AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Motors u Evropi proizvela više od 3 miliona vozila

Kia Motors u Evropi proizvela više od 3 miliona vozila

Od početka proizvodnje 2006. godine Kia je u svojoj fabrici u Slovačkoj proizvela više od 3 miliona vozila...

Jubilarni auto je beli Kia cee'd za kupca na Islandu


3-milionito vozilo, koje su odvezli s proizvodne linije je Kia cee'd. Radi se o belom hečbeku s opremom GT Line, namenjenom islandskom kupcu. Vozilo pokreće 1.0 T-GDi benzinski motor.


Fabrika u 2017. proizvela 335.600 vozila i 539.987 motora


Prošle godine su u fabrici Kia Motors Slovakia proizveli 335.600 vozila i 539.987 motora, namenjenih u preko 80 zemalja širom sveta. Najtraženiji motor bio je 1,7-litarski CRDi dizelski motor.


Proizvodnja modela Kia cee'd (sve 3 varijante), Sportage i Venga


U Žilini nastaju 3 modela iz Kijine evropske ponude – popularna porodica cee'd (hečbek, karavan Sportswagon i kupe pro_cee'd), bestseler Sportage i srednje veliki monovolumen Venga. Od maja 2013. Kia u ovoj fabrici proizvodi i sportske modele za Evropu - cee'd GT i pro_cee'd GT. Ukupno Kijina evropska proizvodnja predstavlja oko 50% njihove prodaje u Evropi.


Kjiina evropska proizvodna baza poznata je kao fabrika u kojoj se proizvode vrlo kvalitetna vozila i vrlo je važna zbog pružanja revolucionarne 7-godišnje garancije (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara). Ova jedinstvena garancija važi za sva vozila Kia, prodata u Evropi.


Evropska proizvodnja dva najprodavanija modela


Od početka proizvodnje modela cee'd, dizajniranog, konstruisanog i napravljenog u Evropi i namenjenog isključivo evropskom tržištu, isti predstavlja skoro polovinu ukupne proizvodnje u Žilini. Do danas je Kia proizvela oko 1,3 miliona vozila cee'd.


Fabrika je od 2006. proizvela 646.300 primeraka cee'da prve generacije i 647.700 primeraka druge generacije, a marljivi radnici već neko vreme probno proizvode 3. generaciju ovog modela. Kao i prethodnici i novi model je namenjen isključivo evropskim kupcima.


Fabrika u Žilini od 2007. godine proizvodi 3 generacije sportskog terenca Sportage. Od tada su ih proizveli oko 1,4 miliona, od toga 104.500 primeraka 2. generacije i 797.500 primeraka 3. generacije. Sportage 4. generacije, kojeg proizvode od kraja 2015. do sada je našao oko 492.000 kupaca.


Proizveli više od 4 miliona motora


Pored proizvodnje vozila u Žilini se mogu pohvaliti i proizvodnjom motora za svoje evropske modele. Od 2006. su u dva tamošnja pogona sastavili više od 4 miliona motora.


U Kia Motors Slovakia sastavljaju širok izbor benzinskih (1.4 MPI, 1.6 GDI i 1.6 T-GDI sa 204 KS, namenjen GT varijantama) i dizelskih (1.4 CRDi, 1.6 CRDi, 1.7 CRDi i 2.0 CRDi 'R') motora. U fabrici će uskoro krenuti i s proizvodnjom Kijinog novog 'U3' 1.6-litarskog dizelskog motora, koji će ubuduće pokretati Kijine modele – između ostalog i novog Ceeda.


Društveno-ekonomske koristi od Kije u Evropi


Izveštaj vodeće evropske savetničke kuće London Economics za 2017- godinu, s naslovom Ekonomske i društvene koristi, koje proizlaze iz Kijine prisutnosti u Evropi (The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe) naglašavaju širu ulogu Kije na Starom kontinentu.


Kia neto doprinosi evropskoj ekonomiji: Kijini porezi na dohodak, carine i različiti porezi prilikom prodaje u 2016. godini iznosili su 1,2 milijarde evra. Kia Motors Slovakia zbog neprestanog širenja proizvodnje u Žilini 73 posto svojih zaliha, vrednih 3,8 milijardi evra, nabavlja kod svojih evropskih dobavljača.


Kijina prisutnost u Evropi kreirala 184.386 direktnih i indirektnih radnih mesta
Izveštaj takođe spominje da je prisutnost ovog južnokorejskog brenda zaslužna za čak 184.386 radnih mesta – direktno u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji. Fabrika u Žilini je direktno ili indirektno odgovorna za 15.000 radnih mesta.


PR

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Već na početku nove poslovne godine, Fordov ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser, kompanija Grand Motors, potencijalnim kupcima nudi priliku da po povoljnijim cenama od redovnih postanu vlasnici nekog od atraktivnih modela...

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Na sajmu potrošačke elektronike CES, Nissan će predstaviti svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog svijeta sa virtualnim, čime stvara ultimativni doživljaj povezanog automobila...

123456. . .1397
Audi e-tron
Slika nedelje