AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz GL klase ima prvi plastični nosač motora na svetu

Mercedes-Benz GL klase ima prvi plastični nosač motora na svetu

Dajmler je ugradio prvi plastični nosač za šestocilindrični dizel motor koji se koristi u novoj GL klasi. U odnosu na prethodni aluminijumski nosač, ovaj plastični deo nudi poboljšane akustične karakteristike, bolje termoizolacione osobine i definitivnu prednost u pogledu težine,  pri čemu je u stanju da izdrži isto opterećenje.

Deo koji podupire motor uz pomoć postolja motora,  oblikovan je od Ultramid® A3WG10 CR, veoma ojačanog poliamida specijalne namene iz BASF-a koji je optimizovan za visoka mehanička opterećenja. Kompanija ''Joma-Polytec'' iz Bodelshausena preuzela je odgovornost za projektovanje kalupa za injektiranje, kao i proizvodnju plastičnog nosača za motor.

Funkcije i zahtevi koje nosač motora mora da ispuni: Statičko opterećenje, konstantno opterećenje, sudar


Torzijske osovine, za koje već veliki broj proizvođača automobila koristi Ultramid, prenose samo  moment nagiba motora. Nasuprot tome, nosači motora su podložni stalnom opterećenju – težini motora – dok uz to apsorbuju sav obrtni momenat. Do sada, oni su uvek izrađivani od aluminijuma.

Akustika, prenos zvuka, težina

Da bismo zamenili aluminijum  kod ove komponente koja je vrlo bitna pri sprečavanju sudara, plastika mora da ispuni zahtevne mehaničke uslove: dok je Ultramid® A3WG10 CR vrlo krut, takođe je bitno naznačiti da je pokazao dovoljno nisku tendenciju deformacije u skučenom motornom prostoru kada je izložen konstantnom opterećenju. Osim toga, u zavisnosti od uslova instalacije u motornom prostoru, plastični nosač za motor takođe mora izdržati visoki moment savijanja. Dobre akustične karakteristike  osnovna su prednost Ultramid nosača  motora u odnosu na isti takav aluminijumski nosač. Zahvaljuju amortizaciji zvuka  specifičnoj za plastiku, novi nosač  motora doprinosi ravnomernijem zvuku.

Dodatna pogodnost jeste to što je toplotna provodljivost plastike znatno manja u odnosu na aluminijum. Kao posledica toga, Ultramid nosač motora obezbeđuje bolju zaštitu sa njim povezanih gumenih postolja motora, od toplote motora.  Na taj način se povećava njihov radni vek. U kontekstu rasprave u vezi sa emisijom CO2, ušteda u težini od preko 30%  kod plastičnog dela u odnosu na aluminijumsku verziju,  dodatni je plus.

Simulacija za optimizaciju akustičnog ponašanja i ponašanja pri sudaru

Plastični deo je morao uspešno proći kroz mnošto testova uključujući takozvani ''repair crash'' test, pri čemu dolazi do ponavljanja sudara slabijeg i jačeg intenziteta (direktni sudar). U prvom slučaju, držač mora ostati neoštećen; u drugom slučaju, držač mora popustiti brzo i na specifičan način kako bi se sprečio ulazak motora u kabinu automobila.

Pored provere ovakvih zahteva u tesovima sudara, BASF je već uključio oba slučaja u vrlo ranu fazu kompleksnog oblikovanja nosača  motora uz pomoć  svoje Ultrasim® universal  alatke za simulaciju, čime je predvideo ponašanje tog dela: Krajnje (pucajuće) opterećenje, vrednost snage pod dinamičkim impulsnim opterećenjem i opterećenje pri sudaru, vrlo dobro su se složili sa rezultatima testiranja i dostigli  vrednosti koje su bile potrebne za prethodno aluminijumski deo. Stoga je bilo moguće ugraditi osnovni skelet nosača kako bi se izdržala velika opterećenja i zadovoljili akustični zahtevi još u ranoj fazi , i kako bi se smanjio broj prototipova.

BASF

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Nakon vrlo uspešnog starta – 10. marta u Subotici, jedinstven karavan nove generacije Fordovog modela Fiesta, koji će narednih nekoliko sedmica proći kroz najveće gradove Srbije, ove subote, 17. marta  gostuje u Novom Sadu.

Citroen sajamska ponuda

Citroen sajamska ponuda

Na ovogodišnjoj manifestaciji BG Car Show kompanija Avtonova KAB, ekskluzivni uvoznik Citroen vozila u nasoj zemlji, priprema pregršt noviteta i sjajne uslove prodaje...

Sajamske cene u svim Peugeot salonima

Sajamske cene u svim Peugeot salonima

Kao što su ljubitelji Peugeot vozila navikli i ove godine na štandu u hali 1 biće izloženi najatraktivniji modeli iz game, a što je još važnije spremni su i specijalni sajamski uslovi kupovine...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje