AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

Kupci koji tragaju za SUV modelom koji ima stila ne treba da traže dalje od Opelove X porodice sa proizvođačem automobila iz Riselshajma koji nudi vozila za sve svrhe...

Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

X porodica se sastoji od avanturističke Opel Mokke X, svestranog Opela Crossland X, i dinamičnog Opela Grandland X. Dok se veličine ove trojke razlikuju, svi članovi X porodice imaju dosta toga zajedničkog – sve ih krasi kul terenski izgled i povišena pozicija sedenja sa odličnom preglednošću karakterističnom za SUV-ove, zajedno sa mnoštvom vrhunske tehnologije. Ove vrline odlično odgovaraju kupcima. U Nemačkoj, kompanija je bila broj 1 SUV brend u prvih pet meseci ove godine prema statističkim podacima Federalnog organa za transport motornih vozila (Kraftfahrtbundesamt = KBA). Drugde, proizvođač automobila iz Riselshajma je takođe zauzeo prvo mesto u evropskom SUV B segmentu za period od januara do aprila. Za sada u ovoj godini, svaki četvrti kupac novog Opela u Nemačkoj je izabrao model Mokka X, Crossland X ili Grandland X. Kao što je navedeno u PACE! planu, Opel očekuje da 40% prodaje bude u ovom profitabilnom segmentu do 2021.


,,Ove brojke pokazuju da smo savršeno opremljeni da zadovoljimo sve veću potražnju za SUV modelima sa našim uzbudljivim sastavom X porodice. Iako su izrazito drugačiji, svi oni nude karakteristične Opel vrline kao što su inovativne funkcije ili izvanredna sedišta po pristupačnim cenama i na taj način privlače širok spektar kupaca’’, rekao je direktor marketinga i prodaje Piter Kuspert (Peter Küspert).

Opelova X porodica: Avanturistička, svestrana i iznad svega uspešna

Tvorac i avanturistički bestseler za sve terene – Opel Mokka X


Uspešna priča X porodice započela je predstavljanjem modela Opel Mokka 2012. godine. Najduže prisutan član Opelovog SUV sastava i tvorac potkompaktnog SUV segmenta, model iznad Crosslanda X predstavlja pravi bestseler. Do danas, proizvođač automobila iz Riselshajma je primio skoro 900 hiljada porudžbina za smeli i robusni model Mokka/Mokka X. Kao i svi članovi X porodice, dolazi sa mnoštvom inovativnih tehnologija kao što su prilagodljiva prednja LED svetla, indikacija rastojanja, upozorenje na opasnost od čeonog sudara, upozorenje o neželjenom napuštanju trake, AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V = Kampanja za zdravija leđa) ergonomskim sedištima i izvanrednom povezanošću zahvaljujući modernoj infotainment IntelliLink tehnologiji koja je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima.


Pored svog avanturističkog, robusnog izgleda, potkompaktni SUV opciono dolazi sa inteligentnim adaptivnim pogonom na sve točkove. Radi se o rešenju sa elektronskim sistemom kvačila sa više lamela, koji tečno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine od 100:0 do 50:50 odnosa, dok u svakodnevnoj upotrebi funkcioniše kao ekonomični automobil sa pogonom na prednje točkove. Integralni pogon se aktivira kada je Opel Mokka X u stanju mirovanja da bi se izbeglo proklizavanje točkova pri kretanju. Takođe, angažuje se nenametljivo u deliću sekunde čim vozač pritisne pedalu kvačila (sistem ,,aktiviranja na zahtev’’). Čim se automobil pokrene, sva snaga se prebacuje na prednje točkove a pogon na sve točkove se angažuje kada situacija tokom vožnje to zahteva u cilju poboljšanja prijanjanja, posebno na vlažnim i klizavim podlogama.


Svestran, okretan, prostran – Opel Crossland X


Najmanji član porodice je Opel Crossland X. Naslednik popularnog modela Opel Meriva trenutno hitro izlazi iz značajne senke koju je ostavio njegov prethodnik i osvaja sve više i više kupaca sa svojim kul izgledom i izvanrednom kombinacijom funkcionalnosti, prostranosti, agilnosti i sportske elegancije. Do sada, Opel Crossland X je poručen preko 125 hiljada puta širom Evrope. Njegove inovativne funkcije čine prednja svetla koja su u celosti sastavljena od LED elemenata, Head up displej sa kamerom za hod unazad u 180° zajedno sa automatskim parking asistentom, upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa prepoznavanjem pešaka i automatskim kočenjem u hitnim situacijama , upozorenje na pospanost vozača, upozorenje o neželjenom napuštanju trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova i detekcija vozila u mrtvom uglu. Crossland X takođe dolazi za izvanrednom povezanošću koja je karakteristična za Opel zahvaljujući modernoj IntelliLink infotainment tehnologiji koja je kompatibilna sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima i velikim ekranom osetljivim na dodir sa dijagonalom do 8 inča. Kompatibilni pametni telefoni mogu se puniti tokom upotrebe putem bežičnog induktivnog punjenja.


I vozač i putnik na prednjem sedištu mogu da uživaju u nagrađivanim ergonomskim sedištima koja imaju AGR sertifikat, a Opel je jedini proizvođač koji nudi takav nivo komfora u segmentu (u Crosslandu X i Mokki X). Zatim, maksimalna zapremina prtljažnika od 520 litara – bez preklapanja zadnjih sedišta – je vodeća u klasi. Pored toga, putnici pozadi imaju mogućnost da podese svoja sedišta za 150 milimetara u uzdužnom smeru, tako povećavajući prostor za noge ili kapacitet prtljažnog prostora.

Najnoviji dodatak porodici – Opel Grandland X


Najnoviji dodatak uspešnoj X porodici je istovremeno najveći član - Opel Grandland X. Lansiran odmah nakon salona automobila u Frankfurtu 2017. godine, već je zauzeo mesto u srcima kupaca i za sada je poručeno 85 hiljada primeraka. Prostrani i elegantni SUV pruža dinamičnu vožnju baš kao i što to nagoveštava svojim izgledom, i postavlja jednu stvar kao prioritet: bezbednu vožnju tokom cele godine i na svakoj podlozi. Ovo je zahvaljujući opcionom elektronskom IntelliGrip sistemu koji osigurava maksimalno prijanjanje u različitim situacijama tokom vožnje. Grandland X takođe može da se pohvali prvoklasnim portfoliom ultra modernih sistema asistencije koji čine putovanje opuštenijim: upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa prepoznavanjem pešaka i automatskim kočenjem u hitnim situacijama , upozorenje na pospanost vozača, napredna asistencija pri parkiranju i kamera koja pokriva 360° oko vozila, samo su neki od primera.


Opcioni sistemi poput adaptivnog tempomata sa funkcijom zaustavljanja, koja održava brzinu i odabrano rastojanje u odnosu na vozilo ispred i koči do potpunog zaustavljanja ili ubrzava Grandland X, priznati su od strane Euro NCAP-a, koji je Grandlandu X dodelio pet zvezdica.


Tipičan Opel prvoklasni komfor osiguran je i prisustvom opcionih, AGR sertifikovanih sedišta, kao i grejanjem obruča volana i sedišta, kako napred, tako i pozadi. U tipičnom Opelovom maniru, vozač i putnici u Grandlandu X mogu da uživaju u vrhunskoj digitalnoj povezanosti uz pomoć najnovije generacije IntelliLink sistema, kompatibilnih sa Android Auto i Apple CarPlay funkcijama.


Kao što je opisano, trio odlikuju tipične Opel vrline kao što su vrhunska povezanost, udobna sedišta prijateljski nastrojena prema leđima, visok nivo bezbednosnih funkcija i inovativnih ali pristupačnih tehnologija. Ipak, to nije jedina stvar koja im je zajednička. Većina agregata koji su dostupni za članove X porodice već ispunjava striktne Euro 6d-TEMP emisione standarde. Pored ograničavanja uticaja na životnu sredinu, ova činjenica pruža smirenost kupcima jer je malo verovatno da će se ova vozila ikada suočiti sa potencijalnom zabranom vožnje u urbanim sredinama.


Na primer, oba agregata koja su nova u ponudi dizela modela Grandland X, 1,5-litarski dizel sa 96 kW/130 ks (potrošnja goriva grad 4,7-4,4 l/100 km, otvoreni put 4,0-3,8 l/100 km, kombinovana vožnja 4,2-4,1 l/100 km, 110-108 g/km CO2) i dvolitarski dizel agregat sa 130 kW/177 ks (potrošnja goriva3 grad 5,3-5,3 l/100 km, otvoreni put 4,6-4,5 l/100 km, kombinovana vožnja 4,9-4,8 l/100 km, 128-126 g/km CO2), već ispunjavanju Euro 6d-TEMP standard. Kupci dakle mogu da izaberu između dva snažna ali istovremeno i efikasna dizela. Pored toga, klijenti koji više vole benzinski motor mogu da odaberu 1,2 litarski turbopunjeni agregat sa direktnim ubrizgavanjem i 96 kW/130 ks (potrošnja goriva3 grad 6,1-6,1 l/100 km, otvoreni put 4,9-4,8 l/100 km, kombinovana vožnja 5,3-5,2 l/100 km, 121-120 g/km CO2) sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ova kombinacija je takođe dostupna i za manjeg rođaka, model Crossland X (potrošnja goriva3 grad 6,2 l/100 km, otvoreni put 4,6 l/100 km, kombinovana vožnja 5,1 l/100 km, 117 g/km CO2).


S obzirom na neprekidnu popularnost SUV modela i uspeh tria do danas, Opel je očigledno rešen da nastavi sa ovom uspešnom pričom u godinama koje dolaze. Zbog toga, obezbeđivanje da većina agregata koji su dostupni za X porodicu već ispunjava Euro 6d-TEMP emisione standarde je samo početak. U budućem koraku, Grandland X će postati prvi Opel koji će biti ponuđen kao plug-in hibrid i tako će igrati bitnu ulogu u kompanijskoj strategiji elektrifikacije. Grandland X PHEV će sa proizvodnih traka u Ajzenahu (Eisenach) sići 2020. godine.


PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje