AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Atraktivni, fleksibilni i praktični vanovi se nazivaju Zafira. Dvadeset godina nakon što je uspeh započeo sa prvom generacijom, priča se sada nastavlja sa novim modelom četvrte generacije...

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Opel Zafira Life je zabavan za vožnju ali isto tako i komforno višenamensko vozilo (MPV) koje nemački proizvođač nudi u tri dužine, skrojene po meri potrebama kupaca: ,,Mala (S)’’ dužine 4,60 metara, ,,Srednja (M)’’ sa 4,95 metara i ,,Velika (L)’’ sa 5,30 metara – svaka od njih dolazi sa do devet sedišta. ,,S’’ verzija Zafire Life je oko deset centimetara kraća od sadašnjeg modela Zafira, dok je ,,L’’ verzija oko 65 centimetara duža i na taj način skoro velika kao Vivaro Combi. Zafira Life tako pokriva do tri segmenta automobila i predstavlja novi model koji postavlja standarde među MPV modelima sa većim brojem sedišta. 

Zafira Life ispunjava sve zahteve – od svestranog enterijera, visoke udobnosti i sofisticiranih sistema asistencije vozaču, do najsavremenijeg infozabavnog sistema, head-up displeja i adaptivnog tempomata koji radi uz pomoć kamere i radara. Napredna tehnologija je uparena sa tipičnim Opelovim dizajnom, uravnoteženim proporcijama i kratkim prepustima i tipičnim izgledom prednjeg dela za Opel.

Vozač i putnici uživaju u panoramskom krovu iz dva dela i prozorom koji se otvara na vratima prtljažnika.

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Za najbolje prijanjanje na klizavim površinama, Zafira Life je opremljena sa naprednim IntelliGrip sistemom kontrole proklizavanja. Verzija sa 4x4 pogonom za koju su zaduženi off-road specijalisti u Dangelu će takođe biti dostupna. Opel će ponuditi u potpunosti električnu verziju tokom početka 2021. godine, kao još jedan značajan korak na putu elektrifikacije brenda.  

,,Sa novim modelom Zafira Life, Opel nastavlja da ispunjava PACE! strateški plan’’, rekao je izvršni direktor Opela, Mihael Lohšeler (Michael Lohscheller).  ,,Do kraja 2020. predstavićemo osam potpuno novih ili ozveženih modela na tržištu – uključujući i sledeću generaciju bestseler modela Corsa. Već smo otvorili knjige narudžbi za dva elektrifikovana modela: potpuno elektičnu verziju Corse, koja je pravi električni automobil za sve, i Grandland X kao plug-in hibrid. Opel ide električno.’’ 

Kompanija investira pre svega u profitabilne, rastuće segmente tržišta sa velikim količinama. Opel će uskoro imati jedan od najmlađih proizvodnih portfolija od svih masovnih proizvođača.   

Jedan model, tri veličine:  Zafira Life za svaku svrhu

,,Mala’’ verzija modela Zafira Life se takmiči sa kompaktnim vanovima ali nudi značajno više prostora i mesta za do devet putnika – što je bez premca u ovoj klasi. Takođe ima i mali krug okretanja (11,3 m), dobro upravljanje i dvoje kliznih vrata sa senzorima koja se otvaraju elektronski putem pokreta stopala, slično kao i vrata prtljažnika modela Astra Sports Tourer i Insignia Sports Tourer – što je takođe jedinstvena karakteristika u ovom tržišnom segmentu. ,,Srednja’’ Zafira Life (kao i Zafira Life ,,L’’) ima 35 cm duže, 3,28 metara dugo međuosovinsko rastojanje i tako više prostora za noge putnika na zadnjim sedištima, što ovaj model čini konkurentom vanova srednje veličine u D segmentu tržišta. Kada se uporedi sa konkurentima, Opel takođe nudi veći otvor prtljažnika i jednostavniji pristup utovaru i istovaru, kao i veću nosivost koja je viša od jedne tone. ,,Velika’’ Zafira Life, sa zapreminom tovarnog prostora od 4.900 litara,  je čak rival i za još veće vanove. 

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Postoji ogromna tražnja za privlačne, visoko opremljene šatlove u ovom segmentu tržišta. Opel tako nudi kožna sedišta na aluminijumskim šinama koja omogućavaju lako podešavanje za sve verzije Zafire Life. Moguće su konfiguracije sa pet, šest, sedam ili osam kožnih sedišta. Preklapanjem suvozačkog sedišta moguće je transportovati stvari do 3,50 metara dužine. Preklapanje trećeg reda sedišta uvećava zapreminu prtljažnika Zafire Life ,,S’’ na 1500 litara (do linije krova). Uklanjanjem zadnjih sedišta (koje je jednako lako ponovo vratiti) uvećava se prostor do čitavih 3600 litara.

Luksuzni ,,Lounge’’ paket opreme je dostupan za verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem – napred, sedišta sa masažom i grejanjem, četiri kožna sedišta pozadi koja se mogu pomerati, svako sa jastučetom širine 48 cm. VIP putnici mogu da sede okrenuti jedni drugima i da uživaju u većem prostoru za noge. Sto na izvlačenje takođe svojim rasklapanjem obezbeđuje dodatni prostor za male predmete. Putnici mogu da pune svoje mobilne uređaje putem utičnice od 230 V. 

Većina verzija Zafire Life su niže od 1,90 metara i tako mogu da pristupe standardnim podzemnim garažama – što je bitno kada automobil koristite kao hotelski šatl.

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Pod kontrolom: Head-up displej,  upozorenje na čeoni sudar i kamera za pogled unazad

Novi Opelov MPV nudi brojne sisteme asistencije vozaču. Kamera i radar nadgledaju prostor ispred vozila. Sistem takođe prepoznaje pešake koji prelaze ulicu i može da pokrene manevar kočenja u slučaju opasnosti pri brzinama do 30 km/h. Inteligentni adaptivni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred, automatski koči i može da smanji brzinu na 20 km/h ako je to potrebno. Asistencija održavanja vozila unutar trake i upozorenje na pospanost upozoravaju vozača ako je proveo previše vremena za volanom i ima potrebu za odmorom. Asistencija za duga svetla, koja automatski prebacuje na kratka ili duga svetla, aktivna je pri brzini većoj od 25 km/h. Još jedna novina u ovom segmentu tržišta je head-up displej u boji koji pokazuje brzinu, distancu od vozila ispred i navigaciju.

Tokom 2019., Zafira Life će takođe ponuditi Opel Connect sistem telematike. Korisne funkcije, kao što su navigacija sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, direktna konekcija sa službama pomoći na putu i mogućnost poziva u slučaju opasnosti, nude vozaču i putnicima dodatni mir. Pomoć se može dobiti za nekoliko sekundi pritiskom na crveno dugme. Ukoliko su aktivirani zatezači pojaseva ili vazdušni jastuci, pomoć će biti pozvana automatski.  

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

Dobra preglednost je posebno bitna za velika vozila, na primer u uskim ulicama ili prilikom okretanja u gradskim zonama. Radarski senzori na prednjem i zadnjem braniku upozoravaju vozača na sve prepreke prilikom parkiranja. Slika sa kamere za pogled unazad se projektuje na unutrašnjem retrovizoru ili na ekranu dijagonale 7 inča – na kom se može videti preglednost od 180 stepeni iz ptičije perspektive. 

Veliki ekran osetljiv na dodir od 7 inča dolazi sa Multimedia i Multimedia Navi infotainment sistemima. Oba sistema omogućavaju povezivanje sa telefonom putem Apple CarPlay i Android Auto aplikacija. Multimedia Navi takođe nudi evropsku navigaciju sa 3D pogledom. Mesta od značaja u velikim gradovima su prikazana u Full HD-u. Kao opcija, geografija uz put na dugim putovanjima izgleda vrlo realistično. Zahvaljujući Opel Connect sistemu, navigacija uključuje informacije o saobraćaju u realnom vremenu koje pokazuju trenutno stanje na putevima. Moćno ozvučenje je dostupno u svim paketima opreme. U najopremljenijoj verziji, putnici uživaju u prvoklasnoj akustici putem 10 zvučnika.  

Nova Opel Zafira Life: MPV koji je fleksibilan i zabavan za vožnju

PR

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje