AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

90 godina Bosch kočnica

90 godina Bosch kočnica

Bez ikakve sumnje, kočnice su prvi i najbitniji deo bezbednosnih komponenti vozila. U 1920-im godinama automobilske kočnice su jedva uspevale da budu u skladu sa performansama motora i težinom vozila tog vremena...

Pneumatska servo kočnica koju je Bosch predstavio 1927. značajno je poboljšala bezbednost na putevima. Zahvaljujući ovom izumu, dužina kočenja savremenih komercijalnih vozila smanjena je za trećinu. Godinu dana kasnije, Bosch predstavlja podršku kočnicama, kompaktan sistem asistencije kočenja za putničke automobile. 1936. godine osnova modernog antiblok sistema kočnica postavljena je od strane Bosch inženjera kada je kompanija Bosch prijavila patent za „mehanizam protiv blokiranja točkova motornog vozila“. Međutim, tek 1978. moćna digitalna tehnologija omogućila je serijsku proizvodnju ABS sistema (antiblok sistem kočenja). Do sada, inovacije kompanije Bosch, kao što su ABS, kontrola proklizavanja TCS lansirana 1986. koja je bila zasnovana na ABS sistemu, i elektronski program stabilnosti ESP® lansiran 1995. godine, su postali najbitnije komponente bezbednog kočenja.

90 godina Bosch kočnica

Inovativni Bosch izumi za sve kočne komponente


Za 90 godine, Bosch inženjeri su postavili nove standarde i učinili automobile bezbednijim u smislu tehničkih inovacija, izuma i patenata za kočne sisteme. Do sada, antiblok sistem kočenja je postao standard u automobilskom inženjeringu. Elektronski program stabilnosti ESP® je zakonska obaveza u nekoliko zemalja sveta. Pored ovih elektronskih sistema, Bosch inovacije su iznova unapredile performanse bezbednosti ostalih kočnih komponenti. Na primer, 1983. godine kočni diskovi od ugljeničnih vlakana su značajno unapredili performasne kočenja snažnih vozila. Između 2001. i 2002. godine nekoliko inovacija je imalo uticaj na razvoj kočionih čeljusti. 2016. godine Bosch je predstavio inovativne kočne tečnosti visokih performansi ENV6 i ENV4, obezbeđujući brzu reakciju i pouzdanost modernih kočnih sistema.


Sve je u mešavini: nove tehnologije trenja za kočne pločice


U smislu inovativnih proizvodnih tehnička i novih mešavina materijala, Bosch je ponovo uspeo da napravi napredak u smislu kočnih pločica. Na kraju svega, morali su da regulišu snagu kočenja na pouzdan način, čime dolazi do bezbednog kočenja vozila. Zahvaljujući razvoju kočnih pločica, saobraćajne regulative koje se dosta razlikuju od zemlje do zemlje moraju uzeti u obzir i ograničenja brzine i zaštitu životne sredine. Bosch stoga proizvodi mnogo različitih kočnih pločica kako bi zadovoljio specifične regionalne zahteve koji obično prevazilaze zakonske okvire.


Na primer, 2010. godine savezne države SAD-a Vašington i Kalifornija su izdale zakone u cilju smanjenja količine bakra koji se koristi u proizvodnji kočnih pločica. Kao posledica toga, inženjeri kompanije Bosch su razvili kočnu pločicu bez bakra koja je prva bila prva takve vrste na tržištu osam godina pre nego što je postala zakonski obavezna. Zahtev za patentiranje je prvi put podnesen 2014. godine. Čak i na tržištu Evropske Unije, Bosch uveliko nudi kočne pločice bez bakra iako još uvek nisu obavezne zakonom.


PR

Zvanično lansiran Genesis G70

Zvanično lansiran Genesis G70

Dugo očekivanim lansiranjem modela Genesis G70, sedana sa luksuznom opremom i odličnim performansama, u Hyundai centru u Nimjangu zvanično otpočinje nova era brenda Genesis...

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Arhitektura vozila male mase, visokoefikasne pogonske tehnologije i moderna digitalna povezanost, uz sisteme vozačke asistencije – ovi kvaliteti Opel Astre, premijerno predstavljene na Salonu automobila u Frankfurtu 2015., već su zadobili poverenje više od 500.000 kupaca širom Evrope...

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Na evropskom takmičenju koje je održano u petak 15. septembra u Albaniji, naša ekipa sastavljena od dva dečaka i dve devojčice, predstavila je Srbiju, gde je zahvaljujući dosadašnjim postignutim rezultatima, u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope nasupila kao jedan od favorita.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje.

123456. . .1334
Mercedes-AMG Project One
Slika nedelje