AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ariya koncept pokazuje na koji način će nova era EV biti renesansa za tehnologiju i dizajn

Ariya koncept pokazuje na koji način će nova era EV biti renesansa za tehnologiju i dizajn

Osnove automobila bile su u velikoj meri nepromenjene već više od jednog veka. Masovnim usvajanjem električnih vozila, otvaraju se nove mogućnosti za osmišljavanje načina konstruisanja i oblikovanja vozila kao i njihovog integrisanja u naš život...

Ariya koncept pokazuje na koji način će nova era EV biti renesansa za tehnologiju i dizajn

Nissan je to učinio upravo kada se Ariya koncept pojavio na prošlogodišnjem sajmu automobila u Tokiju, svojim pojednostavljenim, ali snažnim i savremenim stilom nazvanim bezvremeni japanski futurizam, koga odlikuje karakterističan prednji element “štit”.

Nissan Ariya koncept je prvi primer potpuno novog dizajnerskog pravca kompanije. Odlikuje ga prostrana, luksuzna kabina sa naprednom tehnologijom i karoserija koja je oličenje čiste, besprekorne prirode električnih vozila kojima nije potreban tradicionalni otvor maske za prolaz vazduh namenjen hlađenju motora. Kao rezultat toga, dizajneri su mogli eksperimentisati sa dizajnom konceptnog potpisa V-motion, stvarajući “štit.”

Ariya koncept pokazuje na koji način će nova era EV biti renesansa za tehnologiju i dizajn

Tradicionalni ručni štitovi korišćeni u borbama integrisali su funkciju i stil, a korišćenje jakih materijala sa složenim dizajnom upućivalo je na prestiž i snagu. Štit na Ariya konceptu ima isti značaj, nudeći mnogo više od estetskog mesta za masku. Završni izgled i njegovo postavljanje nije samo upečatljiv detalj, već takođe omogućava naprednoj tehnologiji koja stoji iza njega da deluje kroz elemente dizajna bez smetnji.

"Zamenom konvencionalne maske tehnološkim štitom – posebno izražajnom maskom 3-D teksture koja nije samo element dizajna – želeli smo da najavimo tehnologiju u unutrašnjosti, odmah ispod površine," rekao je Alfonso Albaisa, stariji potpredsednik Nissana za globalni dizajn. "U ovom slučaju reč je o tehnologiji koja pomaže Ariya konceptu da analizira put i prikazuje vozaču sve ono što sam ne može da vidi."

Spajanje napredne tehnologije sa bezvremenim japanskim dizajnom

Ariya koncept je krajnji izraz slobode dizajna. 100% električna platforma koncepta omogućila je novi pristup postojećim komponentama, uklanjajući fundamentalna ograničenja.

Tradicionalne maske na vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem od njihovog osnivanja poprimale su oblike i forme koje su mogle da odgovore potrebi održavanja sistema za hlađenje motora u vozilu i da budu dovoljno jake da odbiju povremene udare kamenja. Ovi funkcionalni aspekti ograničili su njihov dizajn, izgled i stil.

Pošto Ariya koncept nema motor, maska u tradicionalnom smislu nije potrebna. Dizajneri su odlučili da preurede ovaj prostor kako bi prednjem delu vozila dali novi izgled. Štit je konstruisan u jednom komadu u duhu geometrijskog tradicionalnog japanskog uzorka uklopljenog u novi izraz EV nagoveštavajući Nissanov J-DNK.

“Površina nema prazninu,” objasnio je Giovanny Arroba, direktor programa dizajna. “Glatka je poput prozirne, mirne vode, sa kumiko uzorkom koji se nalazi ispod površine.”

Uhvatiti ovu mirnoću samo po sebi je izazov. Arroba i dizajnerski tim započeli su testiranje svakog elementa štita, od debljine materijala do veličine metalne ljuskice u boji koja omogućava kumiko uzorak, zamišljen za EV novog doba.

Da bi zaštitili štit i tehnologiju od vremenskih nepogoda i nečistoća na putu, dizajneri su koristili isti izdržljivi materijal od polikarbonata koji može da se nađe na farovima automobila. Želeli su da štit bude dovoljno čvrst ne samo zbog funkcionalnosti već i da izgleda zapanjujuće, podržava aerodinamične proporcije i u potpunosti oličava novi dizajnerski jezik kompanije, bezvremeni japanski futurizam.

“Naravno, sa konceptom mogli smo uzeti i druge direktne pristupe,” izjavio je Arroba. “Ali želeli smo da pronađemo autentičnu ravnotežu između namere stila i mehaničkih zahteva.”
Koncept ukorenjen u blisku stvarnost. Ariya koncept predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti ličnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija. Nissanova nova dizajnerska filozofija ovo podržava direktno spajajući naprednu tehnologiju koja uključuje sigurnost, povezanost i interfejs čovek-mašina, sa japanskim minimalističkim pristupom za besprekorno prilagođavanje životnom stilu kupca.

Štit Ariya koncepta izdvaja se kao jedan od glavnih elemenata na koji su dizajneri fokusirani i koji bi mogao biti primenjen u realnom svetu. Automobil takvog izgleda spreman je za vožnju ulicama Tokija, Londona ili bilo kog dugog velikog grada. Karakteristike poput nagrađivanog sistema za pomoć u vožnji ProPILOT 2.0, e-Pedal i e-4ORCE za upravljanje sistema pogona na sva četiri točka sa dva elektromotora već su stavljeni na testiranje.

Konceptni automobili oduvek su bili alat kojim se može vizualizovati budućnost. Ali Ariya koncept pokazuje i kako će se zapravo ponašati budući Nissan automobili.

PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje