AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Najviša ocena za bezbednost novog Lexusa NX

Najviša ocena za bezbednost novog Lexusa NX

Značajan paket naprednih sistema za bezbednost i pomoć vozaču, koji je primenjen na potpuno novom modelu Lexus NX, omogućio je ovom luksuznom SUV modelu srednje veličine da dobije maksimalnih pet zvezdica koje dodeljuje Euro NCAP, nezavisna evropska grupa za testiranje bezbednosti vozila...

Izveštaj o testiranju pokazao je vrhunske karakteristike NX-a u svakoj kategoriji. Time se potvrđuje kvalitet i efikasnost najnovije, treće generacije paketa Lexus Safety System +, ugrađenog u sve NX verzije kao standard, uporedo sa sveobuhvatnim pasivnim bezbednosnim rešenjima i podrazumevanom čvrstinom automobila koji pružaju zaštitu u slučaju sudara. Ovi rezultati se podjednako odnose na hibridno-električni model NX 350h i plug-in hibridno-električni NX 450h.


Preciznije, NX je postigao rezultat od 83% zaštite odraslih putnika, 87% za decu, 83% za ugrožene učesnike u saobraćaju, i 91% za efikasnost svojih bezbednosnih sistema pomoći.


Lexus je značajno poboljšao obim i funkcionalnost sistema aktivne bezbednosti i pomoći vozaču, tako da su oni sada u stanju da otkriju najrazličitije opasnosti u brojnim situacijama u saobraćaju. Na primer, sistem pre sudara (Pre-Collision System - PCS) dobio je unapređeni radar i sistem kamera s milimetarskim talasima, tako da može da otkrije pešake i motocikle koji se nađu na putanji automobila. Takođe, nudi povećanu zaštitu prilikom skretanja na raskrsnici, određujući kada postoji visok rizik od sudara sa nailazećim vozilima, ili prilikom prelaženja puta pešaka i biciklista.

Najviša ocena za bezbednost novog Lexusa NX

NX je takođe bio prvi Lexusov model u kome je primenjen novi sistem pomoći pri upravljanju u slučaju opasnosti. Sistem momentalno prepoznaje trenutak kada vozač skreće kako bi izbegao prepreku – pešaka ili zaustavljeno vozilo, na primer – i pruža automatsku pomoć pri upravljanju, istovremeno zadržavajući automobil u saobraćajnoj traci. Ova i druga poboljšanja PCS-a značajno su povećala njegovu sposobnost otkrivanja rizika od nezgoda.


Svi bezbednosni sistemi za asistenciju koje je testirao Euro NCAP dobili su najbolju, ocenu “dobar”, uključujući tu i performanse PCS-a, LTA-a, pomoć za kontrolu i ograničenje brzine, kao i praćenja pažnje vozača.


Ispunjavaći ključne kriterijume Euro NCAP testiranja, NX ide i korak dalje u obezbeđivanju sigurne i bezbrižne vožnje. Na primer, sa sistemom pomoći za bezbedan izlazak iz vozila (Safe Exit Assist), NX je prvi u svetu dobio objedinjeni sistem rada vrhunskog elektronskog sistema za otvaranje vrata čija elektro komanda je povezana sa monitorom mrtvog ugla: ako monitor mrtvog ugla otkrije vozilo koje se približava sa zadnje strane, otvaranje vrata biće onemogućeno kako bi se izbegao rizik od sudara. Lexus Safety Sistem + takođe poseduje adaptivni tempomat s poboljšanim performansama tako da može brže da reaguje na zastoj u saobraćaju, ali i da prati pravilniju liniju vožnje u krivinama, prilagođavajući brzinu na način koji je prirodniji za vozača.


Iako je Lexus Safety System + standardno ugrađen u sve evropske verzije novog NX-a, vlasnici modela višeg nivoa opreme mogu dodatno opremiti svoje vozilo opcionim paketom proširene bezbednosti (Extended Safety Package). Ovaj paket dodatno obuhvata pomoć pri promeni trake (Lane Change Assistance - LCA), koja obezbeđuje automatsko upravljanje prilikom promene saobraćajne trake kada vozač koristi pokazivače pravca u vožnji na auto-putu, i upozorenje o nailasku na bočna vozila u saobraćaju; ovaj sistem koristi radar kako bi uočio i upozorio vozača na vozila koja se približavaju sa bilo koje strane prilikom izlaska iz raskrsnice malom brzinom.


PR

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

U prva tri meseca ove godine MG4, prvi potpuno električni automobil kompanije MG Motor Europe, sa isporučenih više od 5.200 primeraka, bio je drugi najprodavaniji potpuno električni model u Velikoj Britaniji, s tendencijom da do kraja godine po popularnosti bude u samom vrhu u ovoj kategoriji putničkih vozila...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje