AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch namerava da preuzme sve akcije kompanije ZF Lenksysteme

Bosch namerava da preuzme sve akcije kompanije ZF Lenksysteme

Bosch planira da poveća svoj udeo u kompaniji ZF Lenksysteme GmbH (ZFLS) na 100 procenata. Kompanije Robert Bosch GmbH i ZF Friedrichshafen AG su 15. septembra 2014. godine potpisale sporazum sa tim ciljem...

ZFLS, kompanija sa sedištem u nemačkom gradu Schwäbisch Gmünd, je do sada bila zajednički poduhvat Bosch-a i ZF-a, u srazmeri 50:50. Sa preko 13.000 zaposlenih u osam zemalja, ZFLS razvija, proizvodi i prodaje upravljačke sisteme za putničke automobile i komercijalna vozila širom sveta. Tokom 2013. godine su zabeležili promet od 4,1 milijarde eura. Sa ukupno 20 lokacija, kompanija je aktivna na najvažnijim svetskim tržištima automobilske opreme. Osim lokacija u Evropi, SAD-u i Kini, ZFLS takođe ima proizvodne pogone u Indiji, Brazilu i Maleziji. Prenos moraju odobriti i organi nadležni organi za zaštitu tržišnog takmičenja. Dogovoreno je da kupoprodajna cena neće biti objavljena.

„Potpunim preuzimanjem kompanije ZFLS, Bosch povećava svoju sposobnost aktivnog oblikovanja budućnosti mobilnosti. Kompanija je tehnološki predvodnik u oblasti elektro servo upravljanja koje je u porastu, a upravo je to osnov tehnologije za automatizovanu vožnju, za efikasnija vozila, ali i za elektro automobile," rekao je dr Volkmar Denner, predsednik odbora Robert Bosch GmbH.

ZFLS već sada ostvaruje oko 60 procenata svojih ukupnih prihoda zahvaljujući modernim sistemima elektro servo upravljanja koji štede gorivo. Jedan od razloga uspešnosti efikasnih upravljačkih sistema je njihov potencijal smanjenja potrošnje: na primer, vozilo srednje veličine s dvolitarskim motorom može uštedeti do 0,8 litara na sto kilometara. Na taj način smanjuju se i emisije do 14 grama C02 po kilometru. Osim toga, elektro servo upravljanje u automobilima je važna komponenta za mnoge sisteme za pomoć u vožnji. Na primer, sistemi za održanje vozila u kolovozmoj traci se oslanjaju na elektro servo upravljanje da bi automatski održali automobil na putanji. Tokom vožnje, na inerciju sa sistemom start-stop, pri čemu se isključuje motor dok vozilo vozi na inerciju, elektro sistem podrške osigurava nepromenjeno ponašanje upravljača.

Kontinuirani rast

"ZFLS neprestano raste još od 1999. godine i takođe se vrlo uspešno razvila kroz odličnu saradnju između ZF-a i Boscha. Želeo bih da se iskreno zahvalim svim zaposlenima ZFLS-a na njihovom trudu i predanosti tokom godina", rekao je dr Stefan Sommer, glavni izvršni direktor društva ZF Friedrichshafen AG. "Da bismo i dalje mogli da ispunjavamo zahteve sve dinamičnijeg poslovnog okruženja, Bosch i ZF su odlučili da promene vlasničku strukturu kompanije ZFLS".
Uspeh kompanije ZFLS ne zavisi samo od broja inovacija koje je kompanija plasirala na tržište. "On takođe zavisi i od zaposlenih: njihove usredsređenosti na kvalitet, njihove nesumnjive predanosti i njihova identifikacija s proizvodima su bitni faktori uspeha kompanije ZF Lenksysteme", rekao je Wolf-Henning Scheider, član odbora društva Robert Bosch GmbH i zastupnik za poslovno područje Tehnologije za motorna vozila. "Sa Bosch-om kao matičnim društvom imamo pouzdanog partnera na našoj strani s kojim možemo nastaviti uspešno raditi na tehnološkim inovacijama i ekonomskom rastu", izjavio je dr Marcus Parche, zamenik predsednika upravnog odbora kompanije ZFLS.

Kompanija koju pokreću inovacije

Ukupno 1.400 zaposlenih kompanije ZFLS, ili više nego svaki deseti, radi u inženjeringu. Godine 2013. kompanija je potrošila ukupno 238 miliona eura na istraživanje i razvoj. Od svog osnivanja, ZFLS je prijavio oko 750 patenata. Glavni fokus istraživanja i razvoja je umrežavanje komponenti u kompletne sisteme putem specifičnog softvera. Na primer, ZFLS je izradio rešenje spremno za serijsku proizvodnju uz pomoć komponenata koje su proizvela njegova matična društva, a omogućavaju da se automobilom s prikolicom upravlja sa ivičnjaka putem pametnog telefona.


Kompaktni, lokalno konstruisan i izvanredno povoljan sistem elektro servo upravljanja za azijska tržišta pokazuje da kompanija ne nudi samo rešenja za najviši segment. To znači da čak i kupci koji voze povoljnije kompaktne automobile mogu imati koristi od povećane efikasnosti koju nude proizvodi kompanije ZFLS.

Spremna da ispuni širok raspon tržišnih zahteva

"Inovativna snaga i međunarodna prisutnost kompanije ZFLS, pogotovo u Aziji i Severnoj Americi, omogućavaju joj da iskoristi rast u jačim privredama", rekao je Scheider. "Posebna karakteristika kompanije ZFLS je njena bliskost kupcima. Bilo kao dobavljač pojedinačnih komponenti ili kao pružalac kompletnih sistema, ZFLS je ugledan partner za proizvođače automobila koji takođe deluju u blizini svojih klijenata, u kojem god delu sveta da posluju". Kao deo strategije jačanja međunarodnog poslovanja, ZFLS je nedavno fokusirao svoja ulaganja na Severnu Ameriku i Aziju.

Bosch

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Nakon vrlo uspešnog starta – 10. marta u Subotici, jedinstven karavan nove generacije Fordovog modela Fiesta, koji će narednih nekoliko sedmica proći kroz najveće gradove Srbije, ove subote, 17. marta  gostuje u Novom Sadu.

Citroen sajamska ponuda

Citroen sajamska ponuda

Na ovogodišnjoj manifestaciji BG Car Show kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroen vozila u nasoj zemlji, priprema pregršt noviteta i sjajne uslove prodaje...

Sajamske cene u svim Peugeot salonima

Sajamske cene u svim Peugeot salonima

Kao što su ljubitelji Peugeot vozila navikli i ove godine na štandu u hali 1 biće izloženi najatraktivniji modeli iz game, a što je još važnije spremni su i specijalni sajamski uslovi kupovine...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje