AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

I ove godine, već tradicionalno, Renault Trucks je pozvao više stotina kupaca iz Evrope, ali i sa Bliskog istoka da prisustvuju danima MKR avanture (MKR Adventure Days), koji su održani od 3. do 7. septembra, ovog puta u Češkoj republici...

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Na specijalno pripremljenom „meniju“ za učesnike nezaboravne avanture, među kojima je bila i grupa iz Srbije, u kamenolomu u blizini mesta Beroun, nedaleko od Praga, bili su adrenalinska vožnja u reli-trkačkim kamionima Renault Trucks K520 i Šerpa (Sherpa), a u „radnom“ delu jednodnevnog druženja mogućnost da se u realnim, teškim uslovima isprobaju odlične performanse nove generacije Renault Trucks teških kipera iz familije K.


Među gostima ovogodišnjih MKR dana su, četvri put za redom, bili kupci iz Srbije – ovom prilikom predstavnici nekoliko transportnih i trgovinskih kompanija iz Beograda, Užica, Velike Plane i Zrenjanina, kao i direktorka kompanije ATRIKOD iz Kruševca, jednog od najvećih partnera Renault Trucks Srbija za izradu specijalnih nadgradnji na šasijama ovih francuskih kamiona.

Za razliku od nekoliko prethodnih avantura slične vrste održanih u Slovačkoj, Renault Trucks je za ovogodišnje MKR dane odabrao novu lokaciju – aktivni kamenolom Kosov, u blizini mesta Beroun, na tridesetak kilometara jugozapadno do glavnog grada Češke, Praga. Druga bitna razlika u odnosu na dosadašnje MKR dane je mnogo veći broj učesnika: do sada su organizatori na ovo zanimljivo i korisno okupljanje pozivali kupce i medijske poslenike uglavnom iz centralne i jugoistočne Evrope, a ovog septembra u Kosov su stigli i gosti i iz drugih evropskih država, pa čak i iz dalekog Katara.


Ambijent kamenoloma Kosov je pružao idealne mogućnosti za demonstraciju reli sposobnosti dva trkačka Renault Trucks vozila, koja, specijalno za te, surove i vrlo izazovne namene priprema češki MKR Adventure tim, predvođen vlasnikom Mariom Kresom, bivšim dugogodišnjim reli vozačem. Nakon tretmana u radionici vešte MKR ekipe, dva takmičarska vozila - Renault Trucks K520 i Šerpa – postaju prave terenske „zveri“: serijskom rednom šestocilindarskom motoru DXI 13 od 12,8 litara se, uz specijalnu doradu (između ostalog, ugradnjom turbo punjača sa dvostepenim punjenjem i sistemom za povišenje pritiska na maksimalno 5,2 bara), snaga duplira na 1.080 „konja“ a maksimalni obrtni moment na fantastičnih 4.700 Nm. S ZF automatskim menjačem, specijalnim pogonskim osovinama i napred i nazad (AxleTech International) i snažnim kočnicama Meritor, ova vozila su spremna za sve reli izazove i (zakonski ograničenu) maksimalnu brzinu do 140 km/h.


Kao i u ranijim prilikama, učesnicima MKR avanture su i ove godine najzanimljivije i najuzbudljivije bile kratke vožnje po ekstremnim usponima i „driftovi“ na kamenitim i blatnjavim krivinama u dva reli vozila kojima su upravljali poznati vozači Martin Van Den Brink i Gert Huzink.


Istovremeno, kupci i ostali učesnici MKR dana su imali mogućnosti da u realnim uslovima, u kružnoj vožnji u doslovno svemirskoj scenografiji, isprobaju izvanredne terenske sposobnosti nove generacije Renault Trucks kamiona iz familije K u kiper verziji s četiri osovine i motorima od 480 KS. Oni su takođe imali priliku i da prošire svoja iskustva u „vožnji“ na specijalnim simulatorima koji oponašaju uobičajene ali i nesvakidašnje situacije u saobraćaju.

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Za profesionalce iz građevinske i transportne industrije na danima MKR avanture organizovane su i dve „radionice“ na kojima su stručnjaci predstavili Renault Trucks kamione iz familija C i K, kao i novu opremu i dodatke, koji, zajedno s postojećim „alatima“ i uslugama, donose značajne uštede u troškovima eksploatacije vozila u dugolinijskom prevozu.


Dekor ovogodišnjih MKR dana bio je obogaćen mini „smotrom“ nekoliko serijskih vozila iz redovnog programa Renault Trucks: na obodu malog veštačkog jezera oko kojeg se odvijao veći deo programa bile su izložene tri verzije tegljača iz najteže familije T (izdašno opremljeni „dugoprugaši“ s motorima od 520 KS i jedan „građevinac“ – za vuču kiper poluprikolice), kao i kamion iz serije D s kabinom širine 2,1 metar i specijalnom nadgradnjom za manipulaciju i transport smenjivih, takozvanih rol kontejnera.


PR

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje