AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013

Volvo na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013

Snažna transformacija Volvo Car Group kompanije posebno je vidljiva na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu (za posetioce otvoren od 12. do 22. septembra). Novi Volvo Concept Coupé demonstrira mogućnosti nove SPA arhitekture, dok su novi super efikasni četvorocilindarski Drive-E motori sada dostupni u šest osveženih Volvo modela.

Volvo na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013

“Stvaramo osveženu gamu automobila koja spaja jaku tradiciju s inovativnom tehnologijom i emocionalnim dizajnom. Svi važni aspekti automobila su podignuti za stepenicu više, a emocionalni kvaliteti vozila kombinovani su s racionalnim“, izjavio je Lex Kerssemakers, stariji potpredsednik odeljenja za proizvodnu strategiju pri Volvo Car grupaciji.

Trasiranje puta za novi XC90

Volvo Concept Coupe je prvi od tri konceptna automobila koji otkrivaju novi dizajnerski smer Volvo automobila. Oni zapravo najavljuju potpuno novi XC90 koji stiže sledeće godine.

„Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil snova. Dizajniran je kako bi pokazao sve mogućnosti naše nove arhitekture: snažan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil, kada se pojavi sledeće godine odmah ćete primetiti povezanost s tek predstavljenim konceptom“, napomenuo je Thomas Ingenlath, stariji potpredsednik dizajna pri Volvo Car grupaciji.

Tri Drive-E motora

Prva tri motora iz Drive-E porodice - dvolitarski četvorocilindraši - biće uvedeni u ponudu u jesen 2013. godine.

Na samom početku komercijalizacije, osveženi modeli S60, V60 i XC60 biće dostupni s tri motora iz nove porodice: T6 turbo benzincem s 306 KS, T5 turbo benzincem s 245 KS i D4 turbo dizelašem sa 181 KS, a tu je i novi osmostepeni Aisin automatski menjač koji dodatno doprinosi prefinjenosti vožnje i ekonomičnosti.

Strategija Volvoa je korišćenje elektrifikacije s ciljem stvaranja četvorocilindarskih motora koji će ponuditi mogućnosti na nivou V8 motora. Koncepti automobil Concept Coupe pokreće 2,0-litarski Drive-E benzinski motor opremljen turbopunjačem i kompresorom, a sparen je s električnim motorom na zadnjoj osovini. To automobilu daje ukupnu izlaznu snagu od 400 KS i više od 600 Nm obrtnog momenta.

„Naš uspešni V60 Plug-in Hybrid već je dokazao da efikasan automobil može biti i zabavan za vožnju, a bez osećaja ‘krivice’. Danas možemo da potvrdimo da će novi XC90 takođe biti dostupan u plug-in hybrid varijanti“, istakao je Kerssemakers.

Volvo na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013

Inovativna i-Art tehnologija ubrizgavanja

Vrhunski T6 benzinski motor opremljen je kompresorom i turbopunjačem, dok i-ART tehnologija ubrizgavanja nudi nesmetan dotok snage. Razvijen u saradnji s kompanijom Denso, i-ART koristi povratne informacije o pritisku ubrizgavanja na svakom pojedinačnom injektoru goriva, umesto korišćenja samo jednog senzora pritiska u zajedničkom vodu, što omogućava konstantnu kontrolu i odvojeno prilagođavanje ubrizgavanja u svakom od četiri cilindra.

„Naša porodica četvorocilindarskih motora nudi performanse aktuelnih šestocilindarskih motora i potrošnju nižu od one kod naših aktuelnih, standardno efikasnih, četvorocilindarskih motora“, napominje Kerssemakers.

Volvo na Sajmu automobila u Frankfurtu 2013

Novi elementi u seriji 60

Pored novih Drive-E motora, Volvo je u modelima serije 60 predstavio novi sistem zabave i informisanja i nove bezbednosne sisteme. Sensus Connect koristi osvežen HMI interfejs s brojnim inovativnim funkcijama. Lane Keeping Aid, koji pomaže vozaču da održi pravac kretanja primenom dodatne sile na upravljaču i Park Assist Pilot - pomoć pri paralelnom parkiranju, sada su dostupni u Volvoima S60 i V60.

Grand Motors

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Kako eksterijer tako je i kabina novog K900 nastala kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u kalifornijskom Irvineu i korejskom Namyangu, koji je inače glavno središte Kijinog dizajna, kao i istraživanja i razvoja...

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Grand Motors, ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser automobila i lakih komercijalnih vozila Ford saopštava da su sva nova vozila ove marke namenjena kupcima u Srbiji i Evropi tehnički apsolutno bezbedna, bez ikakvih potreba za vanrednim pregledima ili eventualnim intervencijama.

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Nakon vrlo uspešnog starta – 10. marta u Subotici, jedinstven karavan nove generacije Fordovog modela Fiesta, koji će narednih nekoliko sedmica proći kroz najveće gradove Srbije, ove subote, 17. marta  gostuje u Novom Sadu.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje