AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Kia Motors pokazala je novo konceptno vozilo Futuron, kupeovski SUV sa pogonom na sva 4 točka (e-AWD), koji najavljuje kako će u skoroj budućnosti izgledati dizajn električnih vozila...

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Koncept Futuron predstavlja moderan i samouveren izgled progresivnog električnog kupeovskog SUV-a, onako kako ga vidi Kia. Samo ime Futuron sastavljeno je od engleskih reči ‘future’ i ‘on’, što znači  upaljenu, električnu prirodu budućeg SUV dizajna ove sve popularnije marke automobila.
 
Sa dizajnom, koji se temelji na dinamičnim, čistim linijama, koncept Futuron kombinuje elegantne proporcije sa čistim linijama i površinama. Njegova laka SUV kupeovska karoserija utelovljava potpuno električni 4x4 pogon, omotan odvažnom, modernom spoljašnjošću, koja se dobro slaže sa prilagodljivom, visokotehnološkom unutrašnjošću.
 
Futuron, koji je dizajniran u Kijinom dizajnerskom središtu u Koreji, upravo je debitovao na međunarodnom salonu u Šangaju, gde će ga posetioci moći pogledati do 10. novembra.

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Električni SUV kupe sa ‘360-stepenim jezgrom’ Koncept Kia Futuron temelji se na ‘360-stepenoj’ dizajnerskoj koncepciji koju karakterišu čiste, glatke linije bez nepotrebnih ornamenata. Karoserijske površine stvaraju niz napetih, tečnih linija, koje se okreću, šire i skupljaju oko karoserije. Rezultat je elegantan i aerodinamičan izgled.
 
Futuron između ostalog odskače i zbog svojih impozantnih proporcija. Njegove dimenzije – dužina: 4.850 mm, visina: 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje: 3.000 mm – i viši klirens deluju skladno sa nisko postavljenom karoserijom, što kreira dinamičan, samouveren stav. Poređenja radi navedene su dimenzije Kijinog najvećeg SUV-a Sorenta (dužina: 4.800, visina: 1.690 mm, međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm), koji je dimenzijama mnogo skromniji. Nizak stav SUV kupea ostavlja moćan utisak, koji će možda u skoroj budućnosti postati prepoznatljiv znak novih modela Kia. Oni će biti samouvereni, sportski i moderni, ali ujedno i elegantni.

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Mreža laserskih radara (LiDAR) za 4. stepen autonomne vožnje Potpuno električni pogon Futurona omogućava takav oblik. Snažna baterija smeštena je nisko ispod dna kabine i pruža električnu energiju za četiri elektro motora, koji su ugrađeni u točkove. Nizak položaj vozila skladan je sa niskim centrom gravitacije i vrhunskim e-AWD sistemom, koji se munjevito odaziva na vozačeve inpute.
 
Futuron, koji je sportsko vozilo na SUV platformi, sa svojim udobnim, nazad nagnutim sedištima korisnicima pruža novi način interaktivnog iskustva vožnje, koji je primeren za urbanu sredinu. Različiti elementi konstrukcije i oblika vozila omogućavaju jaku povezanost između vozača i vozila.

Prednji deo karoserije proteže se od poklopca motora gotovo do kabine čime se stvara veza između vozačevog sedišta i ceste ispred njega. Krov je neuobičajen, jer ima panoramski prozor u obliku dijamanta sa 360-stepenim jezgrom, što podseća na tradicionalnu predstavu o NLO-ima i letećim tanjirima. Pored pružanja prirodnog svetla u kabini takav krov, koji je produžen do sredine poklopca motora, vozačima omogućava izuzetan pregled ceste ispred vozila. Na staklenom krovu je ugrađena mreža laserskih radara (LiDAR), koja spada u 4. stepen autonomne vožnje bez upotrebe ruku i očiju u većini uslova vožnje.

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

360-stepena tematika očigledna je kod osvetljenja, koje naglašava oštre karakterne crte, koje zaokružuju Futuronovu karoseriju. Ova zabavna i interaktivna funkcija se osvetljavanjem odaziva na pokrete i pomeranje izvan vozila i time dokazuje blisku vezu između vozila i vozača, još pre ulaska u vozilo.
 
Novo ‘tigrovo lice’  Sa prednje strane Futuron donosi novu modifikaciju ‘tigrovog nosa’, maske motora, koja je duže od deset godina karakteristična za Kijin dizajn. Uz zadržavanje osnovnih principa dizajna – čist izgled sa bedžom na sredini – dizajneri su pomerili granice širenjem izgleda prednjeg dela vozila i tako stvorili zadržano, ali dovoljno elegantno ‘tigrovo lice’.
 
Nov izgled prednjeg dela, sličan onom od koncepta Imagine by Kia, predstavljenog na ovogodišnjem salonu u Ženevi, najavljuje dizajn budućih električnih vozila Kia.
 
Prilagodljiv i autonoman prostor u kabini Konstrukcija električnog pogona i ugradnja sistema 4. stepena autonomne vožnje je omogućila nastanak prostrane i prilagodljive kabine kakvu do sada još nismo videli. Prednja sedišta su napravljena od prilagodljivih materijala i mogu se postaviti u uspravan ‘vozni’ položaj ili položaj za odmor, kada su nagnuta nazad za odmaranje, što je karakteristično za prvu klasu u avionima. Aktiviranjem Futuronove autonomne vožnje se prednja sedišta nagnu, dok se upravljački obruč pomera prema armaturnoj ploči. Ležeći položaj sedišta smanjuje umor na dužim relacijama.

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Jedno od najizrazitijih područja u kabini je kokpit. Grafički korisnički interfejs (GUI) kokpita iskače iz vrata na vozačevoj strani i obavija se oko upravljačkog obruča kao nekakav luk. To spaja instrument tablu direktno sa audio-video ekranom na centralnoj konzoli i povezano je sa ekranom, ugrađenim na upravljačkom obruču. GUI interfejs, kojim upravlja tehnologija veštačke inteligencije, prikazuje korisne informacije o autonomnoj vožnji i navigaciji, što omogućava jedinstveno korisničko iskustvo. Završetak luka kokpita sa GUI interfejsom je usmeren prema putu i izgleda kao interaktivno osvetljenje zvezdanog oblaka.
 
Iako za sad još nije potvrđena masovna proizvodnja Futurona neka njegova rešenja će Kia sigurno koristiti u svojim budućim modelima.

PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje