AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Kia sa 16, Hyundai sa 64 miliona evra investicije

Grupa će u projekat investirati ukupno 80 miliona evra – Hyundai Motor Company od toga 64, a Kia Motors Corporation 16 miliona evra. Kompanije će usko sarađivati u razvoju prototipova električnih verzija konceptnog sportskog vozila „N" i vozila visokih performansi koje će imati pogon na gorive ćelije (FCEV).

„Rimac je inovativna kompanija sa izuzetnim sposobnostima razvijanja električnih vozila visokih perfomansi", rekao je Đi-Sun Čung, izvršni potpredsednik HMG-a. „Njegovi start-up koreni i bogato iskustvo u saradnji sa automobilskim proizvođačima u kombinaciji sa tehnološkom raznovrsnošću znače da je Rimac idealan partner za nas. Radujemo se saradnji sa Rimcem na našem putu do „čiste mobilnosti".

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili, izjavio je: „Vrlo smo impresionirani brzim i odlučnim inicijativama Hyundai-Kia grupe", i dodao: „Verujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrednost za našu kompaniju i njene kupce. Rimac je još uvek mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. U HMG-u vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će nas ta saradnja učvrstiti na prvom mestu među dobavljačima električnih komponenti u automobilskoj industriji".

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Rimac, koji trenutno ima 500 zaposlenih, nastao je 2009. u Hrvatskoj kao garažni projekat Mate Rimca sa vizijom stvaranja sportskih vozila 21. veka. Od tada je brzo prerastao u tehnološku kompaniju sa ekspertizom u rasponu od visokoefikasnih električnih pogona do različitih upravljačkih tehnologija i baterijskih sistema.

Grupa HMG ovim će partnerstvom dodatno ojačati svoje postojeće istraživačko-razvojne sposobnosti kako bi provela plan elektrifikacije koji uključuje dolazak 44 novih modela do 2025. godine koji će biti ekološki prihvatljiviji. „Želimo izraditi vozila visokih performansi koja nisu samo brza i snažna, nego i zadovoljavaju najveća očekivanja naših kupaca o vozilima iz snova", rekao je Tomas Šemera, izvršni potpredsednik i vođa odeljenja za proizvode. „Naš je cilj učiniti električna vozila popularnijima i stvoriti društvenu vrednost kroz vodeću tehnologiju i inovacije na području performansi."
 

*Evropska unija je 15. aprila 2019. usvojila novi emisioni standard koji zahteva da emisije novih vozila 2030. godine budu 37, 5 posto niže u odnosu na 2021.
 

PR

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje