini vozne trake koristi kameru. Pored toga K5 nudi i prikaz događanja iza vozila (RVM) sa sistemom za sprečavanje sudara sa preprekama iza vozila (PCA) i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA).
 
Model K5 je Kijin prvi model sa daljinskim navođenjem automatskog parkiranja (RSPA), koje vozačima omogućava autonomno pomeranje vozila pomoću dugmeta na pametnom ključu. To olakšava pomeranje vozila napred i nazad na uskim parkiralištima ili ako je drugo vozilo parkirano preblizu i vozač ne može da sedne u vozilo. 
 
Prodaja nove limuzine K5, čiji će glavni globalni konkurenti biti Nissan Altima, Toyota Camry, Honda Accord i Hyundai Sonata, počinje u prvoj polovini godine na većini globalnih tržišta, a zasad još nije poznato hoće li (i kada) među njima biti i Evropa.

PR

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje