AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia po Evropi postavlja stanice za brzo punjenje električnih vozila

Kia po Evropi postavlja stanice za brzo punjenje električnih vozila

U sedištu Kia Motors Europe u Frankfurtu, nedavno su postavili dve inovativne punionice za brzo punjenje električnih vozila. Brze punionice namenjene električnom Soulu EV, koji uskoro dolazi u Evropu, svedoče o Kijinim ambicijama biti lider na području naprednih pogonskih tehnologija...

Prilikom predstavljanja novih tehnologija namenjenih Evropi je Michael Cole, izvršni direktor Kijine evropske podružnice, rekao: “To su prve brze punionice u regionu takvog kapaciteta, a strankama Soula EV će biti od velike pomoći. Kia vidi baterije za električna vozila kao ključno rešenje mobilnosti ubuduće i zato će i dalje investirati u ovu tehnologiju.”

Nove punionice snage 100 kW DC električnog Soula EV napune od sasvim prazne baterije do 80% napunjenosti baterije za samo 25 minuta. Punionice su razvili i napravili u korejskoj kompaniji Signet Systems Inc, koja se od 1998. bavi naprednim električnim uređajima.

Kia Motors Europe će raširiti svoju mrežu punionica

Otvaranjem punionica snage 100 kW DC u svojoj evropskoj centrali Kia namerava raširiti svoju mrežu na čak 233 mesta za brzo punjenje na sva mesta gde budu prodavali električnog Soula i na sedištima evropskih distributera. Nove lokacije će se pridružiti postojećoj mreži 140 mesta za punjenje, što znači da će Kia kupcima nuditi ukupno 373 stanice za punjenje. To spada u Kijin plan širenja mreže širom sveta s obzirom na to da će se Soul EV prodavati globalno.

Kia po Evropi postavlja stanice za brzo punjenje električnih vozila

Soul EV je Kijino prvo električno vozilo koje će se prodavati širom sveta (Kia Ray EV se prodaje samo u Južnoj Koreji) i predstavlja novu generaciju Kijinih električnih vozila. Kia Soul EV će od oktobra biti u prodaji u samo 16 evropskih zemalja, a kao i sve ostale Kije, može se pohvaliti revolucionarnom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km/ prve 3 godine neograničena kilometraža) i jedino je električno vozilo s tako dugom fabričkom garancijom.

Soul EV koji se, između ostalog, može pohvaliti i najvećom energetskom gustoćom baterije u svojoj klasi (200 Wh/kg), pokreće električni motor snage 81 kilovat s najvećim obrtnim momentom 285 Nm i 27-kilovatna litij-jonska polimerska baterija smeštena ispod kabine. Novi model, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i dostiže najveću brzinu od 145 km/h, omogućava maksimalni domet 212 km.

Kia Motors

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje