AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Ženama u Saudujskoj Arabiji biće dozvoljeno da voze automobil

Ženama u Saudujskoj Arabiji biće dozvoljeno da voze automobil

Ženama u Saudijskoj Arabiji biće dozvoljeno da voze automobil. Ovo je najavljeno kraljevskim dekretom, o čemu je informisala državna agencija Saudijske Arabije, SPA...

Do sada je u religiozno konzervativnoj Saudijskoj Arabiji, ženama bilo zabranjeno da upravljaju automobilom. Novi dekret, koji ženama to dozvoljava, stupiće na snagu u leto 2018. godine. Prema naređenju kralja i predsednika vlade, Salman bin Abdulaziz al-Sauda, biće uspostavljen poseban savet, koji će u roku od 30 dana, da iznese stručno mišljenje o promenama zakona. Očekuje se, da će žene moći da učestvuju u saobraćaju u Saudijskoj Arabiji od juna sledeće godine.


Kraljevstvo je do sada zabranjivalo ženama da voze automobil, ali su pokrenute mnoge kampanje neposlušnosti, u kojima su snimane žene za volanom. Mnogi su završili u zatvorima ili su morali da plate novčane kazne. Zabrana vožnje ženama, u Saudijskoj Arabiji, značajno komplikuje život tamošnjem stanovništvu, jer mnoge porodice moraju da angažuju vozača za kupovinu ili prevoz žena (naravno, koje to sebi mogu da priušte).


Kao što smo i očekivali, ovakva odluka je naišla na odobravanje u zapadnom svetu. Reakcija je odmah stigla i iz Vašingtona: "Sigurno ćemo pozdraviti ovakvu odluku. To je veliki korak napred za tu zemlju." - istakla je Heather Nauertov, portparolka State Departmenta.


Automagazin.rs

Hyundai i30 N Line - reži, ali ne ujeda

Hyundai i30 N Line - reži, ali ne ujeda

Kia i Peugeot imaju GT Line, Volkswagen ima R Line, Ford ima ST Line, Seat FR Line... A Hyundai? Nakon ultrasportske verzije i30 N, južnokorejski proizvođač će ponuditi nešto "pitomiju" verzije sa sportskim izgledom...

123456. . .1380
Audi Q8
Slika nedelje