AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Testiranje: Nova Opel Mokka na putu ka spremnonsti za proizvodnju

Testiranje: Nova Opel Mokka na putu ka spremnonsti za proizvodnju

Dinamična, efikasna, visoki kvalitet: ovo su samo neki od razvojnih ciljeva potpuno nove Opel Mokke. Sa tipičnom preciznošću, nemački inženjeri stavljaju završne detalje u bestseler nove generacije...

Testiranje: Nova Opel Mokka na putu ka spremnonsti za proizvodnju

U centru za testiranje Rodgau-Dudenhofen u Nemačkoj, oni trenutno postavljaju novu Mokku tako da ima optimalni zvučni komfor u unutrašnjosti, odličnu sigurnost u vožnji pri velikim brzinama i Opelov tipičan osećaj upravljanja. Od februara, Opelovi stručnjaci za šasiju, pogonski sklop, elektroniku i osvetljenje koriste arktičku zimu za podešavanje šasije i sistema pomoći na zaleđenim jezerima i uskim seoskim putevima u švedskoj Laponiji.

Sledeća generacija Opel Mokke potpuno je novog dizajna koji je zasnovan na visoko efikasnoj CMP platformi (Common Modular Platform). Ovaj modularni komplet nudi maksimalnu fleksibilnost u razvoju vozila. CMP takođe omogućava čisto električnu vožnju, kao i vožnju pomoću motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kupac ima izbor. Zahvaljujući upotrebi čelika velike čvrstoće, težina vozila je mala, a stabilnost karoserije velika. Nova Mokka teži i do 120 kilograma manje od prethodnog modela, sa gotovo istim međuosovinskim rastojanjem i dimenzijama guma. Uz električnu Mokku, baterije se ugrađuju duboko u pod vozila, što snižava težište i istovremeno povećava torzijsku čvrstinu za dodatnih 30 procenata, a to su odlični preduslovi za dinamičnu vožnju. Kupci se mogu veseliti vrlo okretnoj Mokki druge generacije, koja će u prodaji biti dostupna od početka 2021. Do tada se testiranje nastavlja punom brzinom.

Testiranje: Nova Opel Mokka na putu ka spremnonsti za proizvodnju

Faza 1: testiranje i fino podešavanje na arktičkom krugu

Opelovom inženjeru Gunar Nisu (Gunnar Nees) nikada ne predstavlja problem  da vozi krug za krugom po ledu. Redovno se zaustavlja na nekoliko minuta. Uzima laptop, čita izmerene vrednosti i beleži svaki pređeni kilometar. U prostranoj arktičkoj divljini još je hladno u martu. Upravo su to željeni uslovi za postizanje harmonije između ABS, ESP, pomoćnih sistema i ostatka nove šasije nove Opel Mokke.

Automobili u razvoju još uvek se kriju iza zelene i crne maskirne boje, sa 3D grafikom koja zamagli konture vozila. Inženjer iza upravljača stigao je na krajnji sever da postavi šasiju. Kao i svaki Opel, i nova Mokka mora odgovarati precizno na upravljačke podatke i davati dobre povratne informacije, biti udoban i istovremeno imati dovoljno čvrstu vožnju. Opel ne sme da prikazuje nekontrolisana kretanja karoserije, na primer, kada vozilo prelazi preko velike rupe srednjom brzinom. Opelova filozofija zahteva sigurnu i opuštajuću vožnju na autoputu. Opel mora biti lako kontrolisan u svim situacijama i istovremeno biti zabavan za vožnju.

Te karakteristike moraju biti prisutne u svim vremenskim uslovima svuda, kako u ledenom arktičkom krugu, tako i tokom vrelog leta na Mediteranu. Međutim, ništa se ne bi trebalo promeniti u pogledu preciznog upravljanja i doslednog ponašanja u vožnji. Opelovi inženjeri neprestano usavršavaju delove, komponente i sisteme: amortizere, opruge, upravljanje. Pored toga, upravljački softver je prilagođen: za idealan osećaj na papučici pri ubrzanju i kočenju, za pravu količinu pomoći preko upravljača i za interakciju između svih sistema pomoći.

Testiranje: Nova Opel Mokka na putu ka spremnonsti za proizvodnju

Faza 2: vožnja velikom brzinom na nemačkim test stazama

Povratak u Nemačku: isti test inženjer vozi prototip Mokke na domaćem terenu u ispitnom centru Rodgau-Dudenhofen. Karsten Bohle, koordinator projekta Mokka druge generacije, pridružio se Gunnar Nees-u.

„Svi se radujemo što novu Mokku gledamo na putu ka rukama kupaca. Test pogoni rade kao sat, takođe zato što naša nova beba, malom težinom i kompaktnim spoljnim dimenzijama, dobro reaguje na podešavanja. Rukovanje i udobnost su super.  Vožnja Mokke je radost, "rekao je Bohle," razvojni posao je bila sjajna zabava. "

Nova Mokka spremna je za polaganje završnih ispita u Ispitnom centru. Iako uzdrmani, udobnost u vožnji i akustika u unutrašnjosti moraju ostati nepromenjeni. Ovde, nedaleko od Opelovog sedišta u Russelsheimu, staze su replike najtežih putnih površina u Evropi. Opelovi inženjeri su ovde testirali decenijama i izgradili ogromno iskustvo. Opelovi inženjeri prilagođavaju opruge i amortizere, ravnoteža između odzivnosti i sportske preciznosti neprestano se poboljšava. Nova Mokka karakteriše posebno nizak šum na putu za optimalan zvučni komfor, koji visokokvalitetni materijali u unutrašnjosti dodatno povećavaju. Škripanje i zveckanje su tabu.

 Dva stabilizatora McPherson-a su standardna oprema; oni pružaju dodatnu čvrstinu na prednjem kraju, dodajući više preciznosti i okretnosti. Nova Mokka lako ulazi u krivine,  lako je rukovati do krajnjih granica i pomoćni sistemi funkcionišu savršeno. Potom dolazi ultimativna disciplina - krug za velike brzine sa svojim velikim nagibom, a potom dugačak pravac. Ovaj test zahteva stabilnost pri svim brzinama. U stvarnom životu to takođe ima ogromnu sigurnost pri korišćenju manevara za izbegavanje pri nižim brzinama. Opelovi inženjeri svoj pečat odobrenja za autoput dodeljuju tek kada se vrate zadovoljni iz kruga za velike brzine. Nova Opel Mokka je već prošla ovaj test. Međutim, testiranje, testiranje i još više testiranja nastaviće se do leta. Kada Mokka dostigne spremnost za proizvodnju, automobili će početi da se spuštaju sa montažne linije krajem godine.

PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

123456. . .1592
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje