AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

Kijin novi električni model EV6 obećava najbolje vlasničko iskustvo sa omogućavanjem električnog životnog stila kao izvodljive mogućnosti za svakodnevnu mobilnost...

Kia EV6 uklanja prepreke koje sprečavaju masovniji prelazak na struju. Kao Kijino prvo namenski električno vozilo pruža brzo punjenje, pristup do široke mreže punionica, impresivno dug domet, najveću prostranost u svom razredu, a čak je upotrebljiv i kao prenosni baterijski sklop za punjenje električnih uređaja ili drugih električnih vozila. EV6 je stvoren da pruži najbolje iskustvo koje električno vozilo može ponuditi, a njegovo vlasništvo je praktično i pristupačno kao što smo navikli kod vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje, dok nema emisija štetnih gasova.


Novo iskustvo elektrifikacije


Kia EV6 napravljen je na Kijinoj novoj E-GMP platformi (Electric-Global Modular Platform), ekskluzivno namenjenoj električnim vozilima. To omogućava brojne prednosti u odnosu na prerade postojećih platformi namenjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. E-GMP konstrukcija modelu EV6 nudi novo iskustvo elektrifikacije sa izuzetnim voznim svojstvima, vrlo brzo punjenje, duži domet i veću bezbednost.

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

E-GMP platforma nudi izuzetnu prostranost


E-GMP znači i da uprkos kompaktnim spoljnim dimenzijama EV6 u kabini nudi najviše prostora u svom razredu. 2,9 metra dugo međuosovinsko rastojanje i minimalan prednji i zadnji prepust nude prostranost sličnu kao u vozilima u većim razredima. Izuzetno velikodušan prostor za noge (1,078 mm) u prvom redu i 990 mm u drugom garancija su da će baš svi putnici uživati u prostranosti.


Prvi punjački sistem brzog punjenja na svetu sa naponom 800V i 400V


EV6 prvi na svetu predstavlja multinaponski sistem za punjenje, koji vozačima omogućava pristup razgranatijoj punjačkoj infrastrukturi. Multinaponski sistem za punjenje je kompatibilan sa 800-voltnim vrlo brzim punjenjem i rasprostranjenijim 400-voltnim punjenjem za koje nisu potrebni posebni adapteri ili dodatni punjač u vozilu.

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

Vrlo brzo punjenje sa 800-voltnim naponom: od 10-80% za samo 18 minuta


Vrlo brzo punjenje sa naponom 800V na brzim punionicama omogućava punjenje baterije EV6 sa 10% na 80% kapaciteta za samo 18 minuta ako se puni najvećom snagom od 239 kW. Ako se puni sa rasprostranjenijim naponom od 400V onda EV6 koristi elektro motor i konverter za pretvaranje 400-voltne struje u 800V kako bi napunio bateriju najvećom snagom.


Domet EV6 od čak 528 kilometara sa jednim punjenjem


Kia je podigla standarde po pitanju dometa kombinacijom konstrukcije E-GMP platforme, elektronike i dizajna koji pružaju EV6 jedan od najdužih dometa na tržištu.


EV6 je standardno opremljen elektro motorom kapaciteta baterije 58 kWh, a opciono je moguće naručiti jaču bateriju (77,4 kWh). WLTP podaci iz homologacije potvrđuju kako varijanta sa zadnjim pogonom i baterijom kapaciteta od 77,4 kWh može sa jednim punjenjem preći do 528 kilometara (prosečna potrošnja električne energije 16,5 kWh/100km). To je otprilike udaljenost od Ženeve do Pariza. Zbog dugog dometa nije potrebno često punjenje što uklanja poslednje prepreke za kupovinu električnog vozila.

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

EV6 sa pogonom na sva 4 točka takođe može ponuditi izuzetne performanse; 506 km u kombinovanom WLTP načinu. Prosečna potrošnja električne energije kod 4x4 pogona je takođe niska (17,2 kWh/100km).


Savremena infrastruktura ꟷ Ionity i DCS


EV6 upozorava na pražnjenje baterije i koristi tačke od interesa (tzv. POI) kao i raspoloživost punionica u realnom vremenu, vozača vodi do najbliže punionice pomoću ugrađenog navigacionog sistema. Zahvaljujući Kijinom suvlasništvu evropske mreže punionica Ionity EV6 pomoću usluge Kia Charge kupcima po nižim cenama punjenja nudi pristup mreži više od 400 punionica u 24 evropske zemlje. Mreža Ionity koristi vodeći evropski standard za punjenje CCS (Combined Charging System) i napaja je 100% obnovljiva energija što znači da se vozači EV6 voze bez emisija štetnih gasova.

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

Kia Charge, koju omogućava Digital Charging Solutions, vlasnicima EV6 nudi dodatni pristup i POI navođenje do oko 205.000 punjačkih mesta širom Evrope, uključujući AC i DC priključke. Aplikacija Kia Charge nudi vezu između operatera punionica i Kije kao pružaoca usluga mobilnosti koji upravljaju pretplatom i plaćanjem nekog od tri paketa članstva, u zavisnosti od potreba korisnika.


Dvosmerna baterija nudi punjenje električnih uređaja i drugih električnih vozila
Kia je razvila integrisanu punjačku upravljačku jedinicu (ICCU - Integrated Charging Control Unit) koja upravlja dvosmernim punjenjem, kao i sistem za upravljanje punjenjem (VCMS - Vehicle Charging Management System). ICCU omogućava snagu do 3,6 kW koja se iz baterije vozila može koristiti za ostale uređaje. Ova funkcija (V2L: vehicle to load) preko spoljnog V2L konektora korisnicima omogućava punjenje električnih uređaja, kao što su npr. laptop ili kućni aparati.

Kia EV6 za prijatnije vlasničko iskustvo električnih vozila

Takođe je omogućena i funkcija punjenja V2V (vehicle to vehicle) pomoću koje je moguće napajanje drugog električnog vozila, npr. u nuždi i to pomoću kabla ICCB (In-Cable Control Box) i V2L konektora. Baterija EV6 se brine da stanje napunjenosti tokom punjenja nikada nije niže od 20%, jer se tada automatski onemogućava delovanje V2V.


Sve ove inovacije razvijene su da pružaju jednostavnu upotrebu, intuitivno delovanje sa ciljem da vlasništvo električnog vozila bude pristupačnije što većem broju ljudi.


PR

Potpuno nova Toyota Corolla Cross

Potpuno nova Toyota Corolla Cross

Potpuno nova Toyota Corolla Cross u najprodavaniju gamu modela na svetu donosi prostranost, praktičnost, kao i moćan i snažan dizajn SUV automobila C segmenta...

Dizajnirana u Nemačkoj: Kako nova Opel Astra budi emocije

Dizajnirana u Nemačkoj: Kako nova Opel Astra budi emocije

Nova Opel Astra svojim čistim i smelim dizajnom ima za cilj da donese visok kvalitet u svakom detalju. Šesta generacija Astre, koja je svetsku premijeru proslavila u septembru, dizajnirana je da izazove emocije i postigne „must have“ efekat na prvi pogled...

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan otkriva koncept Ariya Single Seater visokih performansi

Nissan je predstavio svoj uzbudljivi novi koncept Nissan Ariya Single Seater – projekat istraživanja, razvoja i demonstracije visokih performansi o tome kako bi mogao da se koristi potpuno električni pogonski sklop trkačkog automobila Nissana Ariya u šasiji po meri trkačkih jednoseda...

Mercedes-AMG SL 43 Roadster
Slika nedelje