AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

IAA 2017 - BASF predstavlja inovativna rešenja u Frankfurtu

IAA 2017 - BASF predstavlja inovativna rešenja u Frankfurtu

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu (IAA), BASF predstavlja inovativne katalizatore, materijale za baterije i plastične mase kako bi uverio proizvođače automobila da je moguće smanjiti emisiju štetnih gasova i težinu...

IAA 2017 - BASF predstavlja inovativna rešenja u Frankfurtu

Poliuretan za komfor i bezbednost

 

... a pritom poboljšati bezbednost, komfor i dizajn njihovih vozila. Posetioci sajma biće u prilici da se i sami uvere u raznovrsnost funkcionalnih materijala i rešenja sadašnjosti i budućnosti kojima BASF unapređuje život u pokretu. Posetioci će moći da vide komponente šasije, pogona, enterijera i eksterijera.


Katalizatori i materijali za baterije za čist vazduh


Novi katalizatori i materijali za baterije kompanije BASF smanjuju štetan uticaj automobila na okolinu bez obzira na tehnologiju pogona koju koriste. Od 1. septembra 2017. godine u Evropi je na snazi novi zakon o emisiji Euro 6d. On nalaže stroge granice emisije koje se moraju poštovati, i to ne samo na test vožnjama, već i pri svakodnevnoj upotrebi automobila. Uz pomoć katalizatora kompanije BASF za benzinska i dizel vozila proizvođači automobila u prilici su da ispoštuju sve propise zakona Euro 6d i tako doprinesu preko potrebnom poboljšanju kvaliteta vazduha.

IAA 2017 - BASF predstavlja inovativna rešenja u Frankfurtu

Cellasto elastomer

 

Na sajmu u Frankfurtu BASF će premijerno predstaviti kompakt verziju EMPRO™ Four-Way Conversion četvorostepeni katalizator (FWC™) za vozila na benzinski pogon. Ovo je samostalna komponenta čiji su unutrašnji zidovi obloženi katalitički aktivnim materijalima. Oni ne samo da pretvaraju ugljen-monoksid, nesagoreli ugljovodonik i azot-oksid u vodu, azot i ugljen-dioksid, već uklanjaju štetne čestice iz izduvnih ventila motora. Na ovaj način proizvođači automobila mogu u potpunosti da odgovore na zahteve novih, pooštrenih emisionih propisa bez dodatnog komplikovanja proizvodnih procesa i uvećanja troškova.


Patentirani EMPRO™ SCR.2F (Selektivno katalitičko smanjenje na filteru) kombinuje SCR tehnologiju sa dizelovim filterom čađi kako bi kontrolisao nivo azotnih oksida i emisionih čestica na pojedinačnu komponentu ostvarujući tako uštedu i na težini i na prostoru.


Površinski nivo ozona, koji je ujedno i glavna komponenta smoga, naročito je prisutan u gradskim centrima. EMPRO™ PremAir® NXT je katalitički premaz koji se primenjuje kod automobilskih hladnjaka. Prilikom prolaska vazduha kroz hladnjak, dok je automobil u pokretu, premaz pretvara štetne molekule ozona u kiseonik.


Kod automobila koji su u potpunosti na električni, sistem dopunjavanja ili hibridni pogon, neophodne su nove generacije materijala za baterije. BASF predstavlja širok asortiman materijala za baterije na štandu sajma u Frankfurtu. BASF razvija i proizvodi prilagođene katodne materijale poput nikl-kobalt-manganskih (NMC) oksida i nikl-kobalt-aluminijumskih (NCA) oksida za litijum-jonske baterije doprinoseći time većoj energiji, bezbednosti i performansama.

IAA 2017 - BASF predstavlja inovativna rešenja u Frankfurtu

Plastika za enterijer automobila

 

Komponente za smanjenje vibracija za lagodniju vožnju


Sa mikroćelijskim poliuretanskim elastomerom Cellasto® i novim, inovativnim hibridnim komponentama u kombinaciji sa kompaktnim poliuretanom, BASF nudi prilagođena rešenja koja smanjuju buku i vibracije u vozilu. Istovremeno, težina vozila može se smanjiti do 30% po delu, dok veća gustina materijala za baterije ne samo da štedi prostor, nego i produžava trajanje baterije.


Trendovi u automobilskoj industriji postavljeni su tako da značajno povećavaju NVH komfor (NVH: Buka, Vibracija i Krutost). E-kretanje i autonomna vožnja dovode do promene specifikacija frekvencije kada su u pitanju simulacije, novi načini rada i potrebe za manjom težinom. Svojim unapređenim materijalima i inovativnim proizvodima BASF nudi prava rešenja. Na štandu će se naći gornja vešanja, izolatori sa spiralnim oprugama kao i elastična vešanja za motor i šasije sa različitim kombinacijama materijala. Cellasto® vešanja za motor ispunjavaju i posebne zahteve električnih i hibridnih vozila, jer su lakše, kompaktnije i imaju neverovatnu zvučnu izolaciju.


Po prvi put, kompanija BASF će široj javnosti na sajmu u Frankfurtu predstaviti vešanja za podokvir od novog, kompaktnog poliuretana koji smanjuje krutost. One utiču na veću bezbednost, dinamičnost vožnje kao i udobnost.


Osim toga, na sajmu će se naći i novo Cellasto® sredstvo LS24 sa mikroćelijskim poliuretanskim elastomerima. U odnosu na standardna sredstva, ono u većoj meri smanjuje krutost prilikom dinamične vožnje čineći ga na taj način idealnim izborom za gornja vešanja, NVH pogone i šasije.


Inženjerske plastične mase za enterijer i karoseriju automobila


Na sajmu u Frankfurtu kompanija BASF će predstaviti inženjerske plastične mase za enterijer automobila, šasije i pogone. Po prvi put, dva jedinstvena poliamida za enterijer automobila naći će se pred očima javnosti. Oni nude nove dizajnerske mogućnosti za površine visokog sjaja, pozadinsko osvetljenje strukturnih i funkcionalnih elemenata, kao i dizajn koji je prijatan na dodir. Ovo je jedinstven spoj plastičnih masa i ekonomičnih materijala za primene koje su vizuelno i hemijski vrlo zahtevne. Ovi materijali ispunjavaju stroge zahteve automobilske industrije kada su u pitanju emisija i mirisi unutar automobila.


BASF će takođe izložiti i strukturne komponente koje su razvijene uz pomoć vodećih dobavljača u automobilskoj industriji, a dovedene na optimum uz pomoć simulacijskog sredstva Ultrasim®. Vešanja motora, poprečne transmisione grede i transmisioni adapteri napravljeni od staklenih vlakana ojačanih Ultramid® tehnologijom u skladu su sa sve češćim zahtevima potrošača za smanjenje kvarova i NVH kod motora. Ovde se jasno vidi odlična saradnja između Ultrasim® sredstva za simulaciju i ponašanja komponenti koji dovode do potencijalnog smanjenja troškova.


Na štandu će se naći i pregled proširenog spektra upotrebe Ultramid® termoplastičnih masa u proizvodnji creva za dovod vazduha kod savremenih ali i motora sa unutrašnjim sagorevanjem naredne generacije. Plastične mase granulacije PA6 i PA66 skrojene su tako da izlaze u susret pojačanim zahtevima po pitanju materijala, njihovih mehaničkih svojstava i otpornosti na toplotu. To znači da proizvođači delova imaju optimalan izbor materijala za određenu komponentu creva za dovod vazduha, a koji su izuzetno povoljni. Određene granulacije izrađene su prema globalnim specifikacijama.


BASF će predstaviti i termostabilnu penu Basotect® TG na bazi melaminske smole. Ona se trenutno koristi za akustične slojeve u Folksvagenovom (Volkswagen) EA888 motoru za modele Džeta (Jetta), Golf, Pasat (Passat), Tiguan i Buba (Beetle) koji se proizvode za tržište Severne Amerike. Upotrebom pene Basotect® postiže se ne samo sjajna apsorpcija zvuka, već i značajno smanjenje zapaljivosti i same težine, budući da su njegove komponente težine manje od 20kg/m3. Basotect® TG jedina je termostabilna melaminska pena izrađena namenski za termooblikovanje kako bi se pravile trodimenzionalne komponente i na uskim mestima.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje