AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Kia sa 16, Hyundai sa 64 miliona evra investicije

Grupa će u projekat investirati ukupno 80 miliona evra – Hyundai Motor Company od toga 64, a Kia Motors Corporation 16 miliona evra. Kompanije će usko sarađivati u razvoju prototipova električnih verzija konceptnog sportskog vozila „N" i vozila visokih performansi koje će imati pogon na gorive ćelije (FCEV).

„Rimac je inovativna kompanija sa izuzetnim sposobnostima razvijanja električnih vozila visokih perfomansi", rekao je Đi-Sun Čung, izvršni potpredsednik HMG-a. „Njegovi start-up koreni i bogato iskustvo u saradnji sa automobilskim proizvođačima u kombinaciji sa tehnološkom raznovrsnošću znače da je Rimac idealan partner za nas. Radujemo se saradnji sa Rimcem na našem putu do „čiste mobilnosti".

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili, izjavio je: „Vrlo smo impresionirani brzim i odlučnim inicijativama Hyundai-Kia grupe", i dodao: „Verujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrednost za našu kompaniju i njene kupce. Rimac je još uvek mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. U HMG-u vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će nas ta saradnja učvrstiti na prvom mestu među dobavljačima električnih komponenti u automobilskoj industriji".

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Rimac, koji trenutno ima 500 zaposlenih, nastao je 2009. u Hrvatskoj kao garažni projekat Mate Rimca sa vizijom stvaranja sportskih vozila 21. veka. Od tada je brzo prerastao u tehnološku kompaniju sa ekspertizom u rasponu od visokoefikasnih električnih pogona do različitih upravljačkih tehnologija i baterijskih sistema.

Grupa HMG ovim će partnerstvom dodatno ojačati svoje postojeće istraživačko-razvojne sposobnosti kako bi provela plan elektrifikacije koji uključuje dolazak 44 novih modela do 2025. godine koji će biti ekološki prihvatljiviji. „Želimo izraditi vozila visokih performansi koja nisu samo brza i snažna, nego i zadovoljavaju najveća očekivanja naših kupaca o vozilima iz snova", rekao je Tomas Šemera, izvršni potpredsednik i vođa odeljenja za proizvode. „Naš je cilj učiniti električna vozila popularnijima i stvoriti društvenu vrednost kroz vodeću tehnologiju i inovacije na području performansi."
 

*Evropska unija je 15. aprila 2019. usvojila novi emisioni standard koji zahteva da emisije novih vozila 2030. godine budu 37, 5 posto niže u odnosu na 2021.
 

PR

Bez kamate za Toyotine modele Corolla i C-HR

Bez kamate za Toyotine modele Corolla i C-HR

Nakon lansiranja velikog broja noviteta u prvoj polovini ove godine i izuzetno zapaženog nastupa na 54. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, gde su predstavljeni novi modeli Corolla (sa tri tipa karoserije), Camry i RAV4, Toyota Srbija pripremila je (uz dobro poznati Toyota Flex) još jednu atraktivnu ponudu finansiranja...

Lexus slavi 30. rođendan

Lexus slavi 30. rođendan

Lexus će proslaviti 30. godišnjicu od svog osnivanja kao luksuznog brenda posebnim prezentacijama na Chantilly Arts & Elegance Richard Mille, jednom od evropskih najluksuznijih proslava automobila, umetnosti i životnog stila, 30. juna...

Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Investicija će ojačati postojeće partnerstvo  Kia Motors, kao deo grupacije Hyundai Motor Group, i Aurora Innovation Inc. nedavno su potpisali dogovor da će kompanije sestre Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation dodatno investirati u Auroru kako bi ubrzali razvoj tehnologija namenjenih autonomnoj vožnji. 

123456. . .1421
BMW M8 Competition Convertible (2020)
Slika nedelje