AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Kia Motors je sa razvojem plug-in hibrida za varijante XCeed i Ceed Sportswagon učinila još jedan korak na svom putu elektrifikacije. Nove varijante sa niskim emisijama štetnih gasova, koje će biti lansirane početkom iduće godine, predstavljaju Kijine prve električne modele u segmentu kompaktnih porodičnih vozila...

Emilio Herera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Ova dva modela otvaraju Kijinu sledeću važnu fazu, jer sa njima predstavljamo napredne pogone sledeće generacije naše ponude. Prodaja novog Ceeda je u ovoj godini u odnosu na prvu polovinu 2018. veća za čak 40,1 %, a plug-in će nesumnjivo samo još povećati privlačnost naše ponude.
 
“U prvoj polovini 2019. godine su električni modeli predstavljali već jedno od sedam prodatih vozila Kia u Evropi – radi se o trendu, koji se samo još učvršćuje,” dodao je Herera. “Dok ostale marke govore o svojim planovima elektrifikacije Kia već ima široku ponudu električnih vozila. Naša ponuda lakih hibrida, klasičnih hibrida, plug-in hibrida i električnih vozila sada nudi kupcima još više izbora i niže operativne troškove u različitim segmentima automobila.”

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Proizvodnja plug-in hibrida Kia XCeed i Ceed Sportswagon će se odvijati u Slovačkoj (Žilina), a to će ujedno biti i Kijini prvi priključni hibridi, koje će proizvoditi u Evropi. Kijina nenadmašiva 7-godišnja garancija (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže) je fabrička garancija, a važiće i za baterije i elektro motor. Prodaja obe varijante, namenjene isključivo Evropi, počinje početkom iduće godine.
 
Plug-in hibrid združuje baterijski sklop kapaciteta od 8,9 kWh, elektro motor snage 44,5 kW i 1,6-litarski benzinski motor – ukupna snaga 141 KS, obrtni moment 265 Nm Plug-in hibridi XCeed i Ceed Sportswagon nude ubedljivu alternativu klasičnim benzinskim i dizel modelima. Novi pogon kombinuje litijum-polimerni baterijski sklop kapaciteta od 8,9 kWh, elektro motor snage 44,5 kW i 1,6-litarski ‘Kappa’ benzinski četverocilindrični GDI motor. Ukupna snaga pogona iznosi 141 KS, a najveći obrtni moment iznosi 265 Nm, što modelu Ceed Sportswagon omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,8 sekundi, dok je XCeed za to potrebno tačno 11 sekundi.

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Pogon snagu prenosi pomoću 6-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom (6DCT), koji vozačima nudi zabavniju vožnju od ostalih hibridnih vozila opremljenih sa elektronskim bezstepenim menjačem (e-CVT). Tradicionalni e-CVT hibridi prenose izlaznu snagu pomoću elektro motora, što znači gubitak snage tokom pretvaranja energije. Kijin 6DCT se razlikuje, jer omogućava punu izlaznu snagu i kod benzinskog i kod elektro motora, paralelno preko menjača, uz minimalan gubitak energije.
 
Električna snaga unapređena upotrebom kinetičke energije 
 
Tehnologija regenerativnog kočenja, koja je deo standardne opreme plug-in hibridu omogućava skladištenje kinetičke energije i punjenje baterijskog sklopa tokom kočenja ili »krstarenja«, što doprinosi poboljšanju efikasnosti pogona.
 
Domet isključivo na struju oko 60 kilometara Kia procenjuje da će domet isključivo na struju dostizati oko 60 kilometara za oba vozila, što bi vozačima trebalo biti dovoljno za većinu dnevnih i kratkih vožnji. Emisije CO2 za plug-in varijante još nisu poznate, jer još nije završen postupak homologacije.
 
Obe varijante su opremljene Kijinim novim sistemom za emitovanje zvučnog upozorenja, koje se aktivira samo kod vožnje na struju pri malim brzinama i kod vožnje unazad. Sistem emituje zvuk do 59 dBA, koji bezbedno obaveštava pešake o kretanju vozila.
 
Novi dizajnerski detalji i tehnologije u kabini  Obe varijante mogu da se pohvale karakterističnim dizajnerskim detaljima po kojima se razlikuju od benzinskih i dizel varijanti XCeeda i Ceeda Sportswagon.

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Vozila imaju zatvorenu masku sa karakterističnim »tigrovim nosom«, koja poboljšava aerodinamičnost, a Sportswagon je dobio i ‘eco plug-in’ spoljašnje oznake. Ulaz za punjenje je gotovo neprimetno postavljen iznad prednjeg levog blatobrana. Modeli sa standardnim 16ičnim aluminijumskim naplacima imaju svoj dizajn naplataka, a na raspolaganju su i opcionalni 17- (Ceed Sportswagon) i 18-inčni naplaci (XCeed). Ceed Sportswagon je opremljen sa branicima identičnim onima od varijante Ceed Sportswagon GT-Line, koji pružaju bolji protok vazduha i sportski izgled.
 
U unutrašnjosti je sportska kabina zadržala prema vozaču usmerenu armaturnu ploču, nizak položaj sedenja i ergonomiju Ceedove postojeće ponude. Nove plug-in hibridne varijante imaju i nekoliko novih funkcija, koje unapređuju praktičnost kako bi kupci izvukli maksimum iz ovih novih varijanti.
 
Obe varijante su opremljene indikatorom napunjenosti, vizuelnim pomagalom koje vlasnicima pokazuje da li se njihovo vozilo puni ili je baterija već napunjena. Njegova pozicija na vrhu armaturne ploče vozačima omogućava da spolja odmah vide stanje napunjenosti (npr. kada je vozilo parkirano na kućnom prilazu, a vlasnik u kući).

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Osvežen eksterijer, noviteti u kabini – telematika sa prikazom obližnjih punionica Oba vozila nude Kijin infotainment sa 8-inčnim ekkranom na dodir ili opcionalni 10,25-inčni ekran sa navigacionim sistemom i Kijinom telematikom UVO Connect. Sistem – za sad raspoloživ samo kod plug-in varijanti - uključuje novu funkciju, koja vlasnicima prikazuje raspoloživa punjačka mesta u blizini ili rutu do željene destinacije. Ekran može pokazivati i važne informacije o pogonu, tako što grafički prikazuje raspoloživi domet na bateriju. Pored toga vlasnici mogu na ekranu podesiti vreme početka punjenja u domaćoj mreži, što im omogućava punjenje po jeftinijoj tarifi. Infotainment sistem standardno nudi upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, dok je opcionalno moguće naručiti 10,25-inčni ekran na dodir sa navigacijom sa Bluetooth multikonekcijom, što putnicima omogućava povezivanje dva mobilna uređaja istovremeno.
 
Instrument tabla donosi vizuelne promene – preostalo vreme punjenja, očekivani domet isključivo na struju i protok električne energije između baterijskog sklopa, benzinskog motora i elektro motora. Kao opcija raspoloživa je Kijina nova potpuno digitalna 12,3-inčna ‘Supervision’ instrument ploča, koja je dizajnirana tako da pruža što jasnije informacije sa različitim grafičnim prikazima. Supervision ekran visoke rezolucije (1920x720 piksela) zameniće Kijin uobičajeni merač brzine i brojač pređenih kilometara.

Kia dobija plug-in hibride XCeed i Ceed Sportswagon

Funkcija delovanja grejanja, ventilacije i klima uređaja samo na vozačevoj strani (Driver Only), koju vozač aktivira pomoću novog tastera na armaturnoj ploči, trenutno prekine protok vazduha kroz vazdušne otvore duž cele kabine i ograničava ga samo na one najbliže vozaču. To je urađeno sa ciljem smanjenja potrošnje energije baterijskog sklopa za delovanje ventilacionog sistema, dok ujedno vozaču omogućava dostizanje željene temperature. Za razliku od uobičajenih ventilacionih sistema ovaj Kijin sistem ‘Driver Only’ ne sprečava samo protok vazduha do određenih otvora preusmeravanjem na preostale nego isključuje sve ostale izvore i tako smanjuje potrošnju kod samog izvora.
 
Inteligentni pogon i svakidašnja upotrebljivost Ceedova ponuda bila je već od samog početka razvoja predviđena i za nove hibridne pogone. To znači da je plug-in hibridni pogon XCeeda i Ceeda Sportswagon minimalno uticao na raspodelu prostora i da je njegova konstrukcija u startu namenjena smeštanju baterijskog sklopa.
 
Baterijski sklop kapaciteta od 8,9 kWh nalazi se pored 37-litarskog rezervoara, ispod klupe, suprotno od ostalih sličnih vozila gde baterijski sklop oduzima dragoceni prostor u prtljažniku. Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid – najpraktičniji model porodice Ceed – može se pohvaliti 437-litarskim prtljažnikom, odn. do 1.506 litara u slučaju potpuno oborenih sedišta (klupa je deljiva u odnosu 40:20:40). Kia XCeed Plug-in Hybrid pruža prtljažnik zapremine 291 litara, koji može da naraste na 1.243 litara u slučaju spuštenih zadnjih sedišta. Potrebno je spomenuti i prostor ispod prtljažnog dna namenjen držanju kabla za punjenje, kada isti nije u upotrebi.
 
Obe Ceedove plug-in varijante će biti raspoložive i sa opcionalnim paketom za vuču (sa kočnicom), što je retkost među hibridnih vozilima.
 
U prodaji početkom iduće godine Prodaja obe varijante širom Evrope predviđena je početkom iduće godine.

PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje