AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

Inženjeri Volvo Cars nazivaju ga „ultimativnim simulatorom vožnje“, iako to nije samo njihov izgovor za to da se prepuste igranju. Umesto toga, revolucionarni simulator mešovite stvarnosti koristi se za nove korake u oblasti bezbednosti i tehnologije autonomne vožnje...

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

Podešavanja sa sedištem vozača koje se pomera, volanom sa haptičkim povratnim informacijama i slušalicama za virtuelnu stvarnost sa kristalno jasnim zvukom bi svakog ozbiljnog igrača učinile ljubomornim, ali simulator Volvo Cars taj koncept podiže na još viši nivo pa nije lako razlikovati stvarnost od simulacije. A to je suština svega.


Uz pomoć vrhunske tehnologije liderske 3D razvojne platforme Unity u realnom vremenu i finskih stručnjaka za virtuelnu i mešovitu stvarnost iz kompanije Varjo, simulator uključuje vožnju pravog automobila stvarnim putevima. Udružuje životnu 3D-grafiku visoke rezolucije, slušalice za obogaćenu stvarnost i odelo Teslasuit za celo telo, koje obezbeđuje haptičke povratne informacije iz virtuelnog sveta i istovremeno prati i reakcije tela.


Ta kombinacija programske i mašinske opreme inženjerima Volvo Cars omogućava simulacije mnogih saobraćajnih scenarija na stvarnoj ispitnoj stazi, sa upotrebom pravog automobila i sasvim bezbedno. Inženjeri mogu da dobiju važan uvid u interakciju ljudi i automobila u svrhu razvoja nove bezbednosti, pomoći vozaču i autonomnih karakteristika vožnje.

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

Ispitivači mogu da budu izloženi izmišljenim funkcijama aktivne bezbednosti i pomoći vozaču, nastupajućim autonomnim korisničkim interfejsima, budućim modelima automobila i mnogim drugim scenarijima. Može da se koristi na pravim ispitnim stazama ili u testnoj laboratoriji, a svaki scenario može da se prilagodi u potpunosti. Mogućnosti su zapravo beskonačne.


„Ultimativni simulator“ Volvo Cars juče je predstavljen na manifestaciji u neposrednom prenosu iz Arene otvorenih inovacija kompanije Volvo, koju je vodila grupa njenih stručnjaka za inovacije. Manifestaciju možete na zahtev da pogledate OVDE.


Prošle godine je Volvo Cars zajedno sa kompanijom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila uz istovremeno nošenje slušalica za mešovitu stvarnost. Sada se ta saradnja proširila na Unity i proizvođača haptičkih odela za celo telo Teslasuit.


Prema rečima Caspera Wickmana, seniorskog vođe korisničkog iskustva u Areni otvorenih inovacija Volvo i jednog od domaćina neposrednog prenosa, to kompaniji Volvo Cars omogućava da proučava autentične ljudske reakcije u bezbednom okruženju i uz delić troškova stvarne provere.

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

„Saradnja sa velikim kompanijama, kao što su Varjo, Unity i Teslasuit, omogućila nam je ispitivanje bezbroj scenarija koji izgledaju i osećaju se kao stvarni, a da pri tome nije bilo potrebe ni za kakvom fizičkom gradnjom“, rekao je Casper Wickman. „Omogućava nam da ispitujemo stvarne automobile kroz saobraćajne scenarije koji izgledaju stvarno, ali mogu da se prilagode pritiskom na dugme.“


U razvoju bezbednosnih sistema za automobile, kao što su tehnologije za sprečavanje sudara, ispitivanje je presudno. Međutim, ispitivanje tih sistema u stvarnosti može da bude opasno, dugotrajno i skupo. Simulacije virtuelne i mešovite stvarnosti ipak omogućavaju potpuno bezbedno testiranje u autentičnim okruženjima, bez potrebe za gradnjom bilo kojih fizičkih prototipa ili uspostavljanja kompleksnih scenarija.


„Primenom te najsavremenije tehnologije istražujemo i upravljamo razvoj da bismo ostvarili bezbedne automobile u budućnosti. Odlično je igrati ulogu u tome“, rekao je Casper Wickman.

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj bezbednijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

redstavljena tehnologija:


Slušalice za mešovitu stvarnost Varjo


Prošle godine je Volvo Cars zajedno sa kompanijom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila uz istovremeno nošenje slušalica za mešovitu stvarnost. Slušalice Varjo XR-1 Developer Edition koriste video kamere za kreiranje mešovite stvarnosti i obezbeđuju mešovitu ili virtuelnu stvarnost u visokoj rezoluciji. Sa slušalicama Varjo XR-1, predmeti i okruženja kreirani u platformi Unity mogu bez problema da se uključe u stvarni svet.


Odelo Teslasuit


Primenom sila, vibracija ili pokreta, haptička tehnologija omogućava rekonstrukciju doživljaja dodira pri interakciji sa virtuelnim svetom. Ako nose napredno haptičko odelo kompanije Teslasuit, simulacioni ispitivači iz kompanije Tesla mogu fizički da osete male reprodukcije sila koje bi doživeli prilikom nesreće, a da zapravo nisu izloženi riziku. Odelo Volvoovim inženjerima takođe omogućava da ispituju te reakcije uz proučavanje kako mišići, stepeni stresa i otkucaji srca reaguju na stres, a te spoznaje mogu da upotrebe prilikom kreiranja bezbednosnih sistema sledeće generacije, čiji cilj je da se izbegnu, odnosno ublaže rizične situacije.


Simulacioni motori Unity


Simulacioni scenariji se kreiraju primenom najnovije 3D programske opreme u stvarnom vremenu Unity, kompanije koja stoji iza jedne od omiljenih razvojnih platformi za razvoj video igara na svetu. Upotrebom platforme Unity Volvoovi stručnjaci mogu uspostaviti virtuelna okruženja i predmete koje će koristiti u simulacijama, ili čak u potpuno virtuelno okruženje unose potpuno precizan 3D model bilo kog automobila Volvo, a pri tome ocenjuju koncept pod različitim svetlima, u različitim vremenskim prilikama i na različitim mestima.


PR

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

Mercedes-Benz EQS: Dizajn za sva čula

EQS je potpuno elektična luksuzna limuzina brenda Mercedes. Na taj način, Mercedes-EQ redefiniše ovaj segment automobila. EQS je tako prvi model zasnovan na modularnoj arhitekturi vozila za luksuzna električna vozila...

Mercedes-Benz EQG Concept (2021)
Slika nedelje