AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

Kompaktni SUV Opel Grandland X donosi napredni dizel agregat u portfolio pogonskih jedinica brenda...

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

Novi 1.5-litarski, četvorocilindrični, turbopunjeni dizel koji debituje u Grandlandu X ima više snage i ekonomičniji je od motora koji zamenjuje. Nova pogonska jedinica je dizajnirana da ispuni stroge buduće zahteve za emisijom gasova zahvaljujući inovativnom oksidacionom katalizatoru koji smanjuje emisiju azotnih oksida u paru sa SCR katalizatorom.


Opel na tržištu nudi novi dizel sa 96kW/130 ks u Grandlandu X sa šestostepenom manuelnom transmisijom(potrošnja goriva : grad 4.7-4.7 l/100 km, otvoreni put 3.9-3.8 l/100 km, kombinovana vožnja 4.2-4.1 l/100 km, 110-108 g/km CO2). Maksimalni obrtni moment je 300 Nm pri 1750 o/min. Novi motor je opremljen sa Start/Stop sistemom koji štedi gorivo.

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

U poređenju sa prethodnikom, 1.6-litarskim dizelom sa 88 kW/120 ks sa šestostepenom manuelnom transmisijom (potrošnja po NEDC-u: grad 4.9-4.7 l/100 km, otvoreni put 3.9-3.5 l/100 km, kombinovana vožnja 4.3-4.0 l/100 km, 111-104 g/km CO2), novi 1.5 litarski motor sa 130 konjskih snaga donosi bolju potrošnju goriva za do 4 procenta. Ovo je postignuto smanjenjem pomeranja i trenja, optimizovanim sistemom sagorevanja sa patentiranom geometrijom klipova i sa povećanom recirkulacijom izduvnih gasova(koju omogućava hladnjak visoke efikasnosti).

Kristijan Miler (Christian Müller), generalni direktor Opel inženjeringa (Engineering Opel Automobile GmbH): „Visoko tehnološki dizajn novog 1.5-litarskog dizela u Opelu Grandland X omogućava korisnicima da kombinuju zabavu kompaktnog SUV-a visokih performansi sa zaštitom životne sredine i visokom ekološkom usklađenosti naprednog dizel agregata.


Čist, kompaktan: Potpuno integrisani sistem naknadnog tretiranja azotnih oksida sa selektivnom katalitičkom redukcijom(SCR)

Novi 1.5-litarski dizel motor debituje u Opelu Grandland X

Glava cilindra sa integrisanom usisnom granom i poklopac donjeg dela motora su napravljeni od aluminijuma, dok se četiri ventila po cilindru aktiviraju dvostrukom bregastom osovinom. Common rail direktno ubrizgavanje radi pri maksimalnom pritisku do 2.000 bara, sa gorivom koje ulazi u komore za sagorevanje kroz brizgaljke sa osam rupa. Novi motor je opremljen turbo punjačem sa lopaticama varijabilne geometrije (VGT), koje se aktiviraju elektronski.


Za optimalno tretiranje izduvnih gasova, sistem za redukciju emisije- koji se sastoji od pasivnog katalizatora oksidacije/mehanizam adsorpcije azotnih oksida, AdBlue ubrizgavanja, SCR katalizatora i filtera čestica (DPF) – grupisan je zajedno kao kompaktna jedinstvena komponenta, što je bliže moguće motoru. Mehanizam adsorpcije azotnih oksidadeluje kao katalizator prilikom hladnog starta, smanjujući emisiju azotnih oksida pri nižim temperaturama pre paljenja SCR katalizatora. Sa ovom inovativnom tehnologijom novi 1.5-litarski dizel ispunjava striktne Euro 6d-TEMP standarde za emisiju azotnih oksida.


Dizajn novog dizela koji je orijentisan na budućnost smanjuje težinu i nudi značajan potencijal, sa kompaktnim dimenzijama koje omogućavaju integraciju u automobile različitih veličina i u najkompaktnijim motornim prostorima. To daje dizajnerima više slobode u pogledu stila.

Osmostepeni automatski menjač za veću udobnost i odličnu ekonomičnost


Novi motor je takođe dostupan sa naprednom novom osmostepenom automatskom transmisijom koja ne samo da nudi besprekorne promene brzina, već i zahvaljujući niskom unutrašnjem trenju smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova (potrošnja goriva grad4.5-4.4 l/100 km, otvoreni put4.0-3.9 l/100 km, kombinovana vožnja 4.2-4.1 l/100 km, 109-108 g/km CO2).


Sa novom pogonskom jedinicom zapremine 1.5 litara i sa nedavno predstavljenim 2.0-litarskim motorom sa 130 kW/177 ks (potrošnja goriva grad 5.3-5.3 l/100 km, otvoreni put 4.6-4.5 l/100 km, kombinovana vožnja 4.9-4.8 l/100 km, 128-126 g/km CO2) kupci Grandlanda X sada mogu da izberu između dva snažna, ali vrlo ekonomična iproekološka dizela, koja ispunjavaju striktne Euro 6d-TEMP standarde koji će postati obavezni za novoregistrovana vozila u septembru 2019. Na ovaj način, na kupce ne utiču potencijalne zabrane dizel automobila u urbanim sredinama. Do 2020. godine, Opel će takođe ponuditi Grandland X kao prvo plug-in hibridno (PHEV) vozilo njihovog brenda.

 

PR

Škoda Scala: Novo ime za novi kompaktni model

Škoda Scala: Novo ime za novi kompaktni model

Nakon otkrivanja siluete, ŠKODA otkriva i ime novog kompaktnog modela – Scala. Naziv potiče od latinske reči „scala“ što znači „stepenice“ ili „merdevine“ i istovremeno pravi iskorak češkog proizvođača u segment kompaktnih vozila...

123456. . .1388
Novi BMW serije 3 (G20)
Slika nedelje