AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda slavi deset godina svog dizajnerskog jezika Kodo

Mazda slavi deset godina svog dizajnerskog jezika Kodo

Sa dizajnerskim jezikom "Kodo – Duša pokreta", glavni dizajner Ikuo Maeda postavio je hrabri novi smer dizajna u Mazdi...

Mazda slavi deset godina svog dizajnerskog jezika Kodo

Pokrenut pre deset godina na salonu automobila u LA-u 2010. sa konceptnim automobilom Shinari, od tada definiše i uzdiže dizajn Mazde. Jednu deceniju i stadijum razvoja kasnije, Kodo dizajn je popularan kao i uvek, a automobili dizajnirani prema njegovom pristupu nastavljaju da osvajaju nagrade, uključujući Svetski dizajn automobila godine za Mazdu3 2020. godine.


Od svog nastanka pre deset godina, Kodo dizajn je u središtu brojnih Mazdinih automobila - od nove interpretacije kultnog Mazdinog MX-5 roadstera do Mazdinog prvog električnog vozila na baterije, MX-30. Ipak, osnovna ideja koja stoji iza Kodo dizajna ostala je nepromenjena: istražiti moćnu i neodoljivu lepotu prirodnog kretanja u nepomičnom predmetu.


Reč Kodo se doslovno prevodi kao "otkucaji srca", ali sa dodatim značenjem ispunjavanja nečega životom; dati predmetu dušu. Ova ideja je ključna u Mazdinom razmišljanju o dizajnu: „U Japanu osećamo da naši majstori ubrizgavaju život u ono što naprave. Verujemo da oblik koji su iskreno i mukotrpno stvorile ljudske ruke dobija dušu”, objašnjava Ikuo Maeda. Dakle, "Duša pokreta" poprima dvostruko značenje izražavajući i bit pokreta i "dušu" koju su u automobile uneli Mazdini vrhunski majstori.

Mazda slavi deset godina svog dizajnerskog jezika Kodo

Prvi dizajni su bili snažno nadahnuti slikom geparda koji se sprema na skok, dok se novija rešenja sve više usredsređuju na dočaravanje snažnog i emocionalnog dizajna sa što manje elemenata. Prekretnica za ovu drugu fazu Kodo dizajna postignuta je sa dva neverovatna konceptna automobila RX-Vision i Vision Coupe.


Predstavljeni 2015. na salonu automobila u Tokiju, predviđali su novu eleganciju i još izraženiju minimalističku estetiku nedavnih interpretacija Kodo dizajna. Dinamični i emocionalni oblici postižu se skidanjem svih nepotrebnih elemenata kako bi se otkrila suština lepote i pokreta. Na primer, uklanjanjem karakternih linija stvara se prazan prostor na bočnim stranama automobila koji funkcioniše kao prazno platno koje se neprestano menja zahvaljujući igri svetla i senke - estetika "manje je više" o kojoj snažno govori Mazdina japanska baština.


Automobili stvoreni jezikom Kodo dizajna kontinuirano su dobijali međunarodna priznanja. I RX-Vision i Vision Coupe proglašeni su „Najlepšim konceptnim automobilom godine“, a osvežena Mazda MX-5 osvojila je „Svetsku nagradu za dizajn automobila“ 2015. Najnovija postignuća uključuju Red Dot Award 2020 u kategoriji "Dizajn proizvoda" za Mazdu CX-30 i novu Mazdu MX-30, dok je Mazda3 osvojila "World Car Award 2020" u kategoriji dizajna.


Kako Mazda nastavlja da spaja ljubav prema vožnji sa izvrsnim dizajnom enterijera i eksterijera, pojednostavljena elegancija i emocionalna privlačnost Kodo dizajna ostaće ključni elementi identiteta marke.


Nakon deset godina kontinuiranog uspeha, Kodo dizajn nastavlja da pomera granice dizajna automobila i da definiše budućnost Mazde.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje