AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

U narednih desetak dana neke beogradske ulice u najstrožijem centru probno će čistiti nova mašina s potpuno električnim pogonom, originalni proizvod renomirane zapadnoevropske kompanije Green Machines...

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

Nakon promocije, prve takve vrste u Srbiji, održane sredinom prošle sedmice na platou u Knez Mihilovoj ulici u Beogradu, mašina 500ze Plus predata je na probno korišćenje Javnom komunalnom preduzeću Gradska čistoća. Svoje performanse i ekološke prednosti bi trebalo da potvrdi u realnim eksploatacionim uslovima, čisteći, pre svih, ulice i javne površine u strogom centru prestonice u kojima je ograničeno ili zabranjeno kretanje motornih vozila.


Upravo na takvim mestima i na drugim javnim površinama – u parkovima, sportskim i drugim objektima, kao i u industrijskim halama, železničkim i autobuskim stanicama, aerodromskim terminalima, ova mašina pokazuje potpunu opravdanost upotrebe - ekonomsku, ali, pre svega, ekološku. Za pogon se, naime, koristi električna energije akumulirana u dva „paketa“ od po 23 litijum-jonske baterije s efektivnom snagom od 59 kWh.

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

S potpuno napunjenim baterijama autonomija ove „zelene“ mašine je 9,6 sati neprekidnog rada, što znači da može da funkcioniše u dvosmenskom operativnom režimu. Za potpuno punjenje, priključenjem na standardnu jednofaznu elektro-mrežu potrebno je sedam sati, a ako se priključi na trofaznu struju četiri sata. Proizvođač deklariše „životni“ vek litijum-jonskih baterija do 2.000 punjenja (ako mašina radi pet dana u sedmici) – to je oko pet godina eksploatacije do njihove jednostavne zamene.


Osim ekološke superiornosti – jer pri radu nema nikakve emisije gasova, 500ze Plus ima još nekoliko prednosti: recimo, buka koju proizvode pogonski sklop i oprema za usisavanje nečistoće je neuporedivo niža u poređenju sa sličnom mašinom koju pokreće motor s unutrašnjim sagorevanjem.

Električni „usisivač“ probno čisti i beogradske ulice

Zatim, njene kompaktne dimenzije (dugačka je 3,3 m, široka 1,9 m kada su potpuno razmaknute obe „četke“, visoka 1,98 m), kratko međuosovinsko rastojanje (1,38 m) i prečnik okretanja od samo 5,5 m (od ivičnjaka do ivičnjaka) omogućavaju da očisti i one površine (uglove, uske prolaze) gde veći „usisivači“ ne mogu da priđu.


I na kraju, ali i vrlo važno: njena eksploatacija je nekoliko puta jeftinija od klasičnih mašina ove vrste, pa se veća početna investicija u kupovinu isplati u vrlo kratkom vremenu.


Proizvođač potencira još jednu njenu ekološku prednost: 91% cele mašine se može reciklirati, što znači da 500ze Plus ostavlja vrlo mali „otisak“ na životnu sredinu.


PR

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje