AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

Istraživački projekat sproveden u Britaniji o najnovijim tehnologijama autonomnih vozila uspešno je završen autonomnom vožnjom dužine 230 milja na putevima Velike Britanije...

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

Projekat HumanDrive, zajednički su finansirali vlada Velike Britanije, kroz Centar za povezana i autonomna vozila (CCAV) i Innovate UK, i devet drugih partnera konzorcijuma. Ukupan paket finansiranja za ovaj projekat iznosio je £13.5m.

Istraživački projekat je uspešno kompletiran u dve oblasti istraživanja. Jedna se odnosila na autonomno upravljanje na putevima Velike Britanije na destinaciji od 230 milja – ‘Grand Drive’ – korišćenjem napredne tehnologije pozicioniranja, a druga na aktivnosti na test stazi gde je istraživana vožnja slična ljudskoj pomoću mašinskog učenja u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. 

Testna vozila su uključivala vozila Nissan LEAF opremljena GPS-om, radarom, LIDAR-om i tehnologijom kamera pomoću kojih se stvara percepcija sveta oko njih. Koristeći ovaj perceptivni svet, sistem može da donosi odluke o tome kako se kretati u odnosu na put i prepreke na koje nailazi tokom putovanja.

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

Grand Drive, detaljno

Prva etapa projekta bio je ‘Grand Drive’ od Cranfielda, Bedfordshire do Sunderlanda. Postignuće je vrhunac 30-mesečnog rada HumanDrive konzorcijuma – tima predvođenog Nissanovim inženjerima iz Velikoj Britanije, koji su radili u partnerstvu sa članovima konzorcijuma.

Jedan od ključnih aspekata projekta bio je razvoj naprednog, autonomnog sistema upravljanja vozilom. Obezbeđivanje da budući napredni autonomni pogonski sistemi stvaraju udobno i prijatno iskustvo za kupce veoma je važno dok se krećemo ka povezanijoj i autonomnoj budućnosti.

Putovanje od 230 milja omogućava da se naučene lekcije primene u praksi u raznim scenarijima vožnje i za pregovore na nivou države o saobraćajnim trakama bez ili sa minimalnim oznakama, čvorištima, kružnim raskrsnicama i autoputevima. Aktivirana je autonomna tehnologija duž rute za promenu traka, zaustavljanje i pokretanje po potrebi.

Bob Bateman, Projekt menadžer u Nissanovom tehničkom centru u Evropi, rekao je:
“Projekat HumanDrive omogućio nam je da razvijemo autonomno vozilo koje se može upustiti u izazove koje donose britanski putevi, koji su jedinstveni  u ovom delu sveta, poput složenih kružnih tokova i brzih međumesnih deonica bez oznaka na putu, belih linija ili ivičnjaka.”

Grand Drive je ostvaren u Velikoj Britaniji, zajedničkim radom članova konzorcijuma koji su istraživali na koji način autonomna vožnja može oponašati prirodni stil vožnje, poput vožnje čoveka.

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

HumanDrive i mašinsko učenje

Drugi deo projekta HumanDrive osvrnuo se na to kako mašinsko učenje kao deo tehnologija veštačke inteligencije može da doprinese poboljšanju korisničkog iskustva i udobnosti putnika u povezanim i autonomnim vozilima. Pilot vozila uspešno testirana na privatnim stazama, takođe uključuju sisteme veštačke inteligencije koje je razvio član konzorcijum Hitachi Europe Ltd, a koji omogućavaju primenu mašinskog učena u realnom vremenu. Skup podataka prethodno nađenih scenarija i rešenja u saobraćaju, moći će da se koristi za slične scenarije u budućnosti i trasiranje sigurne rute oko prepreke.

Ove tehnologije su podvrgnute robusnom procesu testiranja i razvijene koristeći niz sadržaja, uključujući simulaciju, hardver u petlji, privatne testne staze.

Ministar poslovanja, Nadhim Zahawi rekao je:
“Bezbedno kompletiranje najduže autonomne vožnje u Britaniji je neverovatno postignuće za Nissan i HumanDrive konzorcijum, kao i veliki korak ka uvođenju automobila bez vozača na britanske ulice.

“Ovaj projekat je sjajan primer kako automobilska industrija, sarađujući sa vladom, može unaprediti tehnologiju u korist mobilnosti ljudi – istovremeno pomažući u smanjenju emisija ugljenika.”

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

Ministar saobraćaja budućnosti, George Freeman rekao je:
 
“Velika Britanija brzo postaje lider u inteligentnim i automatizovanim tehnologijama upravljanja vozilima i saobraćajem, ogromnim globalnim sektorom koji će stvoriti hiljade radnih mesta.
“Naša budućnost mobilnosti: urbana strategija podržava saobraćajne inovacije za čistiji, zeleniji i pametniji saobraćaj, a Nissanov uspešan projekat HumanDrive uzbudljiv je primer kako bi mogla izgledati sledeća faza britanske saobraćajne revolucije.”

HumanDrive je takođe prevazišao razvoj tehnologije autonomnih pogona. Istraživanje se takođe fokusiralo na unapređenje karakteristika elektronske sigurnosti u vozilima AD, razvijanje metodologija ispitivanja i sigurnosti za UK AD testiranje i istraživanje uticaja AD vozila na širi saobraćajni sistem. 

Nissan Leaf kompletira najduže i najkompleksnije putovanje autonomnim automobilom u Velikoj Britaniji

HumanDrive i Nissan

Iako je za sada istraživački projekat vezan za Veliku Britaniju, lekcije naučene iz projekta HumanDrive doprineće budućim AD sistemima.

Danas su novi modeli Nissan JUKE, LEAF, Qashqai i X-Trail dostupni sa ProPILOT,  tehnologijom Nissanove inteligentne mobilnosti i poboljšavaju kontrolu vozača pružajući pomoć u upravljanju, ubrzanju i kočenju. Deluje u jednoj traci na autoputevima, a optimizovan je za male brzine u saobraćajnim gužvama kao  i za vožnje velikim brzinama.

Oslobađajući vozača od nekih motoričkih elemenata vožnje,  ProPILOT pomaže u smanjenju umora i stresa, istovremeno poboljšavajući sigurnost i povećavajući kontrolu i poverenje.

David Moss, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj  u Evropi, Nissan Europe, rekao je: “Vizija Nissaove inteligentne mobilnosti je da razvije tehnologije autonomnih pogona za upotrebu u svim našim automobilima u bilo kom delu sveta. Zahvaljujući ovom uspešnom istraživačkom projektu u Velikoj Britaniji, sada su otvorena vrata prema budućnosti koja je više autonomna, više električna i više povezana.”

Članovi konzorcijuma projekta HumanDrive i područja stručnosti

• Nissan. Vodeći partner i vodeći u razvoju autonomnih vozila (AV)
• Hitachi. Veštačka inteligencija (AI) za obezbeđivanje kontrole i percepcije poput ljudske
• University of Leeds. Razumevanje humanističke vožnje i njena primena na autonomna vozila, uz razvijanje modela rizika vozača
• Connected Places Catapult (CPC). Upravljanje projektom, komunikacijom marketinškim aktivnostima, deljenje i elementi sigurnosti projekta
• HORIBA MIRA. Dobavljač sadržaja za ispitivanje, podrška aspektima sigurnosti projekta.
• SBD Automotive. Podrška za elektronsku sigurnost i studije AV Human machine Interface (HMI)
• Cranfield University. Provajder sadržaja za ispitivanje i podrška za AV demonstracije
• Atkins Ltd. Obezbeđivanje okvira za elektronsku bezbednost
• Aimsun Ltd. Proučavanje uticaja autonomnih vozila na saobraćajni sistem
• Highways England. Razumevanje infrastrukturnih potreba za uvođenje autonomnih vozila

PR

Škoda Srbija zabeležila veliki napredak

Škoda Srbija zabeležila veliki napredak

Događaj „Importer of the Year“, koji se svake godine održava u češkoj prestonici, ove godine je po prvi put održan online. Predstavnici svih zemalja sveta su putem video veze pratili ovaj događaj...

Kijin novi inteligentni ručni menjač (iMT)

Kijin novi inteligentni ručni menjač (iMT)

Kao prvi na svetu združili 48-voltni laki hibrid sa menjačem ‘clutch-by-wire’
Kia Motors je razotkrila više detalja o svom novom inteligentnom ručnom menjaču (iMT -intelligent Manual Transmission), namenjenom Kijinim različitim lakim hibridima (MHEV)...

123456. . .1466
Mercedes-AMG E 63 S (2021)
Slika nedelje