AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Proizvođači automobila traže od EU odlaganje strogih ekoloških regulativa

Proizvođači automobila traže od EU odlaganje strogih ekoloških regulativa

Automobilske kompanije iz država članica alijanse Višegradska grupa, pozvali su Evropsku uniju da odloži neke regulatorne zahteve, koju su stupili na snagu ove godine, za najmanje pola godine ili godinu...

Ovo se odnosi pre svega na novi Euro 6 / IV standard emisije, propise o homologaciji vozila i limite CO2. Kao razlog za ovu inicijativu navedene su posledice uticaja epidemije korona virusa na automobilsku industriju. Poziv su potpisali predsednici združene Asocijacije automobilske industrije Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

Podsetimo, u češkoj se proizvode automobili marke Škoda, Hyundai, Toyota, Peugeot i Citroen, u Slovačkoj proizvodi Volkswagen, Kia, PSA, Jaguar, u Mađarskoj je Daimler, Suzuki, Audi i Opel, a iz fabrika u Poljskoj izlaze automobili brendova Fiat, Opel, Toyota i Volkswagen.

Prema tvrdnjama ovih proizvođača, analiza uticaja efekata pandemije na razvoj i proizvodnju automobila, pokazala je da najveći izazov predstavlja ispunjavanje regulatornih zahteva. Pored postepenog otvaranja tržišta, automobilskim kompanijama je potrebno pružiti i finansijsku pomoć kroz EU fondove i nacionalne budžete, kako bi proizvođači ekonomski opstali. Cilj ovih mera treba da bude podrška likvidnosti kompanija i očuvanje radnih mesta u narednim mesecima ove godine. S obzirom na dramatičan pad prodaje, početak potražnje za novim vozilima u svim segmentima je ključna tačka oporavka. Prema rečima vodećih ljudi iz gore pomenute asocijacije, potrebi su i programi za podršku u obnovi voznih parkova, a potrebno je korigovati i programe za uklanjanje otpada, koji trebaju biti koordinirani na evropskom nivou, kako ne bi došlo do prelivanja emisija preko izmeštanja starih i "istrošenih" vozila između država članica.

Evropska automobilska industrija učestvuje 7 % u društvenom bruto proizvodu Evropske unije i direktno i indirektno zapošljava 13,8 miliona ljudi. Posledice pandemije korona virusa su dramatične, a smanjenje proizvodnje automobila pogodilo je oko 1,1 milion zaposlednih u Evropi. Zbog prestanka ili redukcije proizvodnje, proizvođači automobila nisu proizveli 2,3 miliona vozila, što je 15 % od ukupne godišnje proizvodnje. U zemljama Višegradske grupe u automobilskoj industriji je direktno zaposleno 650.000 ljudi. Proizvodnja iz zemalja srednje Evrope čini skoro petinu proizvodnje vozila u EU.

Automagazin.rs

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje