AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota GR Supra GT4 Concept - Razvijena za moguću ulogu u auto sportu

Toyota GR Supra GT4 Concept - Razvijena za moguću ulogu u auto sportu

Toyota je priredila svetsku premijeru nove GR Supre GT4 Concept na Salonu automobila u Ženevi koji traje do 17. marta...

Reč je o konstruktorskoj i proizvodnoj studiji koja istražuje kako se tek predstavljena peta generacije legendarnog sportskog automobila Supra može razviti kao konkurentan automobil za međunarodne trke GT4, dostupan i pristupačan za privatne takmičare i male timove u skladu s Toyotinom globalnom podrškom temeljima auto sporta.


Drumska Toyota GR Supra ima osnovne odlike koje je čine veoma ozbiljnim kandidatom za trke GT4, zahvaljujući savršeno uravnoteženom podvozju, kabini za dvoje, lakoj karoseriji velike krutosti, zadnjem pogonu i vrlo niskom težištu. Kombinacija kratkog međuosovinskog rastojanja i velikog razmaka između točkova daje joj idealan „zlatni odnos“ od 1,55 kojim se postiže vrhunska stabilnost i okretnost koji su od presudnog značaja na trkama u kojima se putem propisa „balansiraju“ performanse (usklađivanjem težine prema snazi motora) i na taj način osigurava ravnopravno takmičenje.

Toyota GR Supra GT4 Concept - Razvijena za moguću ulogu u auto sportu

U konceptnom modelu, koji je razvila TOYOTA GAZOO Racing, odmah je moguće prepoznati Supru zahvaljujući niskom, mišićavom obliku automobila, ali povećane dužine i smanjene visine. Na GR Supru GT4 Concept su dodati posebno oblikovani prednji difuzor i zadnji spojler radi poboljšanja strujanja vazduha oko automobila, smanjenja otpora vazduhu i dostizanja optimalne sile nizgona. Oba dodatka su konstruirana primjenom kompozitnih materijala, izrađeni od prirodnih vlakana kao što su konoplja i lan, umesto tradicionalno korišćenih ugljeničnih vlakana čime je smanjen negativan uticaj na okolinu. Umjesto originalnih naplataka od lake legure na automobil su postavljeni trkački naplaci OZ 11 x 18 inča s pet rupa.


Prednje oslanjanje tipa MacPherson i multilink nazad preuzeti su s baznog modela, ali uz dodatak takmičarskih opruga, amortizera i stabilizatora. Veliku snagu kočenja koju zahtevaju trke osiguravaju kočnice Brembo visokih performansi.


Ispod poklopca motora GR Supra GT4 Concept krije se 3,0-litarski redni šestocilindrični benzinski motor s turbo punjačem, uz automatski menjač. Performanse su dodatno poboljšane pomoću specijalnog menadžmenta motora namenjenog auto sportu, te posebnog ožičenja. Tu su i poluosovine izrađene prema trkačkim specifikacijama i diferencijal s ograničenim proklizavanjem.


U ogoljenu kabinu postavljen je sigurnosni kavez velike čvrstoće, te protivpožarni aparat prema FIA standardu, kao i trkačko sedište OMP. Ovaj konceptni automobil je opremljen i posebnim, trkačkim rezervoarom za gorivo, kao i sistemom za brzo dolivanje goriva.


GT4 je jedna od najbrže rastućih kategorija u auto sportu na svetu, s nacionalnim i regionalnim takmičenjima u Evropi, severnoj Americi, Aziji i Okeaniji. Ova serija, ustanovljena 2006. i priznata od FIA, osmišljena je da pruži odličan odnos vrednosti za novac profesionalcima i amaterima te da bude moguća odskočna daska prema kategoriji GT3.

TOYOTA GAZOO Racing će oceniti interes koji potencijalni kupci pokažu za Supru GT4 Concept, pre donošenja odluke o budućem razvoju ovog vozila.


PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje