AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Continental je predstavio prvi pneumatik s poliesterom dobijenim od recikliranih PET boca

Continental je predstavio prvi pneumatik s poliesterom dobijenim od recikliranih PET boca

Continental je prvi proizvođač pneumatika koji je odmah pokrenuo masovnu proizvodnju recikliranog poliesterskog prediva dobijenog od plastičnih PET boca u novom procesu...

Continental je predstavio prvi pneumatik s poliesterom dobijenim od recikliranih PET boca

Ovaj novi materijal visokih performansi najpre će biti korišćen kod odabranih dimenzija Continental-ovih letnjih pneumatika PremiumContact 6 i EcoContact 6 i pneumatika AllSeasonContact. Njime se potpuno zamenjuje konvencionalni poliester u telu (karkasi) odabranih pneumatika. U kompletu standardnih pneumatika za putnička vozila koristi se materijal dobijen od oko 40 recikliranih PET boca.


Septembra 2021. Continental je prvi put predstavio interno razvijenu tehnologiju ContiRe.Tex. Koristi se poliestersko vlakno napravljeno od upotrebljenih PET boca koje nisu reciklirane ni na koji drugi način i bez hemijskih međukoraka. Stoga je ova tehnologija znatno efikasnija nego uobičajeni načini prerade PET boca radi dobijanja poliesterskog prediva visokih performansi. Boce koje se koriste za ovu tehnologiju potiču isključivo iz regiona sa zatvorenim reciklažnim krugom. Boce se u sklopu posebnog postupka reciklaže razvrstavaju i podvrgavaju mehaničkom čišćenju nakon uklanjanja čepova. Nakon mehaničkog usitnjavanja PET se dalje prerađuje u granulat i konačno u poliestersko predivo.

Continental je predstavio prvi pneumatik s poliesterom dobijenim od recikliranih PET boca

„Koristimo isključivo materijale visokih performansi za pneumatike iz vrha naše ponude. Od sada će njihov sastavni deo biti poliestersko predivo od PET boca koje se proizvodi u posebno efikasnom procesu reciklaže. Doveli smo našu inovativnu tehnologiju ContiRe.Tex do faze proizvodnje za samo osam meseci. Ponosan sam na ceo naš tim zbog ovog izvanrednog dostignuća”, kaže Ferdinand Hoyos, koji je na čelu Continental-ovog poslovanja zamene pneumatika u Evropi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA). Još dodaje: „Stalno povećavamo udeo obnovljivih i recikliranih materijala u pneumaticima. Najkasnije do 2050. godine želimo da koristimo isključivo održive materije u proizvodnji pneumatika.”


Dostupni su prvi pneumatici s recikliranim PET bocama


Svi pneumatici s tehnologijom ContiRe.Tex koji se trenutno proizvode za predstojeću fazu plasiranja na tržište potiču iz Continental-ove fabrike pneumatika u Lusadu u Portugaliji. Pneumatici s tehnologijom ContiRe.Tex imaju poseban logotip na bočnom zidu („sadrži reciklirani materijal”).


Poliestersko predivo napravljeno od polietilen-tereftalata (PET) već se dugo koristi kao materijal u proizvodnji pneumatika za putnička i laka teretna vozila. Tekstilna užad apsorbuje sile unutrašnjeg pritiska u pneumatiku i zadržava postojeće dimenzije čak i pod velikim opterećenjem i na visokim temperaturama. Kako bi pneumatici u fazama proizvodnje, upotrebe i reciklaže još više štedeli energiju i bili ekološki prihvatljiviji, Continental intenzivno traga za alternativnim materijalima za proizvodnju pneumatika.
Septembra 2021. godine proizvođač vrhunskih pneumatika prvi put je na sajmu IAA MOBILITY predstavio Conti GreenConcept kod koga se u telu pneumatika koristi poliester dobijen od recikliranih plastičnih boca. Continental je za drugu sezonu sveelektričnog trkačkog serijala Extreme E – koji je krenuo u februaru 2022. – razvio pneumatik u kome se takođe koristi ContiRe.Tex. Pomoćna vozila na ovogodišnjem Tur d Fransu takođe će biti opremljena isključivo pneumaticima s tehnologijom ContiRe.Tex.

Continental za početak u ponudi ima pneumatike PremiumContact 6, EcoContact 6 i

AllSeasonContact s tehnologijom ContiRe.Tex u po pet dimenzija.
Trenutno dostupni proizvodi i dimenzije s tehnologijom ContiRe.Tex:


PremiumContact 6 EcoContact 6 AllSeasonContact
225/45R17 91Y 205/55R16 91V 205/55R16 91H
225/40R18 92Y 195/65R15 91V 225/45R17 94V
235/45R18 98Y 205/60R16 96H XL 205/60R16 96H
235/40R19 96Y 185/65R15 88H 215/65R16 102V
245/40R19 98Y XL 235/55R18 100V 235/55R19 105V


PR

 Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota Yaris Cross GR Sport

Toyota proširuje svoju paletu kompaktnih SUV vozila game Yaris Cross uvođenjem nove GR SPORT verzije inspirisane dostignućima brenda TOYOTA GAZOO Racing, koji je osvojio brojne svetske šampionate...

Kia i ove godine briljira u studiji J.D. Power

Kia i ove godine briljira u studiji J.D. Power

Grupacija Hyundai Motor Group može se pohvaliti da su sva tri njena brenda — Genesis, Hyundai Motor i Kia — zauzela prva tri mesta u studiji J.D. Power 2022 U.S. Tech Experience Index (TXI) StudySM, koja je prepoznala visok nivo naprednih tehnologija njihovih modela...

Novi Renault Clio 2023
Slika nedelje