AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Made in Poland: Poljaci pokreću sopstvenu automobilsku kompaniju

Made in Poland: Poljaci pokreću sopstvenu automobilsku kompaniju

Poljaci se vraćaju na automobilsku mapu sveta. Za nekoliko nedelja, upoznaćemo novog proizvođača automobila, čiji će većinski vlasnik biti Poljska. Državni proizvođač želi da iskoristi ekspanziju elektromobilnosti u svetu...

Njihov proizvod će biti električni automobil. U projektu učestvuje nekoliko energetskih kompanija, koje su udružene sa državom napravile potpuno novu automobilsku kompaniju. Projekat nosi naziv ElectroMobility Poland (EMP), osnovan je 2016. godine, i u njemu učestvuju kompanije PGE Polska Grupa Energetyczna, Energa, Enea i Tauron Polska Energia. Pripremna faza projekta je u finalnoj fazi, jer se pokreće potpuno novi brend.


Već 28. jula upoznaćemo potpuno novo ime u automobilskoj industriji. Kompanija će predstaviti logo i dva prva modela u fazi prototipa. Biće to modeli niže srednje klase, jedan će biti hatchback, a drugi SUV. Serijska proizvodnja će startovati 2023. godine, a montaža će se realizovati u poljskoj fabrici. Lokacija još uvek nije poznata. Iz kompanije ističe da se planira godišnja proizvodnja od 100.000 primeraka godišnje.


"Fantastično je što smo uspeli da okupimo toliko odličnih profesionalaca oko poljskog električnog automobila. Uveren sam da će jedinstvena dizajnerska i tehnička rešenja, koja ispunjavaju svetske standarde, biti prepoznata u očima klijenata." - istakao je predsednik kompanije EMP, Piotr Zaremba.


Na prvom projektu su angažovani dizajneri iz firme Torino Design i Poljak Tadeusz Jelec, koji je radio u britanskom Jaguaru.


Podsetimo, danas se u Poljskoj proizvode automobili različitih marki, kao što su Opel, Fiat ili Volkswagen. Zanimljivo je da u Poljskoj radi i fabrika akumulatora kompanije LG Chem.


Automagazin.rs
ElectroMobility Poland

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje