AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao sa trake

Prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao sa trake

26. Februara, 2013, prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika je sišao sa proizvodne trake kompleksa fabrike u Ulsanu, čime je Hyundai postao prvi automobilski proizvodjač koji je počeo sa serijskom proizvodnjom vozila sa pogonom na tečne ćelije vodonika namenjenim prvenstveno flotnim kupcima...

Prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao sa trake

Hyundai je upravo odabrao ovaj popularan SUV model, ix35 ( u nekim zemljama poznat pod nazivom Tucson ) sa kojim će otpočeti serijsku proizvodnju u postrojenju broj 5 , vozila sa ovim vidom pogona. Zvaničnom puštanju u rad serijske proizvodnje prisustvovao je top Menadžment kompanije kao I brojne VIP zvanice.

,,IX35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika predstavlja vrhunac Hyundaijevog napredka u konstruisanju I razvoju, I predstavlja najbolji dokaz naše predanosti da postanemo lider u industriji u proizvodnji ekoloških vozila.’’ Izjavio je Podpredsednik kompanije, Eok Jo Kim Vozila sa 0% emisije štetnih gasova više nisu nedostižan san. Naše IX 35 vozilo sa pogonom na tečne ćelije vodonika je u potpunosti ekološki podobno vozilo I kao takvo jedinstveno u auto industriji i upravo predstavlja dokaz da su vozila sa ovakvim vidom pogona naša sadašnjica.’’

Upravo ovaj IX 35 je jedan od ukupno 17 vozila namenjenih isporuci flotnom klijentu, skupštini grada Kopenhagena,u Danskoj kao i skuštini grada Skane u Švedskoj. Skupštini grada Kopenhagena, pokretaču inicijative da Kopenhagen do 2025. Godine postane grad bez štetnih automobilskih izduvnih gasova će u narednom period biti isporučeno 15 vozila IX35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika, u skladu sa Ugovorom koji je potpisan u septembru 2012. Godine. Preostala dva vozila IX 35 su namenjena skupštini grada Skane u Švedskoj.

,,Upravo ova linija za proizvodnju vozila sa ovim vidom pogona će obeležiti prekretnicu u auto industriji, ne samo u Koreji, već u celom svetu.’’ Izjavio je gradonačelnik grada Ulsana, gospodin Mang Woo Park, u svom zvaničnom obraćanju tokom ceremonije.

Prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao sa trake

Plan kompanije je da do kraja 2015.godine isporuči tržištu 1.000 primeraka vozila sa ovim vidom pogona , u komercijalne svrhe, prvenstveno tržištu Evrope, jer je upravo Evropska Unija kao pokretač inicijative, već uspela da napravi zavidnu mrežu za snabdevanje vozila sa pogonom na tečne ćelije vodonika.

Dugoročna strategija vodećih proizvodjača u Evropi I SAD-u, se ogleda u postojanju što većeg broja pumpi za snabdevanje gorivom za vozila sa ovakvim pogonom, kako bi se što bolje pripremilo tržište za serijsku proizvodnju ekoloških vozila.

Hyundai očekuje da u 2015. godine, otpočne sa proizvodnjom vozila namenjenim I privatnim korisnicima , jer se očekuje da troškovi proizvodnje ekoloških vozila budu niži, kao i da će do tada biti I upotpunjena infrastruktura potrebna za vozila sa pogonom na tečne ćelije vodonika.

Hyundai IX 35 i tehnologija na kojoj se zasniva, se odlikuje u pretvaranju vodonika u električnu energiju koja se koristi za pokretanje motora, pri čemu nema nikakvih štetnih ostataka niti zagadjenja, jer je jedino što ostaje je čista voda. Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika ima skoro iste karakteristike performansi kao I onaj sa benzinskim agregatom.

Prvi Hyundai ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika sišao sa trake

eizbežne novine koje su upotpunile ovaj Hyundai IX 35 model, su nova maska hladnjaka, stilizovani branici, svetla za maglu, super vision instrument table i kao ekskluzivni dodatak koji se ugradjuje samo u ovaj model je GPS sistem sa ekranom od 7 inča, što upotpunjuje konkurentnost ovog modela na tržištu.
Dodatno, svi sistemi I pretvarači energije su dodatno poboljšani, kao I sistemi za obnavljanje energije , što je omogućilo da ovi agregati budu I manjih dimenzija, skoro iste veličine kao I standardni benzinski motori, što nije ni u jednom smislu uticalo na performanse I kvalitet produktivnosti motora, već je omogućilo lakše održavanje I pristup motoru.

U januaru mesecu 2013. ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika je nagradjen prestižnim priznanjem za tehničke inovacije pod nazivom ,,FuturAuto’’ na sajmu automobila održanom u Briselu.

Prednost ovog novog modela je u tome što se u samo par minuta rezervoar može napuniti vodonikom, a ubrzanje od 0-100 km/h postiže za 12.5 sekundi, maksimalna brzina je 160 km/h, I sa jednim rezervoarom goriva može se preći razdaljina od 594 km.

Proizvodnja vozila ix35 sa pogonom na tečne ćelije vodonika (ix35 Fluid Cell) rezultat je četrnaest godina dugog i nekoliko stotina miliona dolara vrednog istraživanja inženjera u Hyundai centru u Mabuku, u Koreji. Automobili su prešli više od dva miliona milja ‘’off road’’ testiranja u realnim uslovima u Evropi, Koreji i SAD-u.

Hyundai

Ovo nije običan Yugo (VIDEO)

Ovo nije običan Yugo (VIDEO)

Ponos Jugoslavije, Zastava Yugo, osamdesedih godina prošlog veka se izvozio u Sjedinjene Američke Države. Ovaj primerak nema puno toga zajedničkog sa originalom, jer je vlasnik u njega ugradio američko srce...

Sajam automobila u Beogradu 2018 počinje uskoro

Sajam automobila u Beogradu 2018 počinje uskoro

Odbrojavanje je počelo. Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Sajam motocikala MOTOPASSION, jedinstvena sajamska manifestacija, najznačajniji godišnji regionalni događaj u sektoru auto i moto industrije, startuju 22. i trajaće sve do 28. marta 2018. godine. 

Novi Volkswagen Touareg na prvom videu

Novi Volkswagen Touareg na prvom videu

Nedavno smo objavili prve zvanične skice nove generacije modela Volkswagen Touareg. Do oficijelne premijere u Kini ostalo je tri nedelje, a Volkswagen nas je počastio zvaničnim video snimkom, na kojem otkriva detalje ovog SUV modela...

Citroen C4 Cactus stigao u Srbiju

Citroen C4 Cactus stigao u Srbiju

Posle lansiranja modela C3 2016 godine, i predstavljanja C3 Aircross, svog prvog SUV-a tokom 2017 godine, Citroën prelazi u novu etapu razvoja svojih proizvoda i nastavlja da iznenađuje predstavljanjem novog Citroën-a C4 Cactus na našem tržištu...

Auger zamenski delovi za komercijalna vozila dostupni i u Srbiji

Auger zamenski delovi za komercijalna vozila dostupni i u Srbiji

Dosledna u ostvarivanju dugoročne strategije - da postane veliki specijalizovani multibrend prodavac vozila, delova i opreme i servis komercijalnih vozila, beogradska kompanija SDT GROUP je od nedavno uspostavila saradnju i sa renomiranim nemačkim isporučiocem visokokvalitetnih rezervnih delova Auger autotechnik.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje