AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Koje pesme u automobilu ne treba da slušate - TOP 10

Koje pesme u automobilu ne treba da slušate - TOP 10

Na ovo pitaje, pokušao je da odgovori web sajt Confused.com, uradivši analizu pesama i njihovog uticaja na vozača. Verovali ili ne, neke numere dramatično utiču na povećanje agresivnosti vozača i povećavaju rizik od saobraćajne nesreće...

Analiza je pokazala da pojedine hip-hop pesme povećavaju agresivnost vozača, konkretno utiče na oštrija ubrzanja u kočenje u poslednjem trenutku, dok neke metal numere kod vozača bude želju za vožnju visokom brzinom. Verovatno ste čuli da klasična muzika smiruje, ali kada je vožnja u pitanju i ne baš, jer su zabeležene veoma čudne reakcije vozača, koji su slušali klasičnu muziku u automobilu (možda u trenutku kada su se probudili iz sna :-))

Najgora kombinacija muzike u automobilu jeste glasna muzika i brze ritmične pesme, jer je analiza pokazala da se vozač više usredsredi na takve pesme, nego na samu vožnju. Na povećanje stresa utiče i muzika, koju vozač ne voli da sluša. Najbolje je, kada je u automobilu muzika koja smanjuje broj otkucaja srca.

Titulu najnebezbednije pesme u automobilu, odnela je numera Hey Mama iz 2004. godine, koju izvodi grupa Black Eyed Peas. Pitate se, kako je Confused.com sproveo ovu analizu? U ovom eksperimentu su učestvovala četiri muškarca i četiri žene. Svako od njih je prešao po 750 kilometara, prvu polovinu bez muzike, a drugu polovinu sa uključenim audio uređajem. Tokom eksperimenta je praćen način vožnje, maksimalna brzina, ubrzanja i kočenja, a sve u konotaciji uticaja muzike.

TOP 10 nebezbednih pesama u automobilu:

1. Hey Mama – The Black Eyed Peas
2. Dead on Arrival – Fall Out Boy
3. Paper Planes – M.I.A
4. Walkie Talkie Man – Stereogram
5. Paradise City - Guns N’ Roses
6. How You Remind Me – Nickelback
7. Hit the Road, Jack – Ray Charles
8. Get Rhythm – Johnny Cash
9. Heartless – Kanye West
10. Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

Tokom analize je konsultovan i renomirani psiholog iz Londonskog univerziteta, dr. Simon Moore, koji je istakao: "Glasna i ritmična muzika, koja ubrzava puls, predstavlja smrtan mix. To može osnažiti vozača, da se više koncentriše na muziku, nego na vožnju i put ispred sebe. Brza pesma može da utiče, da vozač agresivno ubrzava i koči, jer nesvesno teži da "uskladi" brzinu vožnje sa brzinom pesme. Takođe, pesma koja se ne sviđa vozaču, može stvoriti veliku dozu nestrpljenja kod njega i nemogućnost da se usredsredi na samu vožnju."

Simon Moore je ponudio i optimalno rešenje. Prema njegovim rečima, tempo pesme treba da odgovara srčanom ritmu, dakle od 60 do 80 otkucaja u minutu. U tim slučaju, najbolje pesme u automobilu bi trebalo da budu numere kao što su Come Away With Me, u izvođenju Nore Jones, zatim pesma The Scientist od Coldplay ili Tiny Dancer od Eltona Johna.

Automagazin.rs

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Elegantna i minimalistička: limuzina Kia K900

Kako eksterijer tako je i kabina novog K900 nastala kao plod saradnje Kijinih dizajnerskih centara u kalifornijskom Irvineu i korejskom Namyangu, koji je inače glavno središte Kijinog dizajna, kao i istraživanja i razvoja...

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Fordovi automobili u Srbiji i Evropi apsolutno bezbedni

Grand Motors, ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser automobila i lakih komercijalnih vozila Ford saopštava da su sva nova vozila ove marke namenjena kupcima u Srbiji i Evropi tehnički apsolutno bezbedna, bez ikakvih potreba za vanrednim pregledima ili eventualnim intervencijama.

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Karavan Ford Fieste 17. marta u Novom Sadu

Nakon vrlo uspešnog starta – 10. marta u Subotici, jedinstven karavan nove generacije Fordovog modela Fiesta, koji će narednih nekoliko sedmica proći kroz najveće gradove Srbije, ove subote, 17. marta  gostuje u Novom Sadu.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje