AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Evropski dizajneri razotkrili inspiraciju za Kia XCeed

Evropski dizajneri razotkrili inspiraciju za Kia XCeed

Kia Motors je razotkrila pozadinu nastanka novog urbanog krosovera Kia XCeed. U izjavama snimljenim za novi kratki film, koji je Kia nedavno predstavila, članovi Kijinog evropskog dizajnerskog odeljenja objasnili su kako je nastao novi model...

Evropski dizajneri razotkrili inspiraciju za Kia XCeed

Kia XCeed je najnoviji model, koji će se pridružiti Ceedovoj gami, koju čine 5-vratni hečbek, karavanski Sportswagon i shooting brake ProCeed. Cela priča evolucije treće generacije Ceeda biće predstavljena u posebnoj knjižici, koja će ugledati svetlo dana do kraja godine i predstaviti rođenje modela XCeed i ProCeed.
 
Gregori Gijom, potpredsednik dizajna u Kia Motors Europe, bio je glavni pri dizajniranju porodice Ceed, koja je između ostalog doživela ukidanje trovratnog pro_cee’da. “Tokom procesa stvaranja novog ProCeeda saznali smo da će nastati i četvrta varijanta karoserije Ceeda. To je postao Kia XCeed,” kaže Gijom. “Lepota projekta je bila u tome da na početku nismo nameravali stvoriti krosover.”

Evropski dizajneri razotkrili inspiraciju za Kia XCeed

Sportska, urbana alternativa tradicionalnim sportskim terencima Novi Kia XCeed svojim stilom, izričajem i modernim dizajnom predstavlja sportsku alternativu tradicionalnim sportskim terencima. Novi model, koji pruža sportskiji izgled od viših konkurenata, nudi nešto drugačije od ostalih modela iz porodice Ceed. Jedini deo karoserije, koji su dizajneri preuzeli od 5-vratnog brata su prednja vrata.
 
Loren Bulej, vođa dizajna eksterijera u Kia Motors Europe, objašnjava: “Sa novom porodicom Ceed uspeli smo kreirati četiri različita automobila, koji zadovoljavaju različite potrebe kupaca. Nijedan nije jednak, zbog čega se i XCeed razlikuje od ostale braće.”
 
XCeed ima siluetu koja izgleda pomaknuta nazad i dinamičan zadnji kraj, skoro kupeovski, koji se dobro slaže sa relativno dugim poklopcem motora. Dok je međuosovinsko rastojanje isto kao kod ostalih Ceedova (2.650 mm) prednji prepust XCeeda je u odnosu na 5-vratni hečbek duži za 25 mm (905 mm), a zadnji za 60 mm (840 mm). Spuštajuća linija zadnjeg kraja, koja podseća na fastback modele, kao i visok gornji deo prtljažnih vrata postavljen 60 mm više nego kod 5-vratnog Ceeda naglašavaju estetiku krosovera.   Vozilo svojom visinom i karoserijom predstavlja i robustan stav, koji privlači kupce drugih sportskih terenaca iz Kijine ponude. XCeedov klirens iznosi 174 mm na 16-inčnim odn. 184 mm na 18-inčnim naplacima što je 42 mm više nego kod 5-vratnog Ceeda. Ivice blatobrana i bočnih lajsni kao i krovni nosači srebrne boje pružaju vozilu moćniji, SUV-ovski izgled, koji dodatno naglašavaju detalji na zadnjem braniku srebrne boje.

Bulej dodaje: “Podignut je, ali nije SUV. To je auto u kom se sedi visoko, ali je više kupeovski osmišljen. To je rešenje za one ljude koji ne žele veći sportski terenac, pogotovo u gradu.”
 
Visok položaj sedenja – i sportski karakter vožnje
 
Jednak pristup kreatori su koristili i kod razvoja XCeedove kabine. Novi model je sačuvao sličan koncept kabine kao i ostali modeli iz Ceedove ponude, što znači prema vozaču usmerena centralna konzola. XCeed sa niže postavljenim predelom za bokove od viših SUV-ova i višim klirensom od hečbek varijante vozačima nudi više sportskiji položaj sedenja, koji omogućava bolji pregled ceste ispred sebe.
 
“Mislim da će vozači uživati u novom Kia XCeedu”, rekao je Ralf Klug, generalni menadžer dizajna unutrašnjosti, zadužen za kabinu novog modela. “Vozačima nudi sportski karakter u kombinaciji sa višim položajem sedenja, koje je karakteristično za krosovere kako bi uživali  u najboljem iz oba sveta.”
 
Kao i kod ostalih Ceedova na centralnoj konzoli odskače ‘ploveći’ infotainment sistem sa ekranom na dodir, dok su na donjem delu instrument ploče brojna dugmad osetljiva na dodir, brojači i prekidači za upravljanje audio sistemom, grejanjem i ventilacijom. Ovi prekidači, ergonomski izgledom i funkcionalnošću, dizajnirani su kako bi vozačima pružali brzu promenu ambijenta u kabini bez odmicanja pogleda sa ceste duže nego što treba.
 
Uz novi XCeed, Kia predstavlja i potpuno digitalnu instrument ploču, sa 12,3-inčnim ekranom čiji zadatak je pružati vozačima što jasnije informacije. Druga novost u porodici Ceed je Kijin novi UVO Connect infotainment i navigacioni sistem sa 10,25-inčnim ekranom. “XCeedova digitalna instrument ploča i veliki centralni ekran voze Ceeda u moderan svet,” kaže Klug. “Time vozač i saputnici dobijaju čitljivije i preglednije informacije, što se odlično uklapa u mladolik, prema vozaču usmeren karakter vozila.”
 
Karakter pun boja Boje takođe igraju važnu ulogu kod dizajna XCeeda. Kao i ostali članovi porodice Ceed i novajlija nudi 12 različitih boja karoserije. Novost je žuta boja (Quantum Yellow), koja je isključivo namenjena novom krosoveru.
 
Barbara Šefler, koja je bila zadužena za razvoj opcija boja i oprema, objašnjava: “Za mene je važno da smo ponudili nešto što se drugi ne usuđuju. Gde su drugi konzervativniji nama Kijina ‘snaga iznenađenja’ otvara lepezu boja. Žuta boja - Quantum Yellow - je odličan primer.
 
“To može biti idealna boja za mladog porodičnog čoveka, koji još uvek želi imati sportski izgled vozila, ili za nezavisnu, uspešnu ženu, koja želi odskakati i biti viđena.”
 
Jedinstven je i novi narandžasti paket u kabini - sa crnim tapacirungom koji je sušta suprotnost jarko žutih šavova sedišta i obloga vrata i svetlećih crnih i metalik-žutih detalja po celoj kabini. “Ovde se ne radi o godinama,” rekla je Šhefler. “Ovde se radi o strankama, koje su mlade u srcu, bez obzira na njihovu sitaciju ili status.”
 
Kia XCeed – dizajniran, razvijen i proizveden u Evropi, stiže u salone širom Evrope u jesen 2019. godine.

VIDEO:


 
PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje