AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch, Vodafone i Huawei omogućavaju pametnim automobilima da međusobno komuniciraju

Bosch, Vodafone i Huawei omogućavaju pametnim automobilima da međusobno komuniciraju

Petak je posle podne, i saobraćaj na auto-putu A9 u blizini Minhena je zagušen. Za vožnju je potrebna potpuna koncentracija.

Bosch, Vodafone i Huawei omogućavaju pametnim automobilima da međusobno komuniciraju

Druga vozila se stalno ubacuju ispred automobila, terajući vozača da naglo koči – što je uzrok mnogih nesreća, usporenog saobraćaja i stresa. Pametna mobilna telefonija može da ublaži neke od ovih problema i da pomogne u sprečavanju da potencijalno opasne situacije tokom vožnje postanu još ozbiljnije. Tehnologija pod nazivom Cellular-V2X (vehicle to everything) omogućava automobilu da putem mobilne telefonije komunicira s drugim vozilima i sa svojim okruženjem. Od februara 2017. godine, Bosch, Vodafone i Huawei sprovode probe nove tehnologije visokih performansi – i prve su kompanije u Evropi koje to rade. Auto-put A9 u Bavarskoj je mesto terenskih testova prvih 5G test modula.

Bosch, Vodafone i Huawei omogućavaju pametnim automobilima da međusobno komuniciraju

Po prvi put kompanije pokazuju da sistemi pomoći za vozače kao što su ACC – aktivni tempomat (eng. Adaptive Cruise Control) imaju koristi i od direktne, trenutne razmene informacija između vozila. Do sada, Cellular-V2X upotrebljavao se kao sistem upozorenja u stvarnom vremenu prilikom menjanja trake na auto-putu ili kada automobil ispred naglo zakoči. ACC ne samo da upozorava vozača već i automatski ubrzava i koči. Novi sistem mobilne telefonije stoga otvara vrata autonomnoj vožnji. Postizanje u potpunosti umreženog saobraćaja uključivaće učenje vozila da komuniciraju jedno sa drugim i direktno razmenjuju podatke. Direktna komunikacija između vozila pruža informacije o tome šta se dešava na delovima raskrsnice koji nisu vidljivi vozaču, preko vrha brda ili na auto-putu pored ili iza vozačevog vozila.

Videti izvan dometa senzora


ACC aktivni tempomat održava brzinu koju vozač odredi i zahvaljujući radarskom senzoru održava i razdaljinu između vozila. ACC uočava vozilo koje se iznenada ubaci ispred, čim ono uđe u opseg detekcije radarskog senzora. Kada automobili direktno komuniciraju i u stvarnom vremenu upotrebljavaju Cellular-V2X, moguće je ranije uočiti takva dešavanja. Putem mobilne telefonije, povezani automobili mogu direktno da prenose informacije, kao što su njihov položaj i brzina, svim vozilima unutar radijusa većeg od 300 metara. Štaviše, oni to mogu i bez prolaženja kroz bilo kakve posredničke kanale putem baznih stanica i praktično bez odlaganja. Kao rezultat toga, vozilo prepoznaje ponašanje drugih u okruženju tokom vožnje. Ako će se, na primer, vozilo naglo ubaciti ispred drugog vozila, ACC zna šta će se desiti – čak i pre nego što to primete vozač ili radarski senzor. Automobil prema tome automatski prilagođava svoju brzinu ranije u odnosu na ono što bi vozač uradio, stoga kako bi vozilo koje se ubacuje to moglo neometano da učini. Jednom kada se razdaljina u odnosu na vozilo ispred ponovo uspostavi, ACC automatski ubrzava do zadate brzine. Čak i u gustom saobraćaju, ova funkcija čini vožnju opuštenijom i manje stresnom, dok isto tako sprečava naglo kočenje i ubrzavanje na autoputu. Uopšteno gledano, saobraćaj postaje neometan i efikasniji. Zahvaljujući predviđanju koje je pružila tehnologija, vozila mogu lagodno da se kreću u saobraćaju.


PR

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Fordovi modeli mesec dana po izuzetnim cenama

Već na početku nove poslovne godine, Fordov ovlašćeni uvoznik, distributer, prodavac i serviser, kompanija Grand Motors, potencijalnim kupcima nudi priliku da po povoljnijim cenama od redovnih postanu vlasnici nekog od atraktivnih modela...

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Na sajmu potrošačke elektronike CES, Nissan će predstaviti svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog svijeta sa virtualnim, čime stvara ultimativni doživljaj povezanog automobila...

123456. . .1397
Audi e-tron
Slika nedelje