AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Volkswagen AG i Ford Motor Company uspostavljaju svetsku alijansu

Volkswagen AG i Ford Motor Company uspostavljaju svetsku alijansu

Volksvagen AG i Ford Motor Company danas su objavili prve formalne sporazume o širokom savezu koji pozicionira kompanije da povećaju konkurentnost i bolje služe klijentima u eri brzih promena u automobilskoj industriji...

Izvršni direktor Volkswagena, dr Herbert Diess i izvršni direktor Forda, Jim Hackett potvrdili su da kompanije nameravaju da razviju komercijalne kombije i pik-apove srednje veličine za svetska tržišta počevši već od 2022. godine. Savez će pokrenuti značajne razmere i efikasnost i omogućiti da obe kompanije dele ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite sposobnosti i tehnologije.


Kompanije procenjuju da će saradnja na komercijalnim kombi vozilima i pik-apovima doneti poboljšane godišnje operativne rezultate (pre oporezivanja) počevši od 2023. godine.


Pored toga, Volkswagen i Ford su potpisali memorandum o razumevanju da bi istražili saradnju na autonomnim vozilima, uslugama mobilnosti i električnim vozilima i počeli da istražuju nove mogućnosti. Obe kompanije su takođe izjavile da su otvorene za razmatranje dodatnih programa za vozila u budućnosti. Timovi će nastaviti da rade na detaljima u narednim mesecima.


„Tokom vremena, ovaj savez će pomoći obema kompanijama da stvore nove vrednost i zadovolje potrebe naših kupaca i društva“, rekao je Hackett. "To ne samo da će dovesti do značajne efikasnosti i pomoći obema kompanijama da poboljšaju svoju kondiciju, već nam takođe pruža mogućnost da sarađujemo na oblikovanju naredne ere mobilnosti."


Diess dodaje: „Volkswagen i Ford će iskoristiti naše kolektivne resurse, inovacijske sposobnosti i komplementarne tržišne pozicije kako bi još bolje služili milionima kupaca širom sveta. U isto vreme, savez će biti kamen-temeljac za našu borbu za poboljšanje konkurentnosti.“


Savezom, koji ne podrazumeva unakrsno vlasništvo između dve kompanije, upravljaće zajednički odbor. Ovaj komitet će predvoditi Hackett i Diess i uključiće rukovodioce iz obe kompanije.


Saradnja na komercijalnom kombiju i pik-apu


Ford i Volkswagen imaju jake poslove s komercijalnim kombijima i pik-apovima širom sveta, sa popularnim imenima kao što su Ford Transit familija i Ranger, kao i Volkswagen Transporter, Caddy i Amarok.


Obim proizvodnje obe kompanija u sektoru lakih komercijalnih vozila u 2018. godini iznosio je oko 1,2 miliona jedinica na svetskom nivou, što bi moglo predstavljati potencijal za saradnju na najvišem nivou u ovoj industriji.


Očekuje se da će svetska potražnja za srednjim pik-apovima i komercijalnim kombijima rasti u narednih pet godina. Savez će omogućiti kompanijama da podele troškove razvoja, iskoriste svoje proizvodne kapacitete, podignu sposobnost i konkurentnost svojih vozila i ostvare efikasnost u troškovima, zadržavajući pritom različite karakteristike brendova.


Posredstvom saveza, Ford će razviti i proizvoditi pik-apove srednje veličine za obe kompanije, koji se očekuju da će doći na tržište već 2022. godine. Za obe strane, Ford namerava da razvije i proizvodi i veće komercijalne kombije za evropske kupce, dok Volkswagen namerava da razvije i proizvodi gradski kombi.


PR

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Već na početku nove poslovne godine, Fordov ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser, kompanija Grand Motors, potencijalnim kupcima nudi priliku da po povoljnijim cenama od redovnih postanu vlasnici nekog od atraktivnih modela...

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Na sajmu potrošačke elektronike CES, Nissan će predstaviti svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog svijeta sa virtualnim, čime stvara ultimativni doživljaj povezanog automobila...

Rekordna prodaja Lexusa u Evropi

Rekordna prodaja Lexusa u Evropi

Petu godinu zaredom, Lexus beleži veliki rast prodaje na evropskom tržištu. Prethodna godina završena je sa 76.188 prodatih vozila, što je najbolji rezultat u Evropi svih vremena!

Renault Symbioz
Slika nedelje