AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ovo je nova Škoda Octavia - Prve fotografije i informacije

Ovo je nova Škoda Octavia - Prve fotografije i informacije

Konačno! U Utorak, 11. decembra, kompanija Škoda je u svom muzeju u Mladoj Boleslavi, predstavila dugo očekivanu treću generaciju modela Octavia. Nova Octavia je porasla. Duga je 4.659 mm, a široka 1.814 mm, što znači da je Octavia III za 90 mm duža i za 45 mm šira od aktuelne generacije...

Ovo je nova Škoda Octavia - Prve fotografije i informacije

Međuosovinsko rasrtojanje iznosi 2.686 mm, što je međugeneracijsko povećanje od velikih 108 milimetara. Povećanje dužine i međuosovinskog rastojanja od oko 10 centimetara, najavljuje da nova Octavia ima aspiracije ka klasi iznad: iz niže srednje u srednju klasu.

Pomenuto povećanje dimenzija, uticalo je na povećanje prostora za putnike na zadnjim sedištima. Prema fabričkim merenjima, prostor za kolena na zadnjim sedištima je povećan za 73 milimetra, a prostor iznad sedalnog dela sedišta do krova iznosi 980 milimetara. U srednju klasu, nova Octavia ulazi i po kriterijumu širine kabine. Mereno u visini laktova, širina kabine je porasla za 39 mm napred i 26 mm pozadi. Zapremina prtljažnog prostora je povećana za 5 litara i iznosi 590 litara. I pored povećanja dimenzija, Octavia je zahvaljujući korišćenju nove MQB platforme, "smršala" oko 100 kilograma.

Ovo je nova Škoda Octavia - Prve fotografije i informacije

Novu Octaviju, Škoda je opremila sa devet vazdušnih jastuka. Prvi put se u modelu Octavia nalazi i vazdušni jastuk za kolena (standard u zemljama EU), kao i bočni vazdušni jastuci pozadi. Naravno, tu je i cela serija inteligentnij sistema, kao što su Front Assistant sa funkcijom hitnog kočenja, Lane Assistant za održavanje automobila u saobraćajnoj traci, sistem automatskog aktiviranja kočnica prilikom nezgode, zatim Crew Protect Assistant - sistem koji priprema prostor posade za potencijalni sudar, Driver Activity Assistant, koji prepoznaje i upozorava na umor vozača, aktivna "hauba" za zaštitu pešaka...

Ovo je nova Škoda Octavia - Prve fotografije i informacije

Ponudu motora čine četiri turbo benzinska TSI motora (zapremine 1.2, 1.4 i 1.8 litara) i četiri turbodizel motora sa Common-Rail sistemom ubrizgavanja TDI (zapremine 1.6 i 2.0 litra). Najslabiji motor je 1.2 TSI, koji razvija 63 kW, a nasjnažniji agregat je 1.8 TSI, koji razvija 132 kW. Motori su upareni sa manuelnim ili dvolamelastim DSG menjačem. U planu su verzije sa pogonom na sve točkove, kao i Škoda Octavia RS. Najšedljivija verzija je Octavia GreenLine 1.6 TDI (81 kW), koja beleži potrošnju od samo 3,4 l/100 km.

Veliki deo opreme, koja se nalazi u modelu Octavia III, prvi put je dostupan u jednom Škoda automobilu. Na primer, u novoj Octaviji se nalazi adaptivni tempomat Adaptive Cruise Assistant (ACA), sistem asistent dugih svetala Intelligent Light Assistant, sistem za izbor režima vožnje Driving Mode Selection, sistem asistent za parkiranje Automatic Parking Assistant ili sistem za raspoznavanje saobraćajnih znakova u paketu Traveller Assistant. Novost u Octaviji je i elektronski kontrolisan panoramski krov, a tu je i sistem za ulazak u automobil i startovanje bez upotrebe ključa KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System).

Automagazin.rs

Sajam automobila u Beogradu 2018 počinje uskoro

Sajam automobila u Beogradu 2018 počinje uskoro

Odbrojavanje je počelo. Sajam automobila DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Sajam motocikala MOTOPASSION, jedinstvena sajamska manifestacija, najznačajniji godišnji regionalni događaj u sektoru auto i moto industrije, startuju 22. i trajaće sve do 28. marta 2018. godine. 

Novi Volkswagen Touareg na prvom videu

Novi Volkswagen Touareg na prvom videu

Nedavno smo objavili prve zvanične skice nove generacije modela Volkswagen Touareg. Do oficijelne premijere u Kini ostalo je tri nedelje, a Volkswagen nas je počastio zvaničnim video snimkom, na kojem otkriva detalje ovog SUV modela...

Citroen C4 Cactus stigao u Srbiju

Citroen C4 Cactus stigao u Srbiju

Posle lansiranja modela C3 2016 godine, i predstavljanja C3 Aircross, svog prvog SUV-a tokom 2017 godine, Citroën prelazi u novu etapu razvoja svojih proizvoda i nastavlja da iznenađuje predstavljanjem novog Citroën-a C4 Cactus na našem tržištu...

Auger zamenski delovi za komercijalna vozila dostupni i u Srbiji

Auger zamenski delovi za komercijalna vozila dostupni i u Srbiji

Dosledna u ostvarivanju dugoročne strategije - da postane veliki specijalizovani multibrend prodavac vozila, delova i opreme i servis komercijalnih vozila, beogradska kompanija SDT GROUP je od nedavno uspostavila saradnju i sa renomiranim nemačkim isporučiocem visokokvalitetnih rezervnih delova Auger autotechnik.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje